Burgonya vetőgumó "Laura" 50 db

T09947
Laura burgonya Jellemzői: Közepesen korai, rózsahéjú, minőségi étkezési burgonya.Ízére jellenző az úgynevezett "Nosztalgia íz".A gumó belül sárga színű, mely színt főzve is megtartja. hasábburgonya sütésére is alkalmas.A termesztés alatt túl sok víz hatására pöttyösödhet a gumó. ÁLTALÁNOSSÁGBAN A LAURA egy középkorai érésű (130-135 nap tenyészi... Részletes leírás
2 026 Ft (nettó: 1 595 Ft)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
Akár a mai napon info
Akár még a mai napon. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
1-5 nap info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

Laura burgonya

Jellemzői:

Közepesen korai, rózsahéjú, minőségi étkezési burgonya.
Ízére jellenző az úgynevezett "Nosztalgia íz".
A gumó belül sárga színű, mely színt főzve is megtartja. hasábburgonya sütésére is alkalmas.
A termesztés alatt túl sok víz hatására pöttyösödhet a gumó.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN

  • A LAURA egy középkorai érésű (130-135 nap tenyészidő), B-főzési típusú (főzni való), piros héjú, mélysárga húsú burgonyafajta
  • A vetőgumót a szállítást követően egyből ki kell venni a Big Bag-ből, hogy megőrizzük annak minőségét.
  • Jól előkészített laza talajba ajánlott ültetni

Termesztési igényei:

Talaj és vízigénye:

A Laura közepesen igényes a talajra és a vízellátásra, azonban a termesztése a jó művelési állapotú és egyenletes vízellátású talajokon előnyös. Azokat a talajokat, amelyeken nagyon magas a kockázata a foltosodásnak (belső rozsda foltok, -Dohány-Csörgő (rattle) vírus fertőzés) kerülni kell, ha az egyedi ellenőrzési intézkedéseket nem hajtják végre. A Laura kevéssé – közepesen igényes a talajra és az öntözésre. A gumófoltosság rendkívül magas kockázatával járó talajok kerülendők.
A Laura nagyon tetszetős, rózsahéjú, közepes-nagy, kiváló étkezési minőségű gumókat termel. A gumóérési ütem közepes, az ajánlott ültetési sűrűség kb. 46,000 tô/ha étkezési célra és kb. 41.000 tô/ha további feldolgozásra szánt burgonya esetében. A vetőburgonyának szánt gumókat Rhizoctonia solani ellen általában ajánlatos kezelni.

Érzékenység:

A Laura érzékeny a Metribuzine (Sencor, stb.) gyomirtószerre. Magasabb adagolása, illetve kihajtás utáni, állományban történő alkalmazása nem ajánlott. Javasolt a rutin megelőző kezelés burgonyavész ellen.
A Laura nagyon tetszetős, rózsahéjú, közepes-nagy, kiváló étkezési minôségű gumókat termel, amelyek hasábburgonyának történő feldolgozásra alkalmasak.
A Laura középkorai érésű, piros héjú, minőségi étkezési burgonya. A hosszú,ovális gumókat szép, sima héj, sekély rügygödör és mélysárga hússzín jellemzi. A Laura kiváló konyhai minőségű fajta, amely hasábburgonya feldolgozásra is alkalmas.

Ültetés

 Laura általában jó kezdeti fejlődésű. Ültetés után az általában szokásosnál hosszabb ideig nem mutat semmit, de ezt követően gyors a lombkorona kialakulása, behozza a lemaradást. Gondos csíra stimulálás az ültetés előtt előnyös, hogy javuljon a növény kezdeti fejlődés. A Laura gumó- kötés aránya közepes-magas, ezért az ajánlott tőszám kb 44000-47000 gumó/ha, ha magas hozamú 40-60 mm gumó méretű étkezési burgonyára törekszünk. Hasábburgonyának történő feldolgozásra vagy nagy méretű étkezési burgonya termelése miatt az ajánlott tőszám 39000-42000 gumó/ha. Ezek a tőszám ajánlások a 35-55mm-es osztályozású vetőgumók és jó víz-és tápanyagellátás esetén érvényesek. Az eltérő ültetési sűrűséget a környezeti feltételektől függően kell kiválasztani.

Tőtávolság:

Ültetési mélység:

Tápanyag-utánpótlás

A Laura N tápanyag-utánpótlása általában a helyi szabvány szerint alkalmazható. Tapasztalataink szerint 160 kg N/ha(beleértve a talaj Nmin értékét) illeszkedik a Laura igényeihez. A N tápanyag kijuttatás mennyiségi felosztása: a teljes mennyiség min. 2/3-át kell kijuttatni röviddel az ültetés után, a második adagot, legkésőbb röviddel a virágzás vagy a gumókötés előtt. Bizonyos környezeti feltételek (pl.:nagyon homokos talaj és magas öntözési intenzitás) esetében a N-utánpótlás módosítása szükséges lehet. Bizonyos helyeken tendencia (hajlam) a túl késői héj beérés, a N-utánpótlást csökkenteni kell, annak érdekében, hogy javítsuk és fokozzuk a héj érettséget. Különösen a késői N kijuttatást (a virágzás kezdete után) el kell kerülni! A kiegyensúlyozott K ellátás biztosítja a gumó minőséget. A közepes K ellátottságú talajokban, 210-260 kg K2O/ha a Laura igénye. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a jó szárazanyag tartalmat, különösen a burgonya feldolgozhatósága miatt, a K tápanyag-utánpótlást kálium szulfáttal előnyös végezni. Az étkezési burgonya termelés esetén a K tápanyag-utánpótlást növelhetjük (kb.:25%), hogy csökkentsük a gumók érzékenységét a mechanikai sérülések és ütődések kockázatát.

Egyedi ajánlások (50t/ha termésre)

  • Közepes, vagy annál jobb, kiegyenlített csapadék és tápanyaggazdálkodású talajokat kedveli
  • A vasfoltosságra hajlamosító talajokat kerülni kell.
  • A LAURA pre- és posztemergensen is érzékeny a Metribuzinra, ezért kerülendő.
  • Csírázást 2-3 nappal ültetés előtt lehet serkenteni.
  • Egy vagy két P-K lombtrágyázás javasolt virágzáskor.
  • A LAURA a lombfitoftórára kissé érzékeny ezért figyelni kell a rendszeres, megelőző gombaölő kezelésekre.
  • Kímélve kell betakarítani és manipulálni.

Növényvédelem

A vetőgumó csávázás a Rhizoctonia solani elleni védekezés miatt megfelelő gombaölő szerekkel ( hasonló hatóanyagú szerekkel,mint: Pencycuron, Tolclofos-methyl, Fluotolanil, Fludioxonil ) ajánlott, a magas termés minőség és magas, piacos hozam érdekében. A Laura érzékeny a Metribuzin hatóanyagú gyomirtó szerekre (SencorR , MistralR LexoneR, ect.) ezért a posztemergens (állomány kezelés) alkalmazást kerülni kell! Abban az esetben, amikor elkerülhetetlen a posztemergens alkalmazása a Metribuzin gyomirtó szereknek csak megfelelő környezeti feltételek (jó a lombozat viaszos rétege, legkorábban 2 nappal az utolsó esőzés után, 12-22Co közötti hőmérséklet) mellett alkalmazható. A Laura ellenálló valamennyire a burgonyavész (Phytophtora infestans) ellen, a megelőzésre kell figyelni a rutin permetezési programban, ha a burgonyavész előrejelző rendszer figyelmeztetést adott el kell kezdeni a kémiai védekezést. Ha burgonyavész előrejelző rendszer nem áll rendelkezésre, akkor a megelőző permetezési programot el kell kezdeni röviddel a sorok záródása (teljes lombkorona) előtt a megfelelő gombaölő szerekkel. Az ültetvényben magas páratartalom kialakulása esetében, különösen kötött és agyag talajokon a burgonyavész elleni védekezést el kell kezdeni korábban az elsődleges szárfertőzés megelőzése érdekében.

Betakarítás

Az érés és a gumó érettség elején az öntözést le kell csökkenteni,amennyire lehetséges, annak érdekében, hogy megakadályozzuk a lenticellák (légzőnyillások) duzzadását, kinyíllását és az ehhez kapcsolódó problémákat. A deszikkáció (lombtalanítás), ajánlott a betakarítási munka könnyítése és a termés minőség biztosítása miatt. A betakarítást végezzük gondosan,megfelelő talaj hőmérséklet mellett.

Súly: 1.1 kg
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Zöldség
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.