Karósbab

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Szabó Éva!

Biztos nem tápanyaghiány tünet. Véleményem szerint baktériumos probléma (Xanthomonas). Védekezés, megelőzés: fontos, hogy ne esőszerűen, hanem alulról öntözzék a növényeket! Illetve réztartalmú szerrel lehet permetezni. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36643
Éva Szabó

Tisztelt Szaktanácsadó!
Egyik vevőm behozta a karósbab levelét. Hólyagos a levél és apró barna pöttyök észlelhetők rajta. Nem hiszem, hogy rozsda lenne, mert annak sárga színt is kellene produkálnia. Elnézést a kép rossz minőségéért.
Betegség vagy tápanyaghiány tünete?

#36633
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Lia!
A babok hőigény szempontjából vetéskor a min. 10-12 Celsiusfokos talajhőmérsékletet igénylik. Vetésükre április 20-a után kerülhet legkorábban sor. Biztonsággal inkább május 10-15. körül vethető. Vízigénye közepes; virágzás, termésfejlődés idején azonban fokozódik. Szeretik a sok fényt, fajtánként 11-16 óra megvilágítást igényelnek. A bokorbabok rövidebb tenyészidejűek, akár másodnövényként is termeszthetők. A karósbab termesztése hazánkban csak főnövényként lehetséges, mivel hosszabb a tenyészidejük. Sokszor a vetés és a betakarítás között 3-4 hónap telik el. A termesztésük bizonytalanabb. Virágzás, terméskötés hiányos lehet erősen csapadékos időben, vagy tartósan alacsony relatív páratartalom mellett, illetve súlyos gyökérvesztés esetén, illetve, ha az éjszakai és a nappali léghőmérséklet nagyon különböző. A "költözés" talajváltozással járt. A bab a levegős, kb. 65%-os vízkapacitású talajokat kedveli, de fajtánként eltérések lehetnek. Karósbab esetében ha még van kedve kísérletezni én fajtaváltás javasolnék.
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné

#35294
Lia Praznovszky

Köszönöm eddigi válaszaikat!
Még egy problémám van.Pár éve Budatétényben volt kertem, sovány, homokos, föld, kevés locsolási lehetőség a fennsíkon, mégis a dísz vagy tűzbab termesztése sikeres volt.
Jelenleg Törökbálinton élek, itt teljesen más a talaj és nincs szárazság. Az elvetett bab nehezen kel ki, hatalmas lombot fejleszt, 2.5 m magas támrendszere van. Gazdagon virágzik, de szinte egyáltalán nem köt meg, nincsenek hüvelyek. 2 éve kísérletezem, különböző helyekre vetettem, a szüretelés elmaradt.
Válaszukban bízom, különben abbahagyom a kísérletezést.A bokorbab viszont remekül teljesített, 1 zacskóval vetettem, 5 kg zöldbabot szedtem le, igaz viszont, hogy csak a negyedik zacskó kelt ki.

Köszönettel.

#35253