Permetezés paradicsom

Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Paál-Szomjas Réka!

A vándorpoloska nem a földben telel, így ennek bárminemű manipulálása nem vezet eredményre a védekezés tekintetében. Egy jól repülő poloskafajról van szó, amely nagy valószínűséggel jövőre is meg fog jelenni a kerti növényein - paradicsomon különösen gyakori. A permetezés nehézségét az adja, hogy a kártevő érő gyümölcsöt fogyaszt (ahogy mi is), így gondot okozhat a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, továbbá, ha le is permetezi a növényeket, röviddel később újabb egyedek települhetnek be (mindemellett lehet permetezéssel próbálkozni: Karate 2,5 WG, melynek é.v.i.-je paradicsomban 3 nap - más kultúrákban ettől eltérhet!). Alternatívaként - permetezés helyett - a következőkkel lehet próbálkozni (akár kombinálva is): sűrű szövésű, de természetesen a fényt, levegőt és csapadékot áteresztő hálóval a tövek letakarása már a poloskák megjelenése előtt; vízpermettel (slaggal) a poloskák rendszeres lemosása a növényekről (bár visszamászhatnak, -reppenhetnek); átalakított motoros lombszívóval a poloskák leszippantása időről-időre a növényekről.

#33252
Réka Paál-Szomjas

Még annyi kérdésem lenne, hogy a földben milyen mélyen bújnak meg a vándorpoloskák? Ha eltávolítok egy földréteget, az megoldást nyújthat?

#33065
Réka Paál-Szomjas

Tisztelt Tick Zoltán!

Én a vándorpoloskák elleni védekezésben szeretnék segítséget kérni! Több helyről szereztem be idén paradicsom palántákat, némelyeket (uazon beszerzési helyről) már az első paradicsomok érésekor megjelentek a poloskák, a kb. 10 méterre lévő többi fajon szerencsére csak augusztusban. Feltételezhető, hogy jövőre már ott fognak várakozni a földben és egyből támadnak? Mit tudok tenni ellenük? Ismerőseim említették, hogy hiába permeteztek. Ön tud ellenük biztos módszert? Nagyon köszönöm előre is! Üdvözlettel: Paál-Szomjas Réka

#33064
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Fakó Dávid úr!
Vegyszeres védekezésként Decist és Actara -ot tudok ajánlani. De a "Csalamon" ragacsos sárga lapok is hatásosak ellenük.

#32624
Dávid Fakó

Apró fehér lepkés a paradicsomunk hogyan szabaduljak meg tőle?(fóliasátorban van termesztve)

#32622
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Urbán Péter úr4
Az alábbi készítményeket tudom ajánlani:hampion WC, Amistar Top, Antracol WG, Astra rézoxidklorid, Bravo.

#31760
PÉTER URBÁN

Paprikához ill paradicsomhoz keresek jó gombaölő szert ami nem túl drága ehhez kérnék segítséget .

#31741