palanta neveles

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Hatásosabb lenne a Mycostop /biológiai szer/ vagy a Previcur használata. Mindkettő kis mennyiségben szabad forgalomban kapható.
Ha mégis a könnyebb beszerezhetőség miatt a Dithane-t választja, melynek zacskós kiszerelése 10 l vízhez javasolt. Ennek megfelelően kimérve - házilagos módszerrel mokkáskanállal 0,5 l vízhez - kell vele öntözni. A palánták túlöntözésétől mindenképpen óvakodjon, mert a túlzott mennyiségű vízben a palántadőlés kórokozói a kezelés ellenére felszaporodhatnak

#44885
Tibor Varga

Ahogy látom mire az ember választ kap a kérdésére addigra tökre megy minden:):)

#44800
Tibor Varga

Tisztelt Szaktanácsadó
Én palánta dőlés ellen Dithane M45 nevezetű szert használom ezt ajánlották nem tudom,hogy menyire használ de remélem főként paradicsom és chili paprikához lenne.Mivel max 100 palántához kellene a szer beöntözéshez illetve permetformában is nem tudom pontosan a menyiséget kimérni gondolom ha keveset adok nem használ de mi van ha sokat keverek a vízbe túl lehet ezt adagolni??

#44778
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Ágnes!
Osmocote Pro 3-4 hónapos nitrogénes-t javaslok. Amire érdemes azért az Osmocote műtrágyák használatánál figyelni, hogy a feltáródásuk erősen függ a talaj hőmérsékletétől, illetve a nedvességtartalmától.
Sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#41844
Ágnes Druga

T. Szaktanácsadó,

Fóliás uborka amit március elején ültetünk ki fűtött fóliába, milyen OSMOCOTE műtrágyát javasol használatra?
Az uborka június végéig van a fóliába, addig terem!

Köszönöm

#41837
István Bakti

Köszönöm a segítséget!
Még csak az információkat gyűjtöm,májusi ki ültetést terveztem,aminek tudtommal április végén kell elkezdeni a nevelését.Kb.. 1ha tervezek az uborka mellé,ami 3000 fm.
Köszönöm,és további szép napot!

#41648
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves István!
A vetés sűrűsége attól függ, hogy meddig tervezi ott nevelni a növényeket. Ha csak szikleveles korig (kb 14-18 nap és tudja, hogy a vetőmagja csírázóképessége 94% feletti) akkor lehet sűrűn vetni: kb 2000 - 2200 szem/m2. Én kb 1-1,4cm sortávolságot alkalmaznék. Ha 4-5 hetes korukig az ágyásban tervezi tartani a növényeket, akkor maximum 1000 szem/m2 sűrűséget javasolnék és 2-2,5 cm-es sortávolságot. Sikeres termesztést kívánok. Olyan jó hallani, ebben a dermesztő hidegben, hogy valaki már kertészkedik! Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#41647
István Bakti

Köszönöm a gyors válaszát.
De nem fér 80 szaporító tálca,mert még uborka palántát nevelek a fóliában ami 12000 tálcás palánta,így csak az ágyásos technológia marad.Remélem így is nevelhető olyan minőségű palánta,mint a szaporítóládával.A kérdésem az lenne még,hogy milyen távolságra legyenek a sorok egymástól,és kb..milyen sűrűségűre szórjuk a magokat?A mélységére én is fél cm-t gondoltam.
Köszönöm a segítségét,és a válaszát!

#41642
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves István!
Különböző körülmények között különböző minőségű palántát tud természetesen nevelni. Ha valóban kevés a helye, illetve a nevelőtálcája, akkor én a szaporítóládás palántanevelést javaslom. Így ugyan csak szálas minőségű palántát tud nevelni. De jobb mint az ágyásos technológia, mert könnyebben kezelhető. Esetleg mozgatható, szétrakható.. Érdemes sorokat húzni a ládába. A vetésmélység ne legyen több 0,5 -0,8 cm-nél. Csírázás idején a 25-28 fok az ideális, ha kibújtak a növények vissza lehet menni 17-20 fokra. Kelést követően mindenképp kezdje meg a tápoldatozást, hogy ne nyúljanak meg a növényei. Először pl. Ferticare Starterrel, majd szikleveles állapottól Ferticare I-sel. Kb 3-as EC-ig szabad felmenni. Ha nem tudja kicserepezni, kitűzdelni a szaporítóládából a növényeket, akkor max 250 szálas palántát tud egy 30cmx60cm szaporítóládában megnevelni. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#41630
István Bakti

Üdvözlöm!
Paprika palántát szeretnék nevelni,csak kevés a nevelő tálcám,és a fóliában sem férne el annyi amennyit terveztem 20000 tőről lenne szó.
A kérdésem az lenne,ha ágyást csinálnék palántázó földből és azokba bele szórnám a magokat,akkor megoldható a palánta nevelés?
Válaszát köszönöm!

#41615
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Attila!
Ezek a méregerős paprikák a Capsicum chinense fajhoz tartoznak. Melegigényesebbek és általában lassabb fejlődésűek, mint a hazánkban általánosan termesztett Capsicum annuum faj egyedei. A kicsi növények szabadföldi kiültetése nem biztos, hogy szerencsés húzás volt. Ha ekkorák, még simán nagy földlabdával visszacserepezhetők és kiemelt odafigyelés mellett talán elindítható a fejlődésük. Én felváltva öntözném kétféle tápoldattal kb 10 napon keresztül: egyszer foszfordominánssal, egyszer pedig kálcium-nitrátossal (10 liter vízbe 1,5 dkg kálciumnitrát). A foszfor a gyökeresedésben és az energiaháztartás rendbetételében segít. A nitrogénes pedig a gyors zöldtömeg növekedésében. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#39948
Attila Deme

Üdvözlöm! Február elején ültettem magról naga viper es carolina repaer paprika magokat. Ablakban voltak kis poharakban fűtőtest felett, ejszakankent pedig mesterséges fényt kaptak. Csirazas utan kb 4 héttel megallt a novekedesuk 3-4 cm nagysagnal. Május elején ugyanakkora méretben kiultettem őket szabad földbe, de azóta sem nőttek egy centimetert sem. Hol ronthattam el es tudok-e még valamit tenni, hogy ebből az allapotbol kikeruljenek? Üdv, Deme Attila

#39946
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Renáta!

A paprika és a paradicsom növényeknél ez az erős lilás elszíneződés a foszforhiánnyal köthető össze. Foszfor a növények energiaháztartásának rendezéséhez kell (biokémiai folyamatok). A lilulás, vagy másnéven antociánosodás mértéke fajtánként különböző. Az ön paradicsom palántáinál feltételezhető, hogy erős az antociánosodási hajlamuk. Most az energiaháztartás felborulását feltételezem, hogy erős hideghatás okozta. Megfázhattak a növényei. A megoldás foszfordomináns tápoldatozásban rejlik. Heti 2-3 alkalommal kellene tápoldatozni. Menthető még a helyzet szerintem. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#39753
Renáta Del Medico

Kedves Szaktanácsadó!
Olaszországból hoztam haza koktél paradicsomot aminek a magját elultettem március végen. Gyönyörűen növekedtek egy ideig... Szétultettem oket es még az utan is legalabb 1 hónapig semmi gond nem volt. Egyszer csak sötét zöldes lilás színe lett a leveleknek, es megálltak a fejlődésben. Az alsóbb kicsi levelek pár het utan száradnak pedig kapnak vizet. Mi lehet a gond? Menthető még?

#39700
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

A palántanevelés a kertészet egyik legnehezebb feladata. Picik, érzékenyek és igényesek a növények. A csírázó növényeknek szikleveles korig csak vízre van szüksége. Majd később napról napra több tápanyagra és fényre. A tápanyagutánpótlás elengedhetetlen. A sápadt palántanövények esélyei szabadföldön valóban gyengébbek, de azért lehet vele próbálkozni. Kiültetés után mindenképp javasolnék foszfordomináns tápoldattal való beöntözést (segíti a gyökeresedést és a stressztűrést). Továbbá érdemes lenne legalább 1-2 alkalommal lombtrágyázni a növényeit. ez annyit tesz hogy permetezőgéppel, vagy kézi spriccnivel műtrágyás oldatot fúj a növényeire az esti vagy a kora reggeli órákba. Kevés folyadék is elég és látványos gyors hatása van. /Lombtrágya elkészítési módja kb. 10 liter csapvízbe 4-5 dkg komplex műtrágyát felold - majd ezt fújja ki a növényekre. 10 liter kb. 200 négyzetméterre elég!6.
Üdvözlettel és kitartó eredményes kertészkedést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#39633
Tamás Farsang

Kedves Kis Krisztiánné!

Egyik palántámnak sem olyan űde zöld a levele, mint amiket a piacon árulnak. Ennek a leírtak alapján gondolom, az az oka, hogy kevés a tápanyag a palántaföldben, mert a locsolást visszavettem. Most már minden levél sárgás minden palántán, ezért azt szeretném megkérdezni, hogy így ha kiültetem szabadföldbe, amiben van tápanyag bőven, akkor visszanyeri-e a színét vagy inkább ne próbálkozzak ezzel és vegyek palántákat valahol. Gondolom, ilyen állapotban a betegségek is könnyebben megtalálják. A palántákat szokták tápoldatozni nevelés során vagy elég egy jó minőségű föld, amibe magról szaporítják? Én palántaföldet vettem, abban van magvetés óta.

Visszajelzését előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#39526
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!
Én nem látom olyan nagynak a gondot! A foltos, fertőzöttnek tűnő leveleket szedje le. Az öntözést lehetőség szerint egy kicsit mérsékelje (akkor kell öntözni, amikor a talaj felszíne kb. 1cm vastag rétegben "megpirkad"). És fontos lenne a folyamatos tápanyagutánpótlás. A sárgás levéllemez túlöntözésre és tápanyaghiányra utal. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné

#39371
Tamás Farsang

harmadik

#39233
Tamás Farsang

második kép

#39232
Tamás Farsang

Kedves Szaktanácsadó!

Átültettem a növényeket, viszont azóta több probléma is jelentkezik náluk. Az egyik, hogy az alsó levelei elkezdtek sárgulni, a másik pedig, hogy az átültetést követően a levélen gombás elszíneződések jelentek meg. Ez utóbbi lehet attól, hogy az átültetéskor földdarabok kerülhettek a levelekre? Esetleg lehet, hogy túl sok vizet kaptak?
Csatoltam képeket is ezekről a negatív fejleményekről. Mit lehet tenni ilyenkor?

#39231