Paradicsom betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Szandai Renáta

  Kedves Tibor!
  Nekem is ugyanez van a Róma paradicsomommal, ahogy a mellékelt fotón látható. Én Adtam neki Damisol Kálciumot 0,5%-os oldatban 3 napja. Még várok az eredményre, és hamarosan újra lombtrágyázok kalciummal, remélem segít.

  thumb
 2. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Tibor!
  A képen látható növényélettani elváltozás a kálcium-hiány okozta csúcsrothadás, csúcsfoltosság. A fajták fogékonysága különböző mértékű, de idén a legtöbb paprika és paradicsom-fajtánál találkozhattunk a problémával. Minél több termés fejlődik egyszerre a növényen, annál több kálciumot igényel és annál valószínübb a hiánytünet kialakulása.
  Általában a tápelem megvan a nevelőközegben (talajban), de a felvétele gátolt. 25 fok feletti gyökérzónahőmérséklet felett gátolt a tápanyagfelvétel. Fokozza a gondot az alacsony relatív páratartalom és esetleg a vízellátottság átmeneti hiánya. Amit lehet tenni: csökkenteni a talaj felmelegedését, reggel korán bőségesen öntözni, Kálcium-lombtrágyát alkalmazni (pl. calbit-c). Az érintett terméseket minél kisebb korban leszedni, hogy újak kötődjenek helyettük. Kitartást és további eredményes termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

 3. Ferenczy Tibor

  Kedves Mariann!
  A San Marzano paradicsomjaim jelentős részén a mellékelt képen látható elváltozás van. Kérdésem, hogy mi ez a betegség, hogyan védekezhetek ellene? Más fajta paradicsomjaim tünetmentesek.
  Köszönöm segítségét:
  Tibor.

  thumb
 4. Farsang Tamás

  Kedves Mariann!

  Köszönöm visszajelzését kérdéseimre. Ha már tavaszt hozok a kérdéseimmel, tudna esetleg segíteni azzal a két kérdéssel kapcsolatban is, amit az egyéb, témakörbe be nem sorolható részhez írtam 01.22-én? :-)

  Köszönettel:
  Farsang Tamás

 5. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Tamás!
  Egy kis tavaszt hoz a kérdéseivel, ide a nagy hidegbe! A paradicsom növényen szerintem az amerikai lepkekabóca fehér, vattaszerű váladéka látható, melyet a nimfái és lárvái védelmében készít. Javasolt védekezés, ha ilyet látunk a fertőzött részek eltávolítása (zsákba), felszívódó rovarölő szeres permetezés (pl. Actara, Mospilan). További sikeres kertészkedést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

 6. Farsang Tamás

  Kedves Szaktanácsadó!

  A csatolt képen a paradicsomom ága látható, amin fehéres réteg képződött. Ez lisztharmat fertőzést jelent? Mivel lehetne ezt megelőzni?

  Válaszát előre is köszönettel:
  Farsang Tamás

  thumb