Paradicsom betegség

Pap Edina Szaktanácsadó

Várjuk a képeket. Próbálja meg kisebb méretben.

#56305
Tamala Péter

Itt megpróbálom csatolni a képeket, mert az előzőnél nem töltötte fel.

#56243
Tamala Péter

Üdvözletem,

2-3 nappal ezelőtt foltok kezdtek megjelenni a paradicsom palántáimon, majd ezek a mai nap el is kezdtek leszáradni.
Jelenleg lakásban nevelem őket.
Mi lehet a gond?

Válaszukat előre is köszönöm

#56242
Pap Edina Szaktanácsadó

Cukkini vagy patisszon palánta keveredett a zöldbab közé. Tőből húzza ki, vagy ültesse át, vagy inkább tűrje meg és várjon,amíg termést hoz.

#55798
Géza

Küldöm a képet! Legalább is megpróbálom.
Géza

#55744
Géza

Sajnos nem tudok képet küldeni, mert mielőtt feltettem a kérdésem már kihúztam a növényeket termésükkel együtt.
Viszont van egy kérdésem, amire tiszteletel kérem szakértői válaszát. Nem a paradicsommal függ össze, de számomra nagy talány amire kérem szíves véleményét.
Kedvtelő kertművelő vagyok. Másodvetésként elvetettem bokorbab magokat. A mgok szépen kikeltek, de menetközben megjelent a mellékelt képen látható igen agreszív nagylevelű növény, amelyet vagy töknek, vagy cukkininak próbálok beazonosítani. A zsebkendőnyi babveteményemet az óriási leveleivel beborítja. Kérdéem, hogy milyen növény ez? Mit csináljak vele? Próbáltam leveleitót ritkítani, terményképződményt a sárga virágok elhervadása után nem találok. Elnézést, hogy ilyen kérdéssel zaklatom, de nem találtammás helyet a kérdésemre.
Megtisztelő válszát megköszönöm
Üdvözlettel Géza

#55743
Pap Edina Szaktanácsadó

Képet kérünk! Lehet, hogy a nagy meleg?

#55646
Géza

Tisztelt Szakértő!
Néhány paradicsom gyümölcsön ragyásodást észleltem. Kérem szíves segítségét, hogy
-mi ennek a jelenségnek az okozója,
-mi a teendőm, hogy a többi paradicsom töveimet megvédjem,
-milyen vegyszeres és egyéb védekezést alkalmazzak?

Segítő válaszát megköszönve

Üdvözlettel

Géza

#55627
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos a mostani időjárási viszonyok nem kedveznek a zöldségtermesztésnek. A balkonkertészetnek pedig pláne nem! Csekély mennyiségű az ültetőközeg, a falak visszaverik a hőt, magas az UV-sugárzás, száraz a levegő. Párásítás, árnyékolás a megoldás, mert hiába öntözi a tövét, a felhevült földből nem tudja felvenni a tápanyagot és a vizet.

#55599
A. Ild

Tisztelt szakértő!

Balkonon, magaságyásban nevelt paradicsomom a nyaralásból visszatérve így fogadott. Az elszáradt leveleket eltávolítottam. Hogyan tudnám megállítani ezt a folyamatot, hogy ne menjen tönkre az egész növény? Permetezés, tápoldat? Ha permet, lehetséges lenne valamilyen házilag megoldható szerrel is, vagy mindenképp erősebb permetszer javasolt?

A választ és segítséget előre is köszönöm!

#55581
Pap Edina Szaktanácsadó

Tápanyaghiány vagy tápanyagfelvételi zavar az ok. Túlzottan átmelegedett az edényben a talaj. Szárazságban nem tud párologtatni, így tápanyagot felszívni a növény. A balkonzöldség-termesztés nem egyszerű dolog.

#55336
Melinda Gergely

Tisztelt szakértő!
A balkonon nevelt paradicsomomon ilyen fekete foltok jelentek meg. Nagyon aggódom. Mi ez? Mit lehet tenni ellene?
Előre is köszönöm válaszát!

#55272
Mariann Szilágyi

Tisztelt Szakértő!


A balkonon nevelt paradicsomom leveli elkezdtek sárgulni. A teljes sárgulás par nap alatt lezajlik és végül az adott levél teljesen elszárad. Palánta korában volt hasonló tünet, de akkor az alsó levelek sárgultak, de nem száradtak el. Akkor kapott magas nitrogén tartalmu tápoldatozást. Érdeklődnénk, hogy mi okozhatja az újabb levélsárgulást? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szilágyi Mariann

#50860
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Anett Káliumhiány! Tápoldatozzon összetett tápoldattal (pl. Volldünger)

#50789
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Kiss István. A paradicsom bepöndörödése = kanalasodása egyes paradicsomfajtákra jellemző. Különösen akkor, ha ehhez időjárási tényezők is hozzájárulnak pl.szárazságot követő sok eső, erős szél, tápanyaghiány, stb. Időjárás ellen nincs orvosság, de a tápanyag-egyensúlyt el lehet érni /Volldünger pl./ A paradicsom nagyon sok vizet kíván. Mondják, hogy azt szereti, ha a "lába vízben áll"

#50788
Anett M

Kedves Szakértő,
A segítségét kérném, hogy a balkonon nevelt paradicsom palántáim levelein 3napja ilyen elváltozás jelent meg, mi lehet az oka és mit csináljak, hogy helyre jöjjön? Segítségét köszönöm előre is.

#50759
István Császár

Tisztelt szaktanacsado,
Erdeklodni szeretnek, hogy mi okozhatja a paradicsom leveleinek kepen lathato pondorodeset?

#50394
Pap Edina Szaktanácsadó

Tápanyaghiány, vagy tápanyagfelvételi zavar, fülledtség a fóliában.

#50362
Cséplő Dániel

Tisztelt Szakértő!
Tudna segíteni hogy a paradicsomom a fóliasátorban miért néz ki így? A paradicsom vége is eltűnt és nem nő tovább felfelé, nem jön új hajtás középről. Illetve van még pár hasonló paradicsom, aminek a levél szára vastagra nőt és a levél szárból jönnek ki új hajtások. Az mitől lehet?
Köszönöm előre a választ

#50342
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képen látható tünetek takácsatka kártételére utalnak. Véleményem megerősítéséhez kérem, nézze meg a szabad szemmel is látható méretű - gyors mozgású, 2-3 mm nagyságú atkák jelenlétét a levelek fonákán. Ha észleli, használjon Flumite vagy Nissorun speciális atkaölőt készítményt permetlével, más szerekkel ne keverje! A permetezést célszerű megismételni. Erős napsugárzás is előidézhet hasonló tüneteket.

#50159