Paprika betegség

Pap Edina Szaktanácsadó

Kérem, írja meg, hogyan neveli a paprikákat. Pár fotót is csatoljon.

#56801
Alexandra Ábrahám Adamecz

Kedves Szakértők,

Erős paprikaim kapcsán kernek segitseget, virágai elszaradnak, alig terem, levelei lukasak, mit tehetnék vele, hogy meggyogyitsam?

Előre is Koszonom!

#56655
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Anikó!
A kertészkedésben is igaz lehet, hogy minden kezdet nehéz. Mégis meg kell tenni az első lépéseket, mert nemcsak problémákkal, hanem elsősorban sok örömmel is jár.
- a víz éltető elem és a paprikának sok is kell belőle. Látom, hogy a termesztőedényben sok a föld, alulról naponta kellene megöntözni. Hetente az öntözővízbe kezdetben Wuxal-t vagy más nitrogén-túlsúlyos lombtrágyát - az előírt dózisban - is kell önteni. Később a lombtrágya Volldünger legyen. Ezzel mindjárt a tápanyaghiányt is pótolni lehet.
- betegségek /baktérium a termésen látható - majd a lehetséges gombabetegségek megelőzésére Champion vagy Cuproxat szerekkel kell később is permetezni szintén hetente.
A paprikák házi termesztésben ritkán lesznek "piacosak", vagyis egyformák, egyszínűek. A ládát világos helyre, de közvetlen naptól védve helyezze el.
Néhány nap alatt látható lesz a javulás.

#50979
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Németh Ádám.
A levélszélek lankadása, száradása a szélesatka jelenlétére utal. A kép alján látható rovarok nem lehetnek szélesatkák, mert azok mérete 0,3 mm, tehát nagyítás szükséges. A kártevő elleni hatásos atkaölő készítmény /Vertimec/ feltételes forgalomban vásárolható. A szabad forgalmú Nissorun és Floramite a könnyebben irtható takácsatkák ellen jó. Az ugyancsak szabad forgalomban vásárolható Zoom 11 atkaölőszer néhány levélatka ellen is hatásos. Zoom 11-et választva, bő lével, önmagában - nem keverve - tudja irtani a szélesatkákt is. A levéltetű elleni védelmet pedig a rovarölő szerhez kevert Biosect /káliszappan/ jelentősen javítja. Az atka elleni kezelést 7-10 napon belül ismételni kell.

#50970
Anikó Magyar

ez pedig a lehullott paprika.

#50944
Anikó Magyar

#50943
Anikó Magyar

ilyenek a levelek

#50942
Anikó Magyar

Ez egy másik termés.

#50941
Anikó Magyar

Tisztelt Szakértők!

Kezdő paprikatermesztő vagyok, de sajnos rögtön az első két palántám megbetegedett.
A "tünetek": (azokat is leírom, amik nem biztos hogy problémák) a termések nem egységesen pirosodnak, van amelyik már nagyon nagy de még zöld, van ami narancssárga és van ugyanakkora ami már piros, ez lehet nem számít, de a termések nagyon össze vannak szottyosodva, nincs olyan bolti paprika alakjuk, ez is lehet hogy normális.
Viszont a levelek lyukacsosak, és olyanok mintha megtépkedték volna a szélüket, ráadásul nemrég ledobta az egyik termést, ami még nagyon kicsi volt.

Köszönöm előre is a segítségüket!

Magyar Anikó

#50940
Nemeth Adam

Tisztelt Szaktanácsadó!

A paprikáimon levéltetveket találtam, ezért lepermeteztem őket egy bio szerrel (Fito). Sajnos nem sikerült őket teljesen kiirtani, azonban egy másik betegség is megjelent, mely az új hajtásokat teszi tönkre. Ismerősöm szerint szélesatka. Ennek is utána olvastam, azonban az irtáshoz szükséges szer engedélyköteles Magyarországon. Arra lennék kíváncsi, hogy a kép alapján ez tényleg szélesatka lehet?

#50865
Péter Fogarassy

Tisztelt Szakértő csapat!

Szeretném megtudni, hogy milyen rovar támadta meg a paprikáimat, és milyen növény védőszert tanácsolnak, használni ellenük!

Idáig Mospilan-t használtam több alkalommal.
4g / 10L állott vízhez

Sajnos a Mospilan rovarölő szerrel csak kinevetnek, nem használt ellenük, pedig 3x permeteztem át a paprikákat 2 napon keresztül., alul, felül, minden irányból. :(

A friss hajtások elszáradnak és lepotyognak. :(

Küldöm a mellékletként a mikroszkópommal készített felvételeket.
Egy képbe vágtam össze, amiket készítettem.
Ezek a képet az elmúlt egy hétben.

