kajszi metszése

István Valóczki

Tisztelt Szakértő!

Nemrégen ültettem egy mandula kajszi barack fát. Az iskolában lévő összes ilyen csemete nagyon erős (szerintem túlfejlett) volt. Ennek ellenére elhoztam és elültettem. A suháng beültetve cca. 220cm magas, vastagsága cca. 3cm. Két jelentéktelenebb merdek oldalhajtása van szinte egy irányban kb. 40cm hosszúak.
Kérdésem az lenne, hogy a korona normális kialakítására van esély még ilyenkor? Attól tartok, hogy a sudár nagyon erős visszavágása (120cm-re gondoltam) miatt nem, illetve silányan fognak fejlődni az oldalágak. Lehet inkább tavasszal kellene ültetnem a helyére egy másikat a későbbi problémák elkerülése miatt.
Válaszukat előre is köszönöm.

#33232
Pap Edina

Kedves Roland. A metszéssel valóban meg kell várni a virágzó állapotot. Addig is végezzen el egy rezes (Cuproxat vagy Champion) lemosó permetezést (ősszel is!), majd metszés után sebkezelést, és kiegészítő gombaölő szeres kezelést Chorus-al. A V-elágazásokat szüntesse meg, jó állásút hagyjon meg. a gyengébb vesszőket erősebben (felére, az erősebbeket gyengébben (2/3-ára) metssze vissza. A Buviplantot sekélyen kapálja be úgy, hogy a gyökerek ne sérüljenek. A karót a fa mellé javaslom leszúrni, több pontosn kötözni.

#17757
Pásztor Roland

A kérdesem az lenne hogy, a képen látható kajszi barack 2 éves lesz idén, tavaly nagyon sokat fejlődött..De látható hogy egy pontból 3-4 hajtás is van rajta. ezek közül melyiket célszerű meghagyni? Vagy hagyjam így az egészet? Mennyire metszem vissza a kajszit még csak 2 éves? Tartok a gutaütéstől, ha még májusban metszem is!
A másik kérdésem, hogy BUVIPLAN A por 50 g/fa akarok idén adni neki, csak ezt hogyan tegyem? Furjak le 30 cm-re és szórjam be, vagy elég ha a tányérba beleszórom tavasszal és a víz bedolgozza?
Előre is köszönettel

#17736