Műtrágya

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  A kristályos műtrágya perzselhet. Gyepre burkolt műtrágya javasolt, ősszel az őszi-téli kondicionáló: kis területre: http://www.gazdabolt.hu/szerves-es-mutragya/mutragya/gyep-mutragya/T05640-Substral-Oszi-kondicionalo-gyeptragya-2kg, nagy területre: http://www.gazdabolt.hu/szerves-es-mutragya/mutragya/gyep-mutragya/T02315-Scotts-Everris-Pre-Winter-Oszi-teli-gyepkondicionalo-14-05-21-2MgO-15-kg

 2. József Józsa

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  Vásároltam 25 kg-os kiszerelésben Yara Krista K Plus műtrágyát. Kézzel kiszórtam a fűre, majd belocsoltam. Tehát nem tápoldatban juttattam ki. Gondolom ártani nem ártottam, kérdés hogy ez a technológia mennyire hatékony?
  Erre kérem válaszát: Köszönöm, tisztelettel: Józsa József

 3. Zoltán Tick Szaktanácsadó

  Tisztelt Farkas István!
  Nitrogén: A klorofill alkotórészeként a növények zöld színét adja. A növényi fehérjék döntő összetevője, a hajtás- és a levélnövekedés fontos összetevője. Viszonylag könnyű túl adagolni. A talajból könnyen kimosódik ezért nem szabad egyszerre nagy adagban kijuttatni. Rendszerint ősszel a számítót adag 1/3 -át, tavasszal az 2/3 -át. Minden esetben sekélyen bedolgozva.

  Foszfor: főleg a gyökérzet növekedését segíti elő. A talajrészecskékhez jól kötődik, lassan mozog a talajban. a számítót mennyiséget ősszel mélyen bedolgozva kel kijuttatni.

  Kálium: A virágok és a termések nagyságát és minőségét, a fehérje- és szénhidrát szintézis nélkülözhetetlen eleme.A káliumhiányos növénye csökött virágokat és terméseket fejleszt.Az egész növény visszamarad a fejlődésben. Szintén lassan mozog a talajban ezért úgy kell kezelni, mint a foszfort.

  A harmonikus tápanyag ellátáshoz tudni kell a talaj pontos összetevőit: agyag-, szerves anyag- tartalom. Ph értéke, talajréteg vastagsága, alapkőzet típusa.. Nem lehet általános tanácsot adni

  Üdvözlettel, Tick Zoltán

 4. Farkas István

  Tisztelt Szaktanácsadó,

  Mivel rengeteg fajta műtrágya kapható a kereskedelembe ezért sokszor a hatóanyagok alapján szeretnék dönteni. Az N P K szeretném megtudni, hogy általánosságban a növényeknek melyik hatóanyag miben segít növekedés,gyökérfejlődés, gyümölcsnövekedés,virágképződés stb. Mikor mit használjak és milyen eloszlásban pl csonthéjas gyümölcsösökben.


  Köszönettel,
  Farkas István

 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  A cserjék számára célszerű tartós hatású granulált műtrágyát a talaj felső rétegébe (vigyázva, hogy a gyökerek ne sérüljenek) dolgozni 2 deka/20 cm növénymagasság adagban, 1X-2X egy évben tavasszal.
  Pl: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/szabalyozott-mutragya/T10160-Compo-Trio-Fenyo-es-Cserjetap-3-kg
  http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T05146-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-rozsatragya-0-75kg

 6. Varga József

  Kedves Edina,

  a korábban írt műtrágyákhoz hasonló ár-érték arányú tápanyagot tud-e ajánlani?

  Köszönettel,
  Varga József

 7. Pap Edina Szaktanácsadó

  Ezek nagyüzemi öntözőműtrágyák. 0,2-0,3 százalékos töménységben (2-3 deka/10 liter víz) beöntözve alkalmazhatók.

 8. Varga József

  Tisztelt Cím,

  segítséget szeretnék kérni a kert tápanyag utánpótlásával kapcsolatban. A kertben két, három éves bokrok, som, babérmeggy, tiszafa, labdarózsa, leander található. Ezek tápanyag utánpótlására Cropcare YaraMila™ 11-11-21 és Ferticare™ II. 24-8-16 ajánlottak. Önök szerint ezek valóban megfelelőek? Milyen adagolásban?

  Köszönettel,

 9. Pap Edina Szaktanácsadó

  Szerintem a YaraMila (régebben Cropcare) műtrágyára gondol:
  http://www.gazdabolt.hu/mutragya/szilard-granulalt-mutragya/T00484-Cropcare-YaraMila-8-11-23-40-kg

 10. Abai Gyula

  Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy Önöknek létezik-e "kék műtrágya". A szomszédom vette vagy két éve, de sajnos a nevét elfelejtette, így most megpróbálom kinyomozni, hogy mi ez a kék színű granulátum. Számomra rendkívül hasznosnak bizonyult, mert a 5-10 literes vödrökben termesztett paprikáim minden évben elérték az ember magasságot és rengeteg termést is hoztak.Szeretném megtudni, hogy mi ez és Önöknek van-e, mert akkor rendelnék belőle. Tisztelettel Abai Gyula

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  Ez csak nitrogént tartalmaz, nem ildomos a zöldségféléket csak nitrogénnel tápoldatozni. A YaraMila családot javaslom helyette.

 12. Bakti István

  Üdvözlöm,érdeklődni szeretnék a YaraBela MAS 27% 40 kg műtrágya felől?
  Használható zöldség félék tápoldatozására,tehát vízben jól oldható,és hogy a csepegtető szalagot nem dugítja el?

  Válaszát köszönöm!

 13. Pap Edina Szaktanácsadó

  Mivel granulált a termék, így egyáltalán nem oldódik vízben, csak
  alaptrágyaként kiszórva használható.

 14. Bakti István

  Üdvözlöm,érdeklődni szeretnék a Nitrophoska Supreme 20-5-10+3MgO+TE 50 kg műtrágya felől?
  Használható zöldség félék tápoldatozására,tehát vízben jól oldható,és hogy a csepegtető szalagot nem dugítja el?

  Válaszát köszönöm!