Paprika betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Tamás!
  Nincs jó hírem. A növényeit feltehetőleg az ázsiai márványos poloskák lepték el, szívogatásuk nyomai láthatók a termésen. A kártevő egy polifág (soktápnövényű), nagyon ellenálló, agresszív faj. Rendszeres védekezést igényel, például piretroid készítménnyel: Decis Mega, Karate Zeon. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 2. Kulcsár Tamás

  Tisztelt Szaktanácsadó!

  Chili paprikát termesztek hobbi célból és a termésesen fehér foltok jelentek meg. Próbáltam hasonló betegséget keresni a neten, de hasonlót sehol sem láttam.
  A növényeken semmiféle elváltozást nem látok, Garri zöldségekhez való tápoldattal öntözöm őket.

  Előre is köszönöm segítségét.

  thumb
 3. Jozsef Paprika

  Tisztelt Szaktanácsadó!

  gyönyörű istenien finom halványzöld paprikáim levelei el kezdtek sárgulni uj bimboi elszaradtak.foliamban van ket kigyouborka is az már régóta ilyen volt.Ugy látom ez a sárgulás terjed tovabb az egeszseges paprikákra.Hogy tudom megállítani?Ráadásul tele van paprikával nem szeretnék permetezni.Wuxxal kalciumot és tápoldatot adok neki most első körben.

  thumb
 4. Müller László

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  Érdeklődnék hogy mi az oka a paprika szár elszáradásának?
  Most azt is észrevettem, hogy a növény szárán is jelentkezett a száradás elvékonyodás. Előre is köszönöm

  thumb
 5. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Attila!
  Sajnos elő szokott fordulni, hogy a növény erős megterhelése idején 5-10 %-os tőpusztulás jelentkezik. Azok a növények szokták ilyenkor megadni magukat, amelyeknek a gyökérzónája gyengébb, fejletlenebb, mint amekkorát a lombfelület igényel. Ha a pusztulás mértéke ezt az 5-10 %-ot nem haladja meg, akkor ez viszonylag természetes folyamat. Tapasztalataim szerint felsorolom (a teljesség igénye nélkül) amivel csökkenteni lehet a tőpusztulást: vetésforgó, árnyékolás, jó öntözéstechnika (fokozatosan ritkított, miközben az öntözési adagot emeljük), a növényen a túlzott bekötődés elkerülése (metszés), időben elvégzett szedések, lombtrágyázás, gyökeresedést támogató beöntözés (pl.:Amalgerol-os, Radifarmos, Tomasol-os) beöntözés. Természetesen talajeredetű kórokozók és kártevők is állhatnak a háttérben (lótetű, csiga, Fusarium...). Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 6. Szabó Attila

  Paprikáim szépek és fejlettek voltak. De egyik napról a másikra hirtelen hervadásnak indultak. Volt, hogy egy éjszaka kettő is teljesen elhervadt. Mintha a gyökérzet semmi vizet nem szállított volna. A gond, hogy már 7 - 8 paprika is lehervadt. Ha így megy akkor a teljes melegház kipusztul. A földön Arvalint szórtam szét, lótetüre gyanakodva, Járatot azonban nem láttam, se lótetüét, se pocokét.
  Hogy védhetem meg a most még egészséges paprikákat?
  Az ajtó és az ablak folyamatosan nyitva van, ott elvben bemehetett.
  Remélem időben meg lehet állítani ezt a hirtelen hervadást.

 7. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Mónika!

  Sajnos a válaszom szomorúsággal fogja eltölteni. Csúnya vírusfertőzése van a növényeinek. Polifág, azaz soktápnövényű levéltetvek hozták át a fertőzést hetekkel a kép elkészülte előtt. Egy-egy szívásukkal hordozva valamilyen burgonya mozaik vírust, majd tovább is álltak a kártevők a fertőzés pedig maradt.
  Sajnos vírus ellen nics orvosság (csak a növény kitörése). Mégis tapasztalatból mondhatom, hogy jó növénykondícióval ki tudják nőni esetleg a növények a bajt. tehát etetni, tápoldatozni, lombtrágyázni érdemes.
  A jövőre nézve tekintettel. A levéltetvek első rajzása idején (április vége) érdemes olajos készítménnyel (pl. Vektafid-dal) permetezni a vírusvektorok munkájának nehezítése érdekében.
  Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 8. Sasné Kovács Mónika

