Burgonya vetőgumó "Laura" 5 kg
  • Burgonya vetőgumó "Laura" 5 kg
  • Burgonya vetőgumó "Laura" 5 kg-2
  • Burgonya vetőgumó "Laura" 5 kg-3

Burgonya vetőgumó "Laura" 5 kg

Közepesen korai, rózsahéjú, minőségi étkezési burgonya A Laura kevéssé – közepesen igényes a talajra és az öntözésre. A gumófoltosság rendkívül magas kockázatával járó talajok kerülendők. A Laura nagyon tetszetős, rózsahéjú, közepes-nagy, kiváló étkezési... Részletes leírás
Szállítás
face
Személyes átvétel:
1-4 nap info
1-4 munkanap. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral :
1-7 nap info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

Közepesen korai, rózsahéjú, minőségi étkezési burgonya
A Laura kevéssé – közepesen igényes a talajra és az öntözésre. A gumófoltosság rendkívül magas kockázatával járó talajok kerülendők.
A Laura nagyon tetszetős, rózsahéjú, közepes-nagy, kiváló étkezési minőségű gumókat termel. A gumóérési ütem közepes, az ajánlott ültetési sűrűség kb. 46,000 tô/ha étkezési célra és kb. 41.000 tô/ha további feldolgozásra szánt burgonya esetében. A vetőburgonyának szánt gumókat Rhizoctonia solani ellen általában ajánlatos kezelni.
A Laura érzékeny a Metribuzine (Sencor, stb.) gyomirtószerre. Magasabb adagolása, illetve kihajtás utáni, állományban történő alkalmazása nem ajánlott. Javasolt a rutin megelőző kezelés burgonyavész ellen.
A Laura nagyon tetszetős, rózsahéjú, közepes-nagy, kiváló étkezési minôségű gumókat termel, amelyek hasábburgonyának történő feldolgozásra alkalmasak.
A Laura középkorai érésű, piros héjú, minőségi étkezési burgonya. A hosszú,ovális gumókat szép, sima héj, sekély rügygödör és mélysárga hússzín jellemzi. A Laura kiváló konyhai minőségű fajta, amely hasábburgonya feldolgozásra is alkalmas.
Talaj
A Laura közepesen igényes a talajra és a vízellátásra, azonban a termesztése a jó művelési állapotú és egyenletes vízellátású talajokon előnyös. Azokat a talajokat, amelyeken nagyon magas a kockázata a foltosodásnak (belső rozsda foltok, -Dohány-Csörgő (rattle) vírus fertőzés) kerülni kell, ha az egyedi ellenőrzési intézkedéseket nem hajtják végre.
Ültetés
A Laura általában jó kezdeti fejlődésű. Ültetés után az általában szokásosnál hosszabb ideig nem mutat semmit, de ezt követően gyors a lombkorona kialakulása, behozza a lemaradást. Gondos csíra stimulálás az ültetés előtt előnyös, hogy javuljon a növény kezdeti fejlődés. A Laura gumó- kötés aránya közepes-magas, ezért az ajánlott tőszám kb 44000-47000 gumó/ha, ha magas hozamú 40-60 mm gumó méretű étkezési burgonyára törekszünk. Hasábburgonyának történő feldolgozásra vagy nagy méretű étkezési burgonya termelése miatt az ajánlott tőszám 39000-42000 gumó/ha. Ezek a tőszám ajánlások a 35-55mm-es osztályozású vetőgumók és jó víz-és tápanyagellátás esetén érvényesek. Az eltérő ültetési sűrűséget a környezeti feltételektől függően kell kiválasztani.
Tápanyag-utánpótlás
