Vándorpoloska elleni védekezés

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Szabó Lászlóné

  Tisztelt Vétek Gábor!
  Vándorpoloska ellen a NeemAzal-t használtam, melyről véleményt is írtam. Sajnos ebben az évben a vándorpoloska olyan mértékben elszaporodott, hogy ezzel a szerrel csak azt sikerült elérni, hogy kevesebb lett belőlük. Valószínűleg azért, mert közben a kifejlett zöld poloskák serényen rakták a petéket. Most pedig azt tapasztalom, hogy ellepték a mályvát. Kínomban bevetettem a Biokill-t. Pillanatok alatt lefordultak a növényről. Kérdésem, hogy a paracsicsomra használható-e a Biokill, ha már a virágokat eltávolítom? Így talán nem sodornám veszélybe a méheket. Fogyasztható-e a beérett termés, ha a szert használom? Előre is köszönöm a válaszát.
  Tisztelettel : Szabó Lászlóné

 2. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Paál-Szomjas Réka!

  A vándorpoloska nem a földben telel, így ennek bárminemű manipulálása nem vezet eredményre a védekezés tekintetében. Egy jól repülő poloskafajról van szó, amely nagy valószínűséggel jövőre is meg fog jelenni a kerti növényein - paradicsomon különösen gyakori. A permetezés nehézségét az adja, hogy a kártevő érő gyümölcsöt fogyaszt (ahogy mi is), így gondot okozhat a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, továbbá, ha le is permetezi a növényeket, röviddel később újabb egyedek települhetnek be (mindemellett lehet permetezéssel próbálkozni: Karate 2,5 WG, melynek é.v.i.-je paradicsomban 3 nap - más kultúrákban ettől eltérhet!). Alternatívaként - permetezés helyett - a következőkkel lehet próbálkozni (akár kombinálva is): sűrű szövésű, de természetesen a fényt, levegőt és csapadékot áteresztő hálóval a tövek letakarása már a poloskák megjelenése előtt; vízpermettel (slaggal) a poloskák rendszeres lemosása a növényekről (bár visszamászhatnak, -reppenhetnek); átalakított motoros lombszívóval a poloskák leszippantása időről-időre a növényekről.

 3. Paál-Szomjas Réka

  Tisztelt Szakértő!

  Én a vándorpoloskák elleni védekezésben szeretnék segítséget kérni! Több helyről szereztem be idén paradicsom palántákat, némelyeken (uazon beszerzési helyről) már az első paradicsomok érésekor megjelentek a poloskák, a kb. 10 méterre lévő többi fajon szerencsére csak augusztusban. Feltételezhető, hogy jövőre már ott fognak várakozni a földben és egyből támadnak? Mit tudok tenni ellenük? Ismerőseim említették, hogy hiába permeteztek. Ön tud ellenük biztos módszert? Érdemes-e tavasz elején egy réteg föld elszállításával próbálkozni? Milyen mélyre mennek le télire a poloskák? Nagyon köszönöm előre is! Üdvözlettel: Paál-Szomjas Réka