Gesztenyefa

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Lichti Szabina!
A megfelelő tanácshoz meg kell kérdeznem a következőket:
1. végeztek -e talajvizsgálatot? A gesztenye savanyú talajt igényel, és fontos a megfelelő tápanyagtartalom is.
2. Milyen mély a termőréteg, volt -e olyan tényező ami a gyökérfejlődést akadályozta?
3 Magról vetet, vagy oltvány a csemete? Esetleg milyen fajta?
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#44695
Szabina Lichtl

Kedves Zoltán! 8 évvel ezelőtt diszfaiskolában vásárolt szelíd gesztenyefát ültettünk kislányunk születésére. Sajnos a fánk körülbelül még mindig ugyan akkora, se virág se termés nem volt még rajta, minden évben kihajt de nem igazán nődögél, a szárán látok kis sárgás szürkés moha szerüséget de azon kívül egészséges! Nem szeretném ha elpusztulna, lehet esetleg a talajt körülötte feljavítani? Áttelepíteni? Ha igen mikor? Mekkora a vízigénye? Szeretném megmenteni mert fontos nekünk! Válaszát nagyon köszönöm

#44674
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Bottka Csaba!
A gesztenye savanyú talajt igényel. Ha nem elég savanyú, túl magas a mésztartalom, akkor szokót ilyen léha, apró magokat hozzni. Célszerű a talaj 0 - 30 és 30 - 60 cm -es mélységéből maximum 1 - 1 kg földet venni és talajlaboratoriumban bevizsgálni. Amennyiben tényleg ez a baj, akkor kálium műtrágyát célszerű adni. A talajlaboratoriumban erre is tudnak tanácsot adni.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#38053
Csaba Bottka

Üdvözlöm ! Szelíd gesztenye ügyben kérdezném.A fám kb. hat éves és már két éve hoz termést,csak az a baj hogy egy gubacson belül kg 4 db -ot és nagyon aprókat kérdésem mi a baj .

#38041
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Attila Robert! Az alábbi könyvet tudom csak ajánlani: Dr. Szentiványi - Horn - Pejovics: Dió, mogyoró, mandula, gesztenye. Mezőgazdasági Kiadó, 1976.

#35483
Robert Attila

Jó napot kívànok.Szeretnék egy szakkönyvet vàsàrolni gesztenye termesztéssel kapcsolatban, tudna-e valaki segiteni nekem esetleg ajànlani...

#35435
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza Medve Róbertnek: A képet továbbítom Szentiványi Péternek, a nagy magyar gesztenye fajta-nemesítőnek. Válasza engem is nagyon érdekel. Ő az, aki a héjasok nagy ismerője, fajtái túlzás nélkül világhírűek.

#33311
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza Németh Miklósnak: A gesztenyefák jó közérzetét elsősorban a talaj magas mésztartalma befolyásolhatja. A 8-as PH is ettől lehet. A gesztenye talajban nem válogat, de a mészre nagyon érzékenyen reagál. Ha lehet, máshová kellene ültetni, vagy legalább az ültetőgödörben kicserélni a talajt..
A Nagymarosi 26-os fajta szinte mindenütt jól terem, de a választék elég nagy Szentiványi Péter fajtáiból - az ültetés helye /Köszeg ill. az Alpok alja, stb. vagy más termőhelyre/ az oda szelektált fajtákból célszerű választani.

#33310
Miklós Németh

Tisztelt Pap Edina!

Szelídgesztenye ültetését telepítését tervezem. A rendelkezésre álló talaj leírása:
Alapvetően lúgos 8 körüli pH-val, alapkőzet: meszes lösz, talajféleség: barna erdőtalaj, homok nincs.
Kötöttsége: 42 Ka körüli.

Kérdésem, hogy az adott talajon érdemes-e nekiállnom gesztenyézni, vagy a magas Ph miatt ne erőltessem a dolgot. Ha igen melyik fajtát ajánlaná?

Köszönettel,

Németh Miklós

#33299
Róbert Medve

Üdvözlöm!

2007-ben telepítettem gyümölcsöst, többek között Kőszegszerdahelyi 29 szelídgesztenyét, azonban csak egy példányt ültettem. Tavaly volt az első érdemben mérhető termése, de minden kupacsban 2-3 nagyon rosszul fejlett (lapos, "hústalan") makk növekedett, mindössze pár szem értékelhető makk fejlődött. A termés cca. 90-95%-a alulfejlett volt. Azonban az "érett" makkok páratlanul szépek, nagyok, egészségesek voltak.
Idén hasonlóan jártam, mellékelem a képet. Idén a jobb pollenadáshoz telepítek még egy Kőszegszerdahelyi 29-t akarok telepíteni és még kettő a Nagymarosi 22-ből.

Amennyiben találkozott már hasonló termés anomáliával kérem ossza meg velünk.

Tisztelettel:
Róbert

#33028
Pap Edina

Ültetés után minden növény fejlődése lelassul. Legjobb ősszel ültetni. Hogy túléli-e a telet, az attól függ, mennyire gyökeresedett be, és mennyire fásodott el a vesszője.

#29095
Katona István

Üdvözlöm!

Hajtattam magról 4 db szelídgesztenyét, és kiültettem őket. Most kb. 15-20 cm magasak :) ,az elején nagyon gyorsan nőttek, de a kiültetés után nagyon lelassult a növekedés.
Azt szeretném megtudni, hogy ha nem gyorsul fel a növekedésük, kb 30-cm-esek lesznek őszre, vajon képesek lesznek túlélni a telet?

Válaszát előre köszönöm!

Tisztelettel.

#28985
Pap Edina

Ez a szelídgesztenye kriphonektriás kéregrákja, ami csak biológiai módszerrel, úgynevezett hipovirulens törzsekkel gyógyítható. Kérem, keresse fel dr. Szabó Ilona egyetemi tanárt a soproni Erdőművelési és Erdőmérnöki Intézet kutatóját, aki segíthet a gyógyításban: http://www.nyme.hu/index.php/6662/

#23398
M.László

20 éves szelid gesztenyefánk beteg lett.
Kép mellékelve
Egy fő ága elszáradt,mát a tövénél is látok kéreghámlást.
Kérem,adjanak tanácsot,nem szeretném,ha elpusztulna
Köszönöm

#23207