sárguló padlizsán

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

Fogyasztásra nem javaslom a besárgult terméseket, hisz azok kényszerérettek. Általában keserűbbek, a magjai is megkeményedettek már.
Az újra kizöldült növényein várhatóan 3hét múlva már ehető tojásgyümölcsök lesznek! Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37890
Tamás Farsang

Kedves Mariann!

Köszönöm tanácsát, leszedtem az elsárgult terméseket és leveleket és már hajtanak is a friss zöld levelek. Az elsárgult terméssel lehet kezdeni valamit? Így néz ki, amit leszedtem.

#37718
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás! Sajnos semmi biztatót nem tudok írni. Nagyon sok kertész vallott kudarcot idén a padlizsánnal. A leveleket megtámadták a takácsatkák és a tripszek. Mindkét kártevő a meleg miatt fokozottan szaporodott is. Túlzott kártételük akár teljes lombvesztést is okozhat. Ráadásul a hetekig tartó hőség és a túlzott megvilágítás a termések torzulását és furcsa színesedését is előidézte. Egyes fajták terméseinek állaga is túlzottan keménnyé vált. Hogy mit lehet tenni ? Ezek a termések már kárba vesznek minél előbb el kell távolítani őket a növényről. Egy szépen begyökeresedett tő azonban kedvezőbb klimatikus viszonyok között szépen meg fog újulni. A tojásgyümölcs kiváló megújulási képességgel rendelkezik (egy kicsit még vadócabb növény)! Öntözéssel, tápoldatozással, esetleg lombtágyázással elérhető, hogy kihajtson és szeptember elején még újra virágozzon. Szerencsés esetben ezek a termések még leszüretelhetők lesznek. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37567
Tamás Farsang

Illetve egy harmadikat a levélről.

#37539
Tamás Farsang

Tisztelt Szaktanácsadók!

Csatoltam egy másik képet is.

#37538
Tamás Farsang

Tisztelt Szaktanácsadók!

Kertemben a padlizsán a mellékelt kép alapján elkezdett sárgulni. 4 termés van a növényen és egyik sem fényes, lila színű, hanem mindegyik matt és mintha mindegyik ki akarna fakulni, az egyik már be is sárgult. Emellett a zöld levelek is besárgultak. Tudnának segíteni, mitől lehet ez a probléma és lehet-e orvosolni valahogyan?

Válaszukat előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#37537