Alginit 30 kg

T08170
ALGINIT - FOSSZILIS ALGA BIOMASSZA TARTALMÚ ÁSVÁNYI ANYAG, TERMÉSZETES TALAJJAVÍTÓ  Az alginit mindenféle vegyszertől, kemikáliától mentes bányatermék, semmiféle káros fitotoxikus hatása nincs, környezetkímélő. A műtrágyák és a növényvédőszerek közismerten káros hatásával szemben az alginit megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi... Részletes leírás
Szállítás
block
A termék most nem kapható. Később még valószínűleg elérhető lesz.

ALGINIT - FOSSZILIS ALGA BIOMASSZA TARTALMÚ ÁSVÁNYI ANYAG, TERMÉSZETES TALAJJAVÍTÓ 

Az alginit mindenféle vegyszertől, kemikáliától mentes bányatermék, semmiféle káros fitotoxikus hatása nincs, környezetkímélő. A műtrágyák és a növényvédőszerek közismerten káros hatásával szemben az alginit megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is, és a csak természetes anyagokat felhasználó biológiai talaj- és kertművelési eljárásoknak, így különösen kiemelt környezetvédelmi területeken is nagyon fontos.

A tápanyagmegkötő képesség miatt a talajból kimosódást csökkenti.

Az Alginit felfedezése az elmúlt évtizedekben:

Felfedezése:

Az alginitet Solti Gábor geológus fedezte fel Nagyvázsony határában, még 1973-ban. Az egykori vulkáni kráterben keletkezett tóban elszaporodott algák és más élőlények maradványaiból rakódott le ez a sajátos összetételű biomassza, amelyben érdekes őslénytani felfedezéseket is tettek. Az alginit például kiválóan megőrizte egy ősorrszarvú csontvázát, amelyet 1988-ban találtak meg a kutatók az akkor már működő bányában. 1993-ban pedig tudósok több őshal maradványaira is rábukkantak ezen a területen.

Keletkezése:

A földtani kutatás eredményeként feltárt alginit kőzet tulajdonképpen fosszilis iszap. Alapja egy alga biomasszából és agyaggá elmállott vulkáni porból, tufából álló kőzet (litholit-algalit.) A Kárpát-medence Pannon-tórendszerének nyugalmát a pliocén korban (3-5 millió évvel ezelőtt) heves vulkáni kitörések zavarták meg. Ezek nemcsak a jól ismert bazalthegyeket hozták létre, de speciális tufagyűrűket is, melyek belsejét a vulkanizmus elcsendesedése után víz töltötte ki, krátertavak keletkeztek. A krátertavak vizét a Nap sugárzása mellett hévforrások, gejzírek is melegítették, és a Föld mély rétegeiből kioldódott mikroelemekben, ásványi sókban dús forrásvizes oldatok tápanyagban gazdaggá tették. Ehhez adódtak még a vulkáni tufák üveganyagának bomlásából származó szervetlen ásványi kolloidokban lévő elemek. A jól elzárt, nyugodt vizű krátertavakban a különleges körülmények együttes hatására elszaporodtak az algák és más, lebegve élő vagy úszó állati és növényi szervezetek. Elhalva keveredtek a sűrű, parti növényzetről behordott, bemosott virágporok, levelek maradványaival, majd leülepedve a krátertó aljára, ott az oxigénhiányos, anaerob környezetben tufamálladékkal és más plankton és nekton szervezetek elhalt maradványaival együtt szapropel iszapként halmozódtak fel. Ez a biomassza évmilliók során – speciális fizikokémiai változásokon keresztülmenve – érte el jelenlegi állapotát és vált az alginit nevű kőzetté. (Az elnevezés az alga biomassza eredetére utal.)
Eddig 64 elemet mutattak ki a alginitben, amely tehát rendkívül gazdag makro- és mikroelemekben. Ezek az elemek hármas rétegszilikátokban szervetlen kötésben, illetőleg humuszanyagokkal, huminsavakkal szerves, vagy kelát kötésben vannak jelen.
Az alginitből, mint az olajpalákból általában, palaolaj nyerhető ki.

Miért olyan sokrétű anyag az Alginit?

Felhasználható egyaránt kertészeti és állattartási céllal is.

Kertészeti felhasználása:

Talajjavítás, növénytermesztés: talajerő növelés, talajregenálás szerkezetjavítás vízháztartás szabályozás szervesanyag, tápanyag, mikroelemutánpótlás termékenység javítás szuszpenziós fatelepítés starter növényserkentés, hozamnövelés alginit alapu földkeverékek(alginit, perlit, zeolit, tőzeg, bazalt, gránit)

Állattartás

istállók, állattartó helyek szagtalanítása hígtrágya komposztálás Környezetvédelem: szagtalanítás műtrágya kiváltása sugárzó és toxikus nehézfém megkötés.

