Tenziométer (digitális) 30cm Blumat

T05610
Miért fontos a Tenziométer használata? A talajnedvesség mérése a növénytermesztésben rendkívül fontos feladat, mivel a talajban lévő víz teszi lehetővé a növények létezéséhez elengedhetetlen tápanyagok felvé... Részletes leírás
50 243 Ft (nettó: 39 561 Ft)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
Akár a mai napon info
Akár még a mai napon. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
1-5 nap info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

Miért fontos a Tenziométer használata?

A talajnedvesség mérése a növénytermesztésben rendkívül fontos feladat, mivel a talajban lévő víz teszi lehetővé a növények létezéséhez elengedhetetlen tápanyagok felvételét.

Hogyan mérhetjük a talajnedvességet ?

A talajnedvesség mérésére több módszer is kínálkozik. Ezek közül a leginkább elterjedt a folyadék tenziós eljárás. Kedvező ára és egyszerű használata mellett megbízható, pontos eredményt ad.
A talajban lévő vizet bizonyos kapcsolódó erők befolyásolják, melyhez egy megfelelő víz tenzió tartozik. A vízzel telített cella és a talaj kapcsolatán keresztül, a talajban jelenlévő alacsony talajnedvesség nyomás átvezetődik az agyag cellán, valamint a vízzel telített csövön keresztül a mérőórához, ahonnan leolvasható a nyomás szint. A mérési módszer egyetlen hátránya, hogy nem mobil, vagyis az eszköz csak helyhez kötötten használható.

A Tenziométerek általános szerkezeti felépítés

A tenziométerek 3 fő részből állnak. Alul egy porózus szerkezetű finomkerámia csúcs található, amely egy átlátszó plexi csőhöz csatlakozik. A cső felső végén egy negatív nyomás (vákuum) mérésére alkalmas mérőműszer található. Ez a műszer lehet hagyományos rendszerű, un. Burdon-csöves mutatós kijelzésű műszer, vagy lehet digitális kijelzésű elektronikus műszer. A rendszer üzemelés közben vízzel van feltöltve.

Tenziométerek működési elve

  • A vízzel teljes mértékben feltöltött és lezárt rendszert a talajba helyezve kis idő elteltével az tapasztalható, hogy a rendszerből a víz egy része a porózus kerámia csúcs kapillárisain keresztül eltávozik és ennek nyomán a csőben vákuum keletkezik.
  • A vákuum értékét a műszer tetején található mérőóráról lehet leolvasni. A vákuum mértéke összefüggésben van a talaj nedvességtartalmával. Minél szárazabb a talaj, annál több nedvességet szív ki a kerámia csúcson keresztül a csőből. Ily módon a vákuum mindenkori értéke reprezentálja a talaj aktuális nedvesség szintjét. Természetesen a folyamat kétirányú, vagyis a talajnedvesség visszapótlása után a műszer csövében is csökken a vákuum értéke, hiszen a talajban lévő víz a kerámia csúcson keresztül visszapótolja a korábban eltávozott vizet.
    Használat
  • A műszer alján lévő kerámia csúcsot kb.1 órányi időre állítsa bele egy edény vízbe, annak érdekében, hogy az teljesen átnedvesedjen. Ezután töltse tele színültig a plexi csövet vízzel, majd csavarja a cső menetes végére a vákuum mérőórát. Ebben az esetben a műszer nulla értéket fog mutatni, hiszen a rendszer vízzel teltsége maximális. Ez a kiindulási állapot, a műszer használatra kész.
  • Válassza ki a helyet, ahova a műszert telepíteni kívánja. Egy vastagabb vascső darab és egy nagyobb kalapács segítségével könnyen készíthet megfelelő lyukat a műszer számára. A lyuk mélységét úgy kell megválasztani, hogy a kerámia csúcs a gyökérzóna magasságába kerüljön. Állítsa a műszert az elkészült lyukba és szórja körbe földdel, majd alaposan tömörítse meg. Előfeltétel, hogy jó kapcsolat/érintkezés legyen a kerámia csúcs és a talaj között. 2-3 óra elteltével leolvasható a pontos vákuum érték, ami a talaj nedvességtartalmát reprezentálja.
  • Amint leesik a talajnedvesség nyomása, a talajnedvesség szívótenziója megemelkedik és ezt a negatív nyomást jeleníti meg a mérőóra.

Az adatok értelmezése

A talaj optimális víztartalma a talaj vízszívó erejétől függ és ez kerül kijelzésre a műszer mérőóráján.
A szívóerő nagymértékben függ a talaj típusától. Ezért van szükség az optimális szívóerő érték saját
meghatározására.

Optimális értékek:

-100 mbar és –300 mbar között.
(-100 mbar-nál, homokos talajnál szükséges az öntözést megkezdeni
-300 mbar-nál, agyagos talajnál szükséges az öntözést megkezdeni)

Vákuum értékek

(mbar)
Ültető föld
mbar/PSI
Kerti föld,
Átlagos minőségű talaj

Agyag granulátumos talaj
Átültetés után
Első 3 hónap:
Utána:
10 - 40
0,15 – 0,60
30 – 150
0,45 – 2,3
Telítettől a nagyon nedvesig


50 – 120
0,7 – 1,8
150 – 250
2,3 – 3,8
Megfelelően nedves
40 – 60
0,6 – 0,8
40 – 70
0,6 – 0,9
120 – 190
1,8 – 2,8
250 – 300
3,8 – 4,5
Mérsékelten nedvestől – kezdődően száraz
(szükséges az öntözés)
60 – 70
0,8 – 0,9
70 – 100
0,9 – 1,5
200 – 300
3,0 – 4,5
310 – 500
4,6 – 7,7
Kezdődő száraztól a szárazig
(öntözés feltétlenül szükséges)
80 – 100
1,2 – 1,5
110 – 150
1,6 – 2,3

Figyelem!

Az optimális értékeket a helyi viszonyoknak (helyi csapadékmennyiség, éghajlati viszonyok, talajtípus stb.) megfelelően kell meghatározni. A megfelelő öntözés beállításánál figyelembe kell venni a helyi adottságokat, körülményeket. Pl. a bakhátas termesztésnél a talaj típusa mellett figyelembe kell venni azt is, hogy a nagyobb felület miatt gyorsabban kiszárad a talaj.

Technikai adatok

(hagyományos kivitelű mutatós műszerrel)
- Plexi cső hossza: 30, 60 és 100 cm
- Plexi cső átmérő: 16/11 mm (külső/belső)
- Méréstartomány: 0-tól -600 mbar/hPa
- Mérőóra átmérő: 50 mm

Karbantartás és tárolás

Ügyeljen arra, hogy a finom kerámia csúcs tiszta maradjon. Óvja azt a zsíros szennyeződésektől, mivel az elzárja a pórusokat és ezzel gátolja a folyadékáramlást.
Többévi használat után a kerámia csúcs lassabban reagál a megszokottnál. Ennek oka a kerámia csúcs felületének elszennyeződése. Az elszennyeződött kerámia csúcsot finom csiszolópapír segítségével tisztítsa meg.
A műszer egyéb részeinek tisztításához használjon vizes rongyot.
Tisztításhoz tilos oldószereket használni !
Óvja a műszert erős mechanikai hatásoktól (leejtés, ütés stb.) mert ez a műszer károsodásához vezethet.
A talajból kivételhez óvatosan ássa körbe a műszert és csak ezután emelje ki a földből.
Ha a csőben valami oknál fogva lefogyna a víz (légbuborék megjelenése), vegye ki a műszert a talajból, töltse fel vízzel és a „Használat” részben leírtak szerint telepítse újra. Ezzel egyidejűleg ellenőrizze, hogy megfelelő-e a tömítés a mérőóra és a plexi cső között.
Téli tárolás – Csavarja le a mérő fejet és tegye fagymentes helyre. A kerámia csúcs maradhat a talajban, a víz egyszerűen átmegy rajta.

Elérhetőség: 1-4 nap
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.