LEYLANDI CIPRUS SÁRGUL

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnos nem sikerült.

#55796
Alexandra Beatrix Ivánné Havasi

Kedves Edina!
Kérésének megfelelően átméreteztem képeket és újra elküldöm Önnek.
Üdv: Ivánné

#55719
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Próbálja meg kisebb méretben (max. 2MB).

#55713
Alexandra Beatrix Ivánné Havasi

Kedves Edina!
Küldöm a képeket!
Üdv:I.H.A.B.

#55693
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Beatrix. Képet kérünk!

#55643
Alexandra Beatrix Ivánné Havasi

Tiszteletem!
Segítséget kérnék: egy éve telepített leylandi ciprus sövényem barnulást produlál.sajnos az okát nem tudom.rendszeres öntözés és tápanyagozás mellett teszi ezt.
Kérdésem: mitől van és mit kell tennem ,hogy egészséges legyen újra a növény?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv.: Alexandra

#55617
Attila

Melléklek egy képet egy friss hajtásról is

#30208
Attila

T. Gábor

Sajnos idén is megismétlődött ugyanaz mint tavaly, júniusban a zöld hajtások egy 8-10 %-a elsárgult egy hét alatt és utánna lehullott. Júliustól mostanáig pedig folyamatosan kisebb 10-20cm-es hajtások ágak hullanak le a leylandikról és az oszlop tujáimról, úgy tűnik mintha belülről részben üregesek lennének az ágrészek a vastagabb végén, talán tulyafúró moly lehet ? Szörnyű látvány hogy 3 év alatt a leylandi lombozata majd felére ritkult.

#30127
Pap Edina

Kedves Adolf. Elég a reggeli öntözés. Este a felhevült lombra jutó hideg víz stressz a növénynek, gyengíti és fogékonnyá teszi a kársítókra, ráadásul az éjszaka folyamán tartósan párás lomb jó táptalaja a gombabetegségeknek. Ez minden növényre igaz!

#29283
Skorp Adolf

Sárgult nekem is a leylandi. Szakboltban azt mondták hogy permetezzem /locsoljam/ a lombot is, plusz keserűsó tápoldattal is kezeljem, vagy szórjam alá. Úgy néz ki, hogy használt. Minden reggel vízpermetet, adok, majd Du. a naplemente után is, természetesen locsolom is a töveket is. Újabban gyapjas tetvek jelentek meg egy tövön, adtam neki egy kis Mospilant, levitte róla.

#29239
Vétek Gábor

Kedves Attila!

Rendben, akkor, kérem, jelezze, ha esetleg újra, nagyobb számban megjelenve gondot kezdene okozni valamely tetten ért kártevő.

#24278
Attila

Tisztelt Gábor !

Nem láttam rajta ragacsos anyagot, inkább úgy tűnt sok apró pete szerű dolgot láttam a hajtások tövénél elágazásainál. Első körben alaposan decis-el lepermeteztem, azóta nem látok új rovarokat rajta, de sajnos rengeteg levél lehullott.

Az apró fehér dolgokon elgondolkodva az utcán a tripsz is hasnonlóan nézett ki a fagyalon. De azt meg nem a fotózott rovar rakja.

#24172
Vétek Gábor

Kedves Attila!

Enyhén ragacsos, csillogó anyagot észlel a hajtásokon azokon a részeken, ahol a rovarokat is látja?

#24158
Attila

Egyébként nagyon hasonlít a molytetűre csak valamivel nagyobb és nem fehér a szárnya.

#23834
Attila

Tisztelt Papp Edina!

Köszönöm a válaszát.
Sajnos a képek nem adják vissza a belül sárguló fenyőlevelek mennyiségét, ha le akarnám vágni őket jóformán tarra kéne vágjam a fákat..

Amit a mai nap megfigyeltem hogy megrázva a fenyőágat rengeteg kis muslica nagyságú rovar szállt fel az ágakról. Lehet valami köze esetleg a lombhulláshoz ?

Üdvözlettel: Attila

#23831
Pap Edina

Kedves Attila. A sárguló részeket vágja le, és a csepegető öntözés mély rétegű legyen, de adjon a növénynek örökzöldekhez való tartós műtrágyát is, amit a csepegtetőtestek alá sekélyen dolgozzon be 5g/20 cm növénymagasság az adag növényenként. Keserűsó+Wuxal Super lombtrágya javasolt még évi 1-2 alkalommal.

#23826
Pap Edina

Kedves Réka!
A száradó ágvégeket mindenképpen el kell távolítani. A növény formájának megtartása érdekében nyáron akár 3-4 alkalommal is lehet nyírni, hogy jó sűrű legyen, mert elég gyorsan nő és el tudn nyúlni.

#23825
Att

Még egy kép

#23789
Attila

Tisztelt Szakértő !

Szintén azonos problémával fordulok Önökhöz. Kb 10 éve ültettem 3 db leylandit a kertem egyik részére takarásként egy szomszédos épület elé. Nem sövényként nyírtam hanem hagytam szabadon növekedni őket. Automata csöpögtetős öntözés működik, a talaj barna földes lejebb homokos földes keverék. Tavaly májusban kezdtek el bizonyos helyeken sárgulni a fenyők és egy hónapon belül le is hullottak a sárga részek. Közelről vizsgálva nem látok rajtuk semmi szokatlant. Tanácstalan vagyok mert úgy látom az egyikről a másikra terjed ez a sárgulás és egyre kopárabbakká válnak a növények.

Üdvözlettel: Attila

#23788
Zalai Réka

Kedves Dr. Varga Mária!
Köszönöm válaszát. Compo hosszú hatású fenyőtápot kaptak a ciprusok április elején (NPKMg - 15+9+14+2). Most az Ön által javasolt szerekkel permetezem a ciprusokat. A szerek adagolásával kapcsolatban vannak még bizonytalanságaim:
Mospilanból 30g/100 l,
Score 25 ml/100 l,
keserűsó 1 kg/100 l,
Bravo 250 ml/100 l vízben megfelelő lenne Ön szerint?
Ha még káliumot javasolna hozzáadni, annak melyik formáját (-szulfát, -nitrát)?
Tisztelettel: Zalai Réka

#23765