  ...és még egy kép

  thumb
 9. Sasné Kovács Mónika

  Tisztelt Szaktanácsadó! A következő tüneteket produkálják a paprikáim...szíveskedjen segíteni nekem, hogy mit tehetek értük??!!!

  thumb
 10. Nagy Zsolt

  Itt pedig a szára!

  thumb
 11. Nagy Zsolt

  Szeretnék egy kis segítséget kérni!
  Van néhány chili paprikám (már nem is tudom pontosan melyik-melyik) és az egyiknek a szárán megjelent fehér elszíneződés, a másiknak meg a levele fehéredett ki. Mi lehet az oka?
  A választ előre is köszönöm!
  Megpróbálok képet is küldeni!

  thumb
 12. Aranyosi Zoltan

  Tisztelt tanacsado!

  Ez egy csipos fuszerpaprika amit szobaban nevelek. Par napja jelent meg a leveleken, tapintasra erdes. A fonakja rendben van, habar a kepen sarganak tunik viszont normal fenyben zold szinu. Interneten nem talaltam semilyen leirast ami illene ra. Illetve ugyanezen faj egy masik peldanyan a leveleken vilagoszold foltok jelentek meg, regi es uj leveleken egyarant. Mi lehet ez, es hogyan lehetne kezelni?

  thumb
 13. Dávid Tóth

  Tisztelt Tanácsadó

  Fűszerpaprika levelein milyen elváltozás lehet ez. Esetleg valami kártevő vagy fertőzés?

  thumb
 14. tot marijan

  Kedves szaktanácsadó
  Paprika palantáim megbetegedtek és nem tudok rajöni mi a bajuk

  thumb
 15. tot marijan

  Kedves szaktanácsadó
  Paprika palantáim megbetegedtek és nem tudok rajöni mi a bajuk
  egyszere let veve a jobb és a ball oldali is csak a ball beteg a job nem

  thumb
 16. tot marijan

  Kedves szaktanácsadó
  Paprika palantáim megbetegedtek és nem tudok rajöni mi a bajuk

  thumb
 17. tot marijan

  Kedves szaktanácsadó
  Paprika palantáim megbetegedtek és nem tudok rajöni mi a bajuk
  a betegség két hete tart
  3 hete kelt ki a paprika kelés után proplantal kezeltem
  És azota is minden heten etgyszer kezelem mint ahogy a paradicsmot is
  a paradicsomknak semi baja melékelem a képeket lehet tud segiteni előre is köszönöm

  thumb
 18. Hajnal Gergely

  Kedves Kis Krisztiánné!

  Köszönöm válaszát. A meztelencsigás eshetőséget elvethetjük, mert a palánták még bent vannak. :-) A tavalyról átültetett Cayenne-eknél is hasonló elváltozást tapasztaltam, mint ezen a Thaion. De ha vírus, és tényleg nincs más megoldás, fájó szívvel, de megválok tőle. :-)

 19. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Gergely!

  Összességében szép üdék a növényei. A problémás egyedek: a kisárguló alsóbb levelek nem okoznak olyan komoly gondot. Bármilyen stresszhelyzetre reagálhat így a növény, ez általában fajtakérdés. A középső levelek, a hajtáscsúcs ép, ezzel nem lesz gond. A száradni látszó, az gond. Azt a növényt én kidobnám. Feltételezem vírusfertőzött, vagy egy meztelencsiga hámozgatta, de nincs ép hajtáscsúcsa és sok a látható torzulás is rajta.
  A tápoldatozáshoz használt Ferticare Starter (15-30-15) tökéletes választás fiatal növényeknél 2 dkg - 10 liter vízbe töménységig nyugodtan fel lehet menni. Lassan én célszerűnek látnám a tápoldatváltást. Javaslat Ferticare I. (14-11-25), 2 dkg - 10 liter vízbe.
  További sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

 20. Hajnal Gergely

  Kedves szakértők!
  A képen látható két problémás egyed betegségére keresek megoldást. A foltos levelű egy Penis Pepper, a száradni látszó egy Thai Orange Hot. A kortársaiknak semmi bajuk, mindenből ugyanazt és ugyanannyit kapnak. A tápjuk 0,5 g/l Ferticare S.
  Válaszukat előre is köszönöm!

  thumb