Mikroelemek

Pap Edina

Igen! Ám az egyes mikroelemeket a növények nem egyformán hasznosítják és raktározzák. Ezért szoktuk azt mondani, hogy pl. a lencsében, borsóban, spenótban sok a vas van, a dióban sok cink. A növények, emberek és állatok számára azonban a létfontosságú mikroelemek nem ugyanazok: a réz, a vas vagy a cink növény, állat és ember számára egyaránt létfontosságú, de a bór csak a magasabb rendű növények (pl. zöldségek, gyümölcsök) számára. Ugyanakkor az emberi szervezet
számára igen fontos jódnak nincs növényélettani szerepe, nem is található meg a növényekben. A növény számára a jó mikroelem-ellátottság az egészséges fejlődés és ellenállóképesség miatt fontos. Csak akkor tudják azokat hasznosítani, ha jók a talajadottságok, megfelelő a talajélet és a talajszerkezet, amit kizárólag műtrágyával nem lehet biztosítani. Ezért van szükség szerves trágyázásra (istállótrágya, komposzt vagy zöldtrágya bedolgozására).

#3388
Taál István

T. Szakértők !

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ránk, zöldség - gyümölcs fogyasztókra van-e kedvező hatása a mütrágyázással bevitt mikroelemeknek.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel Taál István

#3366