Sorra gyilkolja meg a paprikáimat, nem tudom megfékezni őket.

Segítségüket előre is köszönöm!

#48495
Péter Fogarassy

Tisztelt Szaktanácsadók-szakértők!

Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi képen látható chili paprika virág száradásnak mi lehet az oka? :'(
Az alsó levelek szép zöldek, egészségesnek tűnnek, viszont a legfelső friss levél hajtások, és a köztük lévő kis virágbimbók elsorvadnak, elbarnulnak, kiszáradnak és a virágok, levelek érintésre lepotyognak.

A jelenség az utolsó elágazástól fölfelé látszódik igazán.

Szeretném tudni, hogy ez fertőzés-e, vagy tápanyag, illetve öntözési hiba.
Eddig 2x Permeteztem Mospilannal 7 napra az első permetezésre rá a másodikat. Néha a műtrágyát levéltrágyaként.
Wolldünger Linz Minden második hétvégén 10g / 10Liter állott vízben öntözésnek.
És eltérő időkben Kalcidolt ugyan ilyen arányban öntözésnek.

Nagyon szépen köszönöm szaktanácsukat! :)

#48353
Csenger Vilmos

Tisztelt Kiss Krisztiánné!

A paprikáink levelén sárga, szabálytalan foltok vannak. A hajtásvégek leállnak, elkorcsosodnak. Kérem, tudna segíteni a mellékelt kép alapján?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Csenger Vilmos

#48292
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Botta Péter!

A Chili paprikák termesztése nem túl egyszerű. Érzékenyebbek a környezeti tényezőkre, a növényvédő szerekre és szinte mindenre. A tünetek nem egyértelműek és persze más lenne élőben és más képen.. A legvalószínűbb, hogy takácsatka fertőzéssel állunk szemben. Ezek az apró állatkák a levél fonáki érzúgos részét szívogatják, mely a levél színén kisárgulást, szövetelhalást okoz. Súlyos fertőzés teljes lombvesztéssel járhat. Ellenne az ajánlott készítmény a Vertimec, az ajánlott dózis 5 ml 10 liter permetléhez. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#48261
Peter Batta

Még egy képet feltöltök a levél fonákjáról:

#48165
Peter Batta

Kedves Szakértők!

Habanero paprika termesztéssel foglalkozom és ezeket a tüneteket tapasztaltam a növényeimen. Kérném a segítségüket abban, hogy a tüneteket mi okozhatja és esetlegesen milyen szert ajánlanak a védekezéshez.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

#48164
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Sárközi Viktor!

Nagy valószínűséggel azóta szépen kinőtték a gondot a növényei. Megítélésem szerint nem vírus a kép alapján. Amit ilyen helyzetekben, illetve máskor is nagyobb stressz után lehet tenni (gondolok itt viharkárra, jégesőre, homokverésre, súlyos lombvesztésre) , hogy a növény energia-háztartását támogatjuk meg lomtrágyával. Agroleaf termékeket tudom ajánlani. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#48148
Sárközi Viktor

Kedves Szakértők!

Csángó F1 és Jalapeno szabadföldi paprika palántáimon nem sokkal kiültetés és a korábbi esős időszakokat követően a képen látható levél elszíneződések jelentek meg. Ez vírusfertőzésre utal? A tápanyag utánpótláson kívül lehet tenni még valamit?

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdv: Sárközi Viktor

#47811
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Nagy Miklós! Ilyen vagy ehhez hasonló betegsége nincs a paprikának. Kevésbé ismert a paprika lisztharmatos betegsége, de az sem ilyen. Nagyítva nézve a víztartó sejtek duzzadtságát látom. A sátorból kikerülve nagyobb esőzés volt, tartósan vizet kapott. Egyéb károsodás nem fog bekövetkezni.

#47736
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Kovács Tibor! Valószínű, hogy tartás hiba váltja ki a képen látható tünetet. Hiány lehet a kén mikroelemből, de az több nitrogén adagolásával megfordítható. Lehet túlöntözés, levegőtlenség vagy más kedvezőtlen körülmény.
Létezik egy vírusfertőzés, a bronzfoltosság, melynek kezdeti tünetei hasonlóak. Remélem, nem az a kiváltója. A továbbiakban figyelje az ilyen növényeket és adjon feltétlen nitrogén lombtrágyát. Ezután küldjön újra képet.

#47735