Kivi

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Kamarás Tamás!
A képeken látható tünetek alapján vashiányra gyanakszom. Ez jellemző a magas ph -ju homokos talajon. ere vannak lomb trágyák és öntöző vízbe keverhető tápoldatok. viszont ,ilyen talajadóóságok miat én szervestrágyázást, és azt kiegészítő ásványtrágyákat javaslok. Ilyen lehet pl.: zeolit, riolittufa őrlemény
Üdvözlettel, Tick Zoltán.

#50071
Tamás Kamarás

Még egy kép.
Üdvözlettel: Tamás

#49939
Tamás Kamarás

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A segítségét szeretném kérni a következőkben. Van egy picike kivi ültetvényem. Sajnos nem igazán érzi jól magát a homokos talajban, a tápoldatozás sokszor hamar eltávozik a homokos talajból. Sajnos nincs módom a talaj cserére. A talajt (ph 7,12) és a vizet (ph 7,24) bevizsgáltattam, nem pont ideális (felső határ).
Első kérdésem: A késői fagykár miatt, idén nem lesz sok gyümölcs rajta, ezért a lombozat és a gyökérzet fejlődésére szeretném a hangsúlyt fektetni, melyre a homokhoz igazítva 2-3 hónapos lassabban lebomló műtrágyára lenne szükségem, de nem igazán tudom melyik lenne a legmegfelelőbb. Figyelembe véve a csepegtető öntözőrendszert és a gyökérzet fent létét.
A második kérdésem: kérem vessen néhány pillanatot a csatolt képekre, és próbáljon nekem választ adni milyen hiánybetegségei lehetnek.
Maradok tisztelettel és köszönettel: Tamás

#49938
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Szukács István!
A féltető nem indokolja ezt a tekeredés, illetve rendellenesnek sem tartom. A kiwi, mint minden kúszónövény , keresi a kapaszkodást, és ez néha ilyen érdekességeket eredményezhet. Ha esztétikailag zavarja, akkor érdemes levágni, vagy kibogozni és kiegyenesíteni.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#41859
István Szukács

Kedves Szakértők!
Két termő, és egy porzó kivim van.
Az egyik termő, fagykárt szenvedett növényen megmaradt 5 szem kivi.
A másik, féltető alá bevezetett termő kivim nem virágzott. A féltető alatt nem egyenesek a hajtások, hanem kunkorodottak, egymásba kapaszkodóak, tekeredettek. Még odébb van a metszés ideje, de mit lehet ezzel kezdeni a metszés során? A polikarbonát féltetőn átáramló meleg okozhatta ezt a fajta hajtásokat? Hagyjam magára ezt tekeredett hajtáshalmazt, vagy vágjam le. Miből lesz akkor virág? Törvényszerű a féltető alatt ez a helyzet?

Válaszát előre is köszönöm!

#41801
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Kedves István!
A kép alapján semmi rendelleneset nem látok. szerintem más a levél állás. Nem látok sem fonnyadást, sem tápanyaghiányt, sem betegségre utaló jelet.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#41120
István Szukács

Kedves Zoltán!

Küldöm a képet, elöl a Tomurival.

Üdv:
Szukács István

#41109
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Szukács István!
Ebből a kevés leírásból semmit nem lehet megállapítani. Képet tud küldeni?
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#40920
István Szukács

Kedves Szakértők!
Tomuri kivim levelei lekonyultak, lankadtak. Pár méterre tőle a termő, Haywardnak semmi baja nem látszik, levelei élénkek, termések is vannak rajta.
Mi lehet a porzó növénynek a baja? Hogyan segíthetek rajta?
Válaszukat előre is köszönöm!

#40886