sárgarépa, petrezselyem

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Azari Istvánné

  Újabb gondom hogy a gyökértesten szürke apró tetvek jelentek meg.Mit tanácsol?

 2. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Azari Istvánné!

  Javaslataim: Kiegyelt, nem túl sűrű állomány, a növények kiegészítő öntözése (természetes csapadékon felül) inkább a sorközök árasztásával történjen. Gombaölőszeres kezelés Amistar, vagy Amistar Top.
  Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 3. Azari Istvánné

  petrezselyem rozsda megelőzéséhez kérek tanácsot

 4. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Zombori Istvánné!

  A gyökérpetrezselyem rothadásos betegsége vagy ervíniás, vagy szklerotíniás eredetű. Megelőzése érdekében érdemes a répaféléket egyszikű elővetemény után vetni (pl. kalászosok). Fontos, hogy ne kerüljenek frissen trágyázott ágyásba. Kerülni kell a túlzott nitrogén adagolását. A tenyészidő második felétől fokozott kálium adása segíti a megfelelő érést. Kerülni kell a sebzések kialakulását, hisz a rothadást okozó fertőzések talaj eredetűek (kerüljük a túlöntözést - sajnos az idei év rendszertelen, de alkalmankénti jelentős mértékű esőzései nem segítettek). Felszedés után kiemelten fontos a válogatás, a sérült gyökereket külön kell kezelni, a sebeket beszárítani. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann.

 5. Zombori Istvánné

  Tisztelt Szaktanácsadó!

  Gyökérpetrezselyem gyökérnyak felőli berothadását mi okozza? A májusban vetett állományban nagyon nagy mértékű volt a károsodás.

 6. Tari Dávid

  Tisztelt Szaktanácsadó Hölgyem!
  Lenne önhöz pár kérdésem:
  Petrezselyemnél mikor kell használni a amistar toppot vannak benne elvétve levélfoltosság ?
  és milyen menyiséggel mennyi vizben feloldva?
  Levél tetü lárvák ellen milyen szer ami hatásos és milyen menyiségben mennyi vizben feloldva?
  a kettöt ösze keverve kijutathatom e ha nem akkor emnyni idö kel elteljen az elsö permetezés után hogy a másikat ráfujhassam?
  Elöre is köszönöm Segitségét és Válaszát
  Tisztelettel:Tari Dávid

 7. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Fehér Tibor. Mivel a fiatal levelek egészségesek, tápanyag-probléma lehet. Elsősorban a foszfor, melyből lehet sok is. Kevesebbet öntözzön, és használjon Wuxal-t hetente.

 8. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Szabó úr! A foltokat gombabetegség okozza. Réztartalmú gombaölő szerrel /pl.Cuproxat/ 3 naponta érdemes permetezni, majd ha javul a növénykék állapota, elég hetente. A talaj legyen lazítva és az öntözővizet csökkenteni kell.

 9. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Molnár András. Zöldséges kertben lehet alkalmazni a szabad forgalmú Stomp Supert /paradicsom, paprika, sárgarépa, petrezselyem, zeller és káposztafélék/ magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyomnövény ellen. A tarackbúza és más egyszikű - akár évelő gyom ellen is szelektív gyomírtó szerek pl.Agil - is alkalmazható. .

 10. feher tibor

  petrezselyem levele sargul,majd bekanalasodik kis ido mulva a level szele belilul .fogyokeren apro hajszalgyokerek nonek.mijen hinytunete van?

  thumb
 11. Szabó Laci

  Mi baja lehet a most 8-10 cm-es petrezselyemnek?
  Előbb csak a levelek szélei, aztán az egész levél elpusztul, és napok alatt az egész növény... és hetek alatt az egész állomány.
  A mag csávázott, és tavaly is így jártunk.
  Mivel lehetne megvédeni?

  thumb
 12. Molnar Andras

  kelés után milyen gyomírtó használható a zöldséges kertben

 13. Pap Edina

  A fagyok előtt, de a petrezselymet nem is mindig szokták. Védett kertben leszalmázva a földben is teletethető, amennyiben nincs pocokveszély.

 14. Mari

  Szeretném megtudni, hogy mikor kell betakarítani a sárgarépát és a petrezselymet, mert vita tárgya ez a családban.
  Köszönettel: Mari