A Laura N tápanyag-utánpótlása általában a helyi szabvány szerint alkalmazható. Tapasztalataink szerint 160 kg N/ha(beleértve a talaj Nmin értékét) illeszkedik a Laura igényeihez. A N tápanyag kijuttatás mennyiségi felosztása: a teljes mennyiség min. 2/3-át kell kijuttatni röviddel az ültetés után, a második adagot, legkésőbb röviddel a virágzás vagy a gumókötés előtt. Bizonyos környezeti feltételek (pl.:nagyon homokos talaj és magas öntözési intenzitás) esetében a N-utánpótlás módosítása szükséges lehet. Bizonyos helyeken tendencia (hajlam) a túl késői héj beérés, a N-utánpótlást csökkenteni kell, annak érdekében, hogy javítsuk és fokozzuk a héj érettséget. Különösen a késői N kijuttatást (a virágzás kezdete után) el kell kerülni! A kiegyensúlyozott K ellátás biztosítja a gumó minőséget. A közepes K ellátottságú talajokban, 210-260 kg K2O/ha a Laura igénye. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a jó szárazanyag tartalmat, különösen a burgonya feldolgozhatósága miatt, a K tápanyag-utánpótlást kálium szulfáttal előnyös végezni. Az étkezési burgonya termelés esetén a K tápanyag-utánpótlást növelhetjük (kb.:25%), hogy csökkentsük a gumók érzékenységét a mechanikai sérülések és ütődések kockázatát.
Növényvédelem
A vetőgumó csávázás a Rhizoctonia solani elleni védekezés miatt megfelelő gombaölő szerekkel ( hasonló hatóanyagú szerekkel,mint: Pencycuron, Tolclofos-methyl, Fluotolanil, Fludioxonil ) ajánlott, a magas termés minőség és magas, piacos hozam érdekében. A Laura érzékeny a Metribuzin hatóanyagú gyomirtó szerekre (SencorR , MistralR LexoneR, ect.) ezért a posztemergens (állomány kezelés) alkalmazást kerülni kell! Abban az esetben, amikor elkerülhetetlen a posztemergens alkalmazása a Metribuzin gyomirtó szereknek csak megfelelő környezeti feltételek (jó a lombozat viaszos rétege, legkorábban 2 nappal az utolsó esőzés után, 12-22Co közötti hőmérséklet) mellett alkalmazható. A Laura ellenálló valamennyire a burgonyavész (Phytophtora infestans) ellen, a megelőzésre kell figyelni a rutin permetezési programban, ha a burgonyavész előrejelző rendszer figyelmeztetést adott el kell kezdeni a kémiai védekezést. Ha burgonyavész előrejelző rendszer nem áll rendelkezésre, akkor a megelőző permetezési programot el kell kezdeni röviddel a sorok záródása (teljes lombkorona) előtt a megfelelő gombaölő szerekkel. Az ültetvényben magas páratartalom kialakulása esetében, különösen kötött és agyag talajokon a burgonyavész elleni védekezést el kell kezdeni korábban az elsődleges szárfertőzés megelőzése érdekében.
Betakarítás
Az érés és a gumó érettség elején az öntözést le kell csökkenteni,amennyire lehetséges, annak érdekében, hogy megakadályozzuk a lenticellák (légzőnyillások) duzzadását, kinyíllását és az ehhez kapcsolódó problémákat. A deszikkáció (lombtalanítás), ajánlott a betakarítási munka könnyítése és a termés minőség biztosítása miatt. A betakarítást végezzük gondosan,megfelelő talaj hőmérséklet mellett.
Gyártó
Euro Sol Kft.
Cikkszám
T13227
Súly
2.00 kg
Zöldség
igen
Veteményes kert
igen
Értékesítési alapegység
db
Termék ismertető
Laura.pdf (pdf fileformat, 680.25k)

Kérdezze szakértőnket

Tipp: érdemes megnézni a már feltett kérdések-válaszokat is, elképzelhető, hogy más is feltette korábban a kérdést.

Jelenleg nincs egyetlen értékelés sem.


Csak regisztrált vevőink írhatnak értékelést termékeinkről Bejelentkezés

14 további termék ebben a kategóriában