Melyek az alginit főbb tulajdonságai:

  • Fosszilis (megkövesedett) alga biomasszából és elmállott tufából álló kőzet, amely 4-5 millió évvel ezelőtt keletkezett.
  • Magas humusz, mész, agyag, nitrogén, kálium, magnézium és más makro-, mikroelemeket tartalmazó ásványi anyag.
  • Olyan biomassza, amely a talajra, a növényekre, emberre és állatra is pozitív élettani hatással bír. Talajjavító hatását teljes körű kísérletsorozattal igazolták. A homokos, laza talajok szerkezetét kedvezően megváltoztathatja, jó hatással van a talaj vízmegtartó képességére, megakadályozza a növények számára szükséges, fontos tápanyagok kimosódását, így segíti elő azok folyamatos tápanyagellátását. Megfelelő mennyiségben és arányban felhasználva jelentősen növelheti a termés mennyiségét és minőségét.  
  • Semmiféle kemikáliát vagy adalékanyagot nem tartalmaz, természetes bányászott formájában kerül forgalomba. A kitermelést követően csak fizikai beavatkozással (aprítási, őrlési műveletekkel) teszik alkalmassá a talajjavításra.
  • Környezetkímélő földtani képződmény, amelynek semmiféle káros, fitotoxikus hatása nincs.
  • Küllem: barna színű, földszagú, apró morzsás, lemezes szerkezetű anyag.

Az Alginit felhasználási lehetőségei a mezőgazdaságban:

- Talaj javítására:
A 25% humusztartalom, a 15 % körüli mésztartalom, a legjobb talajoknak megfelelő, vagy ezt meghaladó mennyiségű oldható állapotban lévő nitrogén, kálium és foszfor mennyisége, a nagyfokú kötöttsége, montmorillomit tartalma a talajok, különösen a tápanyag- és humusz-szegény, savanyú, homokos, szerkezet nélküli, rossz vízgazdálkodású talajok egy menetben történő javítására teszi alkalmassá. Nagy vízfelvevő és -megtartó képessége van. Hatását 4-6 évig fejti ki. Agyagásványai a műtrágya jobb hasznosulását biztosítják, csökkentik a foszfor, nitrogén és kálium élő vizekbe történő nagymértékű bemosódását. Alkalmazásával műtrágya váltható ki. Az alginittel történt talajjavítás eredményeképpen a dózistól függően jelentős termés többlet érhető el.

- Kerti földként:
Kertben és fóliasátorban lévő termőtalajhoz 1-5 kg/m2 adagba keverve lényeges termésmennyiségi és minőségi növelést érünk el, mivel az alginit kedvező hatása tapasztalható a dísznövénytermesztésben, fóliasátras intenzív zöldségnövény kultúráknál is.

- Starterként:
Gyümölcsfáknál, erdei fafajoknál starterként alkalmazva több éves folyamatos kísérletek bizonyították alkalmasságát. A telepítéskor az ültetőgödörbe szórt alginit hatása mennyiségi növekedést okozott. Ennél is jelentősebb volt az az eredmény, hogy csökkent a kipusztulás.

- Szuszpenziós permetezés:
Az alginitből készített szuszpenzióval almásokban növekedett a gyümölcs-hús kalciumtartalma, emelkedett a levelek és a gyümölcs Fe, Cu, Zu és B tartalma, ugyanakkor keményebb húsú és jobban eltartható lett a gyümölcs, kedvezőbbek lettek a beltartalmi értékek.

- Hígtrágya komposztálás:
Az alginit alkalmas arra, hogy műtrágyával feltöltsék, hígtrágyával komposztálva magas hatóanyag-tartalmú, nagy talajtani értékű termék állítható elő. Biztosítani lehet a szagmentességet, növelhető a készítmény mikroelemtartalma, nagymértékben csökkenthető a lebomlási idő.

- Szagtalanítás:
Az alginit nagyfokú adszorbciós hatásánál fogva alkalmas állattartó telepeken, istállókban a bomló szerves anyagok által termelt kellemetlen hatású gázok megkötésére, a környezet levegőjének tisztítására, a mikroklíma javítására háziállatok alomjába való bekeveréssel.

- Környezetvédelem:
Azzal, hogy az alginit mindenféle vegyszertől, kemikáliától mentes bányatermék, semmiféle káros fitotoxikus hatása nincs, környezetkímélő. A műtrágyák és a növényvédőszerek közismerten káros hatásával szemben az alginit megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is, és a csak természetes anyagokat felhasználó biológiai talaj- és kertművelési eljárásoknak, így különösen kiemelt környezetvédelmi területeken is nagyon fontos. A tápanyagmegkötő képesség miatt a talajból kimosódást csökkenti.

Az Alginit összetétele:



Az Alginit javasolt adagolása:

Súly: 30 kg
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Bio, Dísznövény
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.