Leyland ciprus telepítése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Princz Benedek

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  Olvastam, hogy az osszel ultetett fiatal peldanyok tovet erdemes telire betakarni. Erre alkalmas lehet a mashonnan kivagott tujak agai?
  Koszonettel!

 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  Apránként, ollóval kell nyírni az elején, ágelágazásnál, hogy jól besűrűsödjön, nyár elejétől augusztus elejéig, akár több alkalommal is. A csúcsát csak a végső magasság elérése után kell visszametszeni. Ha má összenőtt a sövény, lehet sövénynyíróval is nyírni.

 3. Meleg Tamas

  Jonapot kivanok!
  sovenynek nemreg telepitetttem 20 db leylandi ciprust, 70-80cm-esek es oldalat is megyirtam, de nem tudom, hogy jo helyen e? hol kell megynirni hogy igazan jo suru sovenyt ill. keritest kapjak belole? koszonom

 4. Pap Edina Szaktanácsadó

  Nekem az a véleményem, hogy a sárgás növény egy másik fajta, nevezetesen a Silver Dust, aminek kisárguló hajtásvégei vannak, és nem is nő olyan erőteljesen, és kissé szétesőbb a lombozata, mint a hagyományos zöld fajtáé. Kérem, keressen rá a neten a Cupressocyparis leylandii Silver Dust fajtanévre, és hasonlítsa össze a képet a saját növényével. Napégésre hajlamos, ezért megéghetnek nyáron a kifehéredő hajtásvégek.

 5. Májer Ferenc

  Az alsó hozzászólásomhoz küldenék még egy képet.

  thumb
 6. Májer Ferenc

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  Tavaly ültettem hat darab