Vándorpoloska elleni védekezés

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Az Envira háztartási rovarirtó szer!!! Nem növényvédő szer! Olvass el, kérem, az használati útmutatót! Növényre ne permetezze. Növényeken piretriodokat alkalmazzon, pl. Karate Zeon, Mospilan, Full 5 CS. ÉVI-je 5 nap.

#50907
Tímea Kutasi

Tisztelt Gazdabolt!

Nálam is vándorpoloskák jelentek meg a paradicsomon, így elmentem a helyi gazdaboltba, ahol Envira Bio Powert ajànlottak. Használtam is, kérdésem az lenne, hogy mennyi az élelmezési várakozási ideje? Köszönettel: Tímea.

#50867
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Attila,

Ahogy Kis Krisztiánné is írta, a poloskák szívógatása által komoly minőségromlás jelentkezik a paradicsomon. Ellenben egészségügyi szempontból nincs ok aggodalomra. A poloska által károsított paradicsom nem ártalmas a fogyaszóra nézve, csak kellemetlen ízű.

#44731
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Attila!
Továbbítom a kérdését Vétek Gábor felé.Mint a zöldséges kérdések felelőse, a fogyaszthatóság vonatkozásában válaszolnék a kérdésére. A szívogatott paradicsom nem ártalmas a fogyasztóra, azonban komoly minőségromláson esik át. A megszívogatott részeken besüppedő, betöppedő foltok lesznek, melyek megkeményedhetnek. Jelentősen romlik a termény ízértéke és tárolhatósága. Tisztelettel: Kis Krisztiánné

#44697
attila busay

Vétek Gábor részére.Paradicsomtermés károsítása vándor poloskák által.Várom szakértői válaszát a 2017.12.06-án elküldött kérdésemre,amiben azt szeretném megtudni,hogy a vándor poloska által megszívott termék a gusztustalanságon kívül lehet -e ártalmas a fogyasztóra nézve?

#44659
attila busay

Tisztelt Vétek Gábor! a paradicsom ültetvényemben megjelentek a vándor poloskák,zöld,fekete pöttyös színben,ez volt az első alkalom, így a védekezésem a bogarak le sepregetéséből állt.a kártételt úgy érzékeltem,hogy szívás nyomok maradtak a paradicsomon,a héj alatt fehér szerteágazó háló jött létre.a paradicsomokat így gusztustalannak tartottam,és nem is fogyasztottuk,ez az érés meg kezdődése után kb.1 hónappal keletkezett, az az valamikor július végén 2017.évben.Kérdésem,hogy a bogár által megszívott gyümölcs fogyasztható-e,esetleg fertőzött,leszámítva a gusztustalan állapotát.várom válaszát, amit előre is köszönök.busay attila

#44625
Lászlóné Szabó

Tisztelt Vétek Gábor!
Vándorpoloska ellen a NeemAzal-t használtam, melyről véleményt is írtam. Sajnos ebben az évben a vándorpoloska olyan mértékben elszaporodott, hogy ezzel a szerrel csak azt sikerült elérni, hogy kevesebb lett belőlük. Valószínűleg azért, mert közben a kifejlett zöld poloskák serényen rakták a petéket. Most pedig azt tapasztalom, hogy ellepték a mályvát. Kínomban bevetettem a Biokill-t. Pillanatok alatt lefordultak a növényről. Kérdésem, hogy a paracsicsomra használható-e a Biokill, ha már a virágokat eltávolítom? Így talán nem sodornám veszélybe a méheket. Fogyasztható-e a beérett termés, ha a szert használom? Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel : Szabó Lászlóné

#41233
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Paál-Szomjas Réka!

A vándorpoloska nem a földben telel, így ennek bárminemű manipulálása nem vezet eredményre a védekezés tekintetében. Egy jól repülő poloskafajról van szó, amely nagy valószínűséggel jövőre is meg fog jelenni a kerti növényein - paradicsomon különösen gyakori. A permetezés nehézségét az adja, hogy a kártevő érő gyümölcsöt fogyaszt (ahogy mi is), így gondot okozhat a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, továbbá, ha le is permetezi a növényeket, röviddel később újabb egyedek települhetnek be (mindemellett lehet permetezéssel próbálkozni: Karate 2,5 WG, melynek é.v.i.-je paradicsomban 3 nap - más kultúrákban ettől eltérhet!). Alternatívaként - permetezés helyett - a következőkkel lehet próbálkozni (akár kombinálva is): sűrű szövésű, de természetesen a fényt, levegőt és csapadékot áteresztő hálóval a tövek letakarása már a poloskák megjelenése előtt; vízpermettel (slaggal) a poloskák rendszeres lemosása a növényekről (bár visszamászhatnak, -reppenhetnek); átalakított motoros lombszívóval a poloskák leszippantása időről-időre a növényekről.

#33251
Réka Paál-Szomjas

Tisztelt Szakértő!

Én a vándorpoloskák elleni védekezésben szeretnék segítséget kérni! Több helyről szereztem be idén paradicsom palántákat, némelyeken (uazon beszerzési helyről) már az első paradicsomok érésekor megjelentek a poloskák, a kb. 10 méterre lévő többi fajon szerencsére csak augusztusban. Feltételezhető, hogy jövőre már ott fognak várakozni a földben és egyből támadnak? Mit tudok tenni ellenük? Ismerőseim említették, hogy hiába permeteztek. Ön tud ellenük biztos módszert? Érdemes-e tavasz elején egy réteg föld elszállításával próbálkozni? Milyen mélyre mennek le télire a poloskák? Nagyon köszönöm előre is! Üdvözlettel: Paál-Szomjas Réka

#33066