palanta neveles

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Ágnes!
  Osmocote Pro 3-4 hónapos nitrogénes-t javaslok. Amire érdemes azért az Osmocote műtrágyák használatánál figyelni, hogy a feltáródásuk erősen függ a talaj hőmérsékletétől, illetve a nedvességtartalmától.
  Sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

 2. Druga Ágnes

  T. Szaktanácsadó,

  Fóliás uborka amit március elején ültetünk ki fűtött fóliába, milyen OSMOCOTE műtrágyát javasol használatra?
  Az uborka június végéig van a fóliába, addig terem!

  Köszönöm

 3. Bakti István

  Köszönöm a segítséget!
  Még csak az információkat gyűjtöm,májusi ki ültetést terveztem,aminek tudtommal április végén kell elkezdeni a nevelését.Kb.. 1ha tervezek az uborka mellé,ami 3000 fm.
  Köszönöm,és további szép napot!

 4. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves István!
  A vetés sűrűsége attól függ, hogy meddig tervezi ott nevelni a növényeket. Ha csak szikleveles korig (kb 14-18 nap és tudja, hogy a vetőmagja csírázóképessége 94% feletti) akkor lehet sűrűn vetni: kb 2000 - 2200 szem/m2. Én kb 1-1,4cm sortávolságot alkalmaznék. Ha 4-5 hetes korukig az ágyásban tervezi tartani a növényeket, akkor maximum 1000 szem/m2 sűrűséget javasolnék és 2-2,5 cm-es sortávolságot. Sikeres termesztést kívánok. Olyan jó hallani, ebben a dermesztő hidegben, hogy valaki már kertészkedik! Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 5. Bakti István

  Köszönöm a gyors válaszát.
  De nem fér 80 szaporító tálca,mert még uborka palántát nevelek a fóliában ami 12000 tálcás palánta,így csak az ágyásos technológia marad.Remélem így is nevelhető olyan minőségű palánta,mint a szaporítóládával.A kérdésem az lenne még,hogy milyen távolságra legyenek a sorok egymástól,és kb..milyen sűrűségűre szórjuk a magokat?A mélységére én is fél cm-t gondoltam.
  Köszönöm a segítségét,és a válaszát!

 6. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves István!
  Különböző körülmények között különböző minőségű palántát tud természetesen nevelni. Ha valóban kevés a helye, illetve a nevelőtálcája, akkor én a szaporítóládás palántanevelést javaslom. Így ugyan csak szálas minőségű palántát tud nevelni. De jobb mint az ágyásos technológia, mert könnyebben kezelhető. Esetleg mozgatható, szétrakható.. Érdemes sorokat húzni a ládába. A vetésmélység ne legyen több 0,5 -0,8 cm-nél. Csírázás idején a 25-28 fok az ideális, ha kibújtak a növények vissza lehet menni 17-20 fokra. Kelést követően mindenképp kezdje meg a tápoldatozást, hogy ne nyúljanak meg a növényei. Először pl. Ferticare Starterrel, majd szikleveles állapottól Ferticare I-sel. Kb 3-as EC-ig szabad felmenni. Ha nem tudja kicserepezni, kitűzdelni a szaporítóládából a növényeket, akkor max 250 szálas palántát tud egy 30cmx60cm szaporítóládában megnevelni. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 7. Bakti István

  Üdvözlöm!
  Paprika palántát szeretnék nevelni,csak kevés a nevelő tálcám,és a fóliában sem férne el annyi amennyit terveztem 20000 tőről lenne szó.
  A kérdésem az lenne,ha ágyást csinálnék palántázó földből és azokba bele szórnám a magokat,akkor megoldható a palánta nevelés?
  Válaszát köszönöm!

 8. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Attila!
  Ezek a méregerős paprikák a Capsicum chinense fajhoz tartoznak. Melegigényesebbek és általában lassabb fejlődésűek, mint a hazánkban általánosan termesztett Capsicum annuum faj egyedei. A kicsi növények szabadföldi kiültetése nem biztos, hogy szerencsés húzás volt. Ha ekkorák, még simán nagy földlabdával visszacserepezhetők és kiemelt odafigyelés mellett talán elindítható a fejlődésük. Én felváltva öntözném kétféle tápoldattal kb 10 napon keresztül: egyszer foszfordominánssal, egyszer pedig kálcium-nitrátossal (10 liter vízbe 1,5 dkg kálciumnitrát). A foszfor a gyökeresedésben és az energiaháztartás rendbetételében segít. A nitrogénes pedig a gyors zöldtömeg növekedésében. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 9. Deme Attila

  Üdvözlöm! Február elején ültettem magról naga viper es carolina repaer paprika magokat. Ablakban voltak kis poharakban fűtőtest felett, ejszakankent pedig mesterséges fényt kaptak. Csirazas utan kb 4 héttel megallt a novekedesuk 3-4 cm nagysagnal. Május elején ugyanakkora méretben kiultettem őket szabad földbe, de azóta sem nőttek egy centimetert sem. Hol ronthattam el es tudok-e még valamit tenni, hogy ebből az allapotbol kikeruljenek? Üdv, Deme Attila

 10. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Renáta!

