hiánybetegségek

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Kökény Györgyné

  Köszönöm, hogy megpróbált így, hogy nincs kép feltéve, segíteni. Rendszeresen öntöztem őket, de gyanítom, hogy kicsit túlöntöztem őket, azaz sikerült kimosnom a talajból az összes tápanyagot. Tavasszal kaptak pelletált baromfi trágyát. Az első virágzás után patentkálit és egy kevés nitrogént. Talajjavítás céljából vettem alginitet és azt szétszórtam a tövük között, majd most ősszel adtam nekik huminitet. Ezt azért csináltam mert homokos a talaj és próbálok javítani rajta. Azt gondolom, hogy a locsolás módján kellene javítanom. A nagy melegben szinte két naponta elárasztottam őket vízzel (10 liter tövenként), és mindezt slaggal tettem. Gondolom itt is hibáztam.

 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  Sajnálom, hogy nem sikerült a kép feltöltése. A rózsa megfelelő tápanyagellátáshoz javaslom ősszel érett szerves trágya vagy komposzt, tavassal tartós hatású rózsatáp (http://www.gazdabolt.hu/szerves-es-mutragya/mutragya/hobby-mutragya/T05146-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-rozsatragya-0-75kg). A növényeket rendszeresen öntözni kell...a száraz talajból nem tudja felvenni a tápanyagot.

 3. Kökény Györgyné

  Már máskor is tettem fel képet, most sehogyan sem sikerül. A fájl kiválasztása gomb használatával nem megy.
  Elnézést.

 4. Kökény Györgyné

  Pár kép lemaradt. Elnézést!

 5. Kökény Györgyné

  Kedves szakértők! A rózsáim minden évben így néznek ki. Tavaly ősszel adtam nekik KO2 műtrágyát és Orgevit baromfi pelletált trágyát. Tavasszal maga volt a csoda, olyan gyönyörűek voltak a virágok. Az elvirágzás után szinte azonnal olyanok lettek a levelei mint amilyenek a képeken.Sőt ennél csúnyábbak, csak arról nincs képem. Önöknél vásároltam Patentkálit és azt szórtam a tövei közé. Azért mert már egyszer megállapították, hogy kálium hiányos. Ez történt július végén és most újra ilyenek a levelek. Vettem egy ph mérőt. A talaj ph-ja 8. Vettem egy kis talajt, csepegtettem rá háztartási ecetet, de pezsegni nem pezsgett a talaj. Ebből arra gondolok, hogy igencsak mészhiányos.Mielőtt elkezdeném gipsszel vagy bármi mással kezelni szeretném kikérni a véleményüket, hogy mit csináljak, hogy ne legyenek ilyenek minden évben. Nagyon megviseli őket. A szellőrózsám leveléről is tettem fel fotót, és pünkösdi rózsámról is.

  Nagyon köszönöm a türelmüket.

 6. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Sajnos, szinte minden levél besodródott, bekanalasodott. Először a levéllyukasztó betegségre gondoltam, de jobban megszemlélve, ezt kizártam. A tápanyag /a fő elemek: nitrogén, foszfor, kálium/ hiány vagy bőség tünetei mindig a levélszélen kezdődnek. Alapos trágyázásról, egyéb tápanyagok kijuttatásáról ír. Elég száraz év volt, termésérés idején lehullott nagyobb mennyiségű csapadék feltárta a tápanyagokat, mely egyszerre soknak bizonyult. A bekanalasodással a növények a párologtató felületüket csökkentik a szárazság idején. Remélem, 2017-ben nem ismétlődik meg ez a folyamat!

 7. Zoltán Lukátsovics

  Kedves Szakértő!
  Mikor várhatom a válaszát?
  Lassan lehullanak a levelek..

 8. Zoltán Lukátsovics

  Itt egy jobb kép a problémáról.. A 2 éve vásárolt fa az első évét cserépben töltötte, most tavasszal került szabadföldbe.

  thumb
 9. Zoltán Lukátsovics

  Kedves Edina!

  Tavaly tavasszal ültetett lapos nektarinfám (Concettina) szépen növekszik, termést is hozott, de nyár közepétől elkezdtek az új levelei betekeredetten maradni, mint a mellékelt fotón is látszik. Milyen hiánya lehet? Kapott Agroleaf Power 20 20 20 -at. Szakszerűen el lett ültetve, nagy gödörrel, komposzttal, szarvasmarha trágyával javított földbe.

  thumb
 10. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Templom Józsefné. Elég súlyos vas- és káliumhiány tapasztalható. A talaja nagyon rossz, tömődött, levegőtlen, nehezen melegedő, meszes (vagy ez mind) lehet. A növény jól metszhető, most alaposan metssze meg, formásra a koronáját. de maradjon rajta elegendő levél, és adjon komplex, vasban gazdag lombtrágyát. Talajvizsgálat javasolt.

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Sebastian. A leveleket szedje le, hogy ne párologtasson a növény, és a gyökere fejlődjön. Öntözzön, de ne árasszon. Tavasszal, amikor majd látszik a kihajtás, a károsodott részeket metssze le. Nyáron tilos ültetni, még konténeres növényt is, bármit is mondanak a kertészetben.

 12. Templom Józsefné

  Bocsánat nem ide kellett volna írnom.Már nem tudom korrigálni.

 13. Templom Józsefné

  Üdvözlöm!
  Csüngőbarkafám lombja hiánybetegségre utal.Mit ajánl mivel lehetne újra rendbe hozni?Két naponta kb 20 liternyi vizet kap, a talaját lazítottam általános virágfölddel.Köszönöm a segítséget!

  thumb
 14. György Sebastian

  Üdvözlöm, sajnos nyáron ültetett cseresznyefám levelei el kezdtek barnulni. Már a rügyek is visszabarnultak. Még megmenthető a fám. Kérem ha tudnak megoldást írják meg. Köszönöm. Üdvözlettel: Sebastian

  thumb
 15. Havasi László

  Kedves Edina,

  Köszönöm a segítséget. A mulcs alatt csepegtető csövek vannak, vas és kálium tápoldattal próbálkoztam, de semmi hatása. Amint tudom kipróbálom a javasolt lombtrágyát.

  A gyengének tűnő, lefele csüngő, száraz tapintású levelek is ezen nyomelemek hiányára vezethetőek vissza? Én attól is tartok hogy valamelyik növény túl sok nedvességet kap.

 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kálium- és magnéziumhiány jeleit látom a növényeken, ami a szárazság miatti rossz tápanyagfelvételtől is adódhat. Látom, kéregtakarás van a növények között, ami nem engedi át a nedvességet, hacsak nem öntöznek, tápoldatoznak naponta nagy adagokkal. Lombtrágya formájában hatékonyan lehet pótolni a tápelemeket, komplex, minden tápelemet tartalmazó készítmény a Wuxal Super, tápoldatként is adható.

 17. Havasi László

  Tisztelt Szakértő!

  A kertben több növényen is láttam betegségre utaló jeleket. Hosszas utánaolvasás ellenére se egyértelmű számomra hogy melyik tünet milyen problémára utal. Kérem segítségét a megfelelő tápanyag kiválasztásában.

  Köszönöm!

  thumb