Szőlő, Mg-hiány

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Nagy András

  Magyarul teljes mértékben hanyagoljam a dolomitőrleményt illetve a pétisót, és csak a kieseritben, patentkáliban,keserűsóban,esetleg lombtrágyázásban gondolkozzak?
  Köszönöm válaszát!!

 2. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A szőlő igaz szereti a meszet /_kalcium/, de számára megfelelő mennyiségben tartalmazza az Ön talaja. Magnéziumra azonban biztosan szüksége van - a kalcium és magnézium antagonizmusa ismert, melyre a levél ad választ /erek zöldek maradnak, ér közötti állomány kisebb hiánynál világosabb zöld/

 3. Nagy András

  Tisztelt szakértő!  A dolomit őrleményben, illetve a Pétisóban található dolomit őrlemény(CaMg(CO3)2) mennyire válik felvehető kalcium és magnéziummá egy 7,36-os Ph-s talajon, mennyire kell számolni ezzel egy szőlő ültetvényben?  Köszönettel!

 4. Pap Edina Szaktanácsadó

  A súlyos magnéziumhiányos levelek nem zöldülnek be újra, leszáradnak és leesnek. Ha a fiatal, friss levelek a fajtára jellemző színűek, és nem található rajtuk elváltozás, akkor megfelelő a tápanyagellátás. A magnéziumhiányt a tajban evő kálium és kalcium többlete is okozza, ami talajvizsgálattal állapítható meg. Ez alapján lehet tápozási programot javasolni. Általában szőlőben az intenzív hatásnövekedéstől folyamatosan célszerű a növényvédő permetlevekben komplex lombtrágyát is keverni. (Pl Vitaflora Szőlő)

 5. Gődény Imre

  Tisztelt Szakértők!

  Jó régen szőlőlevél fényképét küldtem el. Válasz: " ...tipikus Mg-hiány, ezt és ezt javasoljuk ...".
  Megtettem, akkor is, most is.
  A mostani kérdés: hogyan "üzen" a szőlő? (Hogy t.i. köszöni szépen, elég volt, most már jól érzi magát, vagy éppenséggel azt, hogy jól esett, de jöhet a következő adag?)

  Köszönettel várom válaszukat: Gődény Imre