  A paprika és a paradicsom növényeknél ez az erős lilás elszíneződés a foszforhiánnyal köthető össze. Foszfor a növények energiaháztartásának rendezéséhez kell (biokémiai folyamatok). A lilulás, vagy másnéven antociánosodás mértéke fajtánként különböző. Az ön paradicsom palántáinál feltételezhető, hogy erős az antociánosodási hajlamuk. Most az energiaháztartás felborulását feltételezem, hogy erős hideghatás okozta. Megfázhattak a növényei. A megoldás foszfordomináns tápoldatozásban rejlik. Heti 2-3 alkalommal kellene tápoldatozni. Menthető még a helyzet szerintem. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 11. Del Medico Renáta

  Kedves Szaktanácsadó!
  Olaszországból hoztam haza koktél paradicsomot aminek a magját elultettem március végen. Gyönyörűen növekedtek egy ideig... Szétultettem oket es még az utan is legalabb 1 hónapig semmi gond nem volt. Egyszer csak sötét zöldes lilás színe lett a leveleknek, es megálltak a fejlődésben. Az alsóbb kicsi levelek pár het utan száradnak pedig kapnak vizet. Mi lehet a gond? Menthető még?

  thumb
 12. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Tamás!

  A palántanevelés a kertészet egyik legnehezebb feladata. Picik, érzékenyek és igényesek a növények. A csírázó növényeknek szikleveles korig csak vízre van szüksége. Majd később napról napra több tápanyagra és fényre. A tápanyagutánpótlás elengedhetetlen. A sápadt palántanövények esélyei szabadföldön valóban gyengébbek, de azért lehet vele próbálkozni. Kiültetés után mindenképp javasolnék foszfordomináns tápoldattal való beöntözést (segíti a gyökeresedést és a stressztűrést). Továbbá érdemes lenne legalább 1-2 alkalommal lombtrágyázni a növényeit. ez annyit tesz hogy permetezőgéppel, vagy kézi spriccnivel műtrágyás oldatot fúj a növényeire az esti vagy a kora reggeli órákba. Kevés folyadék is elég és látványos gyors hatása van. /Lombtrágya elkészítési módja kb. 10 liter csapvízbe 4-5 dkg komplex műtrágyát felold - majd ezt fújja ki a növényekre. 10 liter kb. 200 négyzetméterre elég!6.
  Üdvözlettel és kitartó eredményes kertészkedést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

 13. Farsang Tamás

  Kedves Kis Krisztiánné!

  Egyik palántámnak sem olyan űde zöld a levele, mint amiket a piacon árulnak. Ennek a leírtak alapján gondolom, az az oka, hogy kevés a tápanyag a palántaföldben, mert a locsolást visszavettem. Most már minden levél sárgás minden palántán, ezért azt szeretném megkérdezni, hogy így ha kiültetem szabadföldbe, amiben van tápanyag bőven, akkor visszanyeri-e a színét vagy inkább ne próbálkozzak ezzel és vegyek palántákat valahol. Gondolom, ilyen állapotban a betegségek is könnyebben megtalálják. A palántákat szokták tápoldatozni nevelés során vagy elég egy jó minőségű föld, amibe magról szaporítják? Én palántaföldet vettem, abban van magvetés óta.

  Visszajelzését előre is köszönettel:
  Farsang Tamás

 14. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Tamás!
  Én nem látom olyan nagynak a gondot! A foltos, fertőzöttnek tűnő leveleket szedje le. Az öntözést lehetőség szerint egy kicsit mérsékelje (akkor kell öntözni, amikor a talaj felszíne kb. 1cm vastag rétegben "megpirkad"). És fontos lenne a folyamatos tápanyagutánpótlás. A sárgás levéllemez túlöntözésre és tápanyaghiányra utal. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné

 15. Farsang Tamás

  harmadik

  thumb
 16. Farsang Tamás

  második kép

  thumb
 17. Farsang Tamás

  Kedves Szaktanácsadó!

  Átültettem a növényeket, viszont azóta több probléma is jelentkezik náluk. Az egyik, hogy az alsó levelei elkezdtek sárgulni, a másik pedig, hogy az átültetést követően a levélen gombás elszíneződések jelentek meg. Ez utóbbi lehet attól, hogy az átültetéskor földdarabok kerülhettek a levelekre? Esetleg lehet, hogy túl sok vizet kaptak?
  Csatoltam képeket is ezekről a negatív fejleményekről. Mit lehet tenni ilyenkor?

  thumb
 18. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Tamás! Nincs nagy gond! A dudrok a gyökérkezdemények. A paradicsom (akár kis növény, akár nagyobb) hajlamos a másodlagos gyökérképzésre. Ezt a szárán szinte bárhol meg tudja tenni, de a sziklevél alatti szárrészen ez általános jelenség. Érdemes lenne átültetni, tűzdelni, vagy cserepezni a növényeit és ekkor mélyebbre helyezni. Így a megnyúlás jobban elkerülhető és a földbe került szárrészből ki fognak fejlődni a gyökerek, ezáltal erősebb palántái lesznek.
  Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

 19. Farsang Tamás

  Kedves Szaktanácsadó!

  Paradicsom palántákat nevelek magról a házam egy napos ablakában és olyan problémát vettem észre néhány palántán, hogy a szárukon apró fehér, rücskös pöttyök jelentek meg, illetve ezek dőlve is növekednek. Tudna segíteni abban, mi lehet ennek az oka? Palántaföldet használok, átültetve nem voltak a növények, locsolni pedig alulról szoktam őket, a tálcába öntöm a vizet.

  Válaszát előre is köszönettel:

  thumb
 20. Szekeres Tünde

  A feketedesrol is keszitettem kepet. Nem talalom a betegségek között ezt. Mi okozhatja? Hogy lehet javítani? Elnézést a sok kérdésért.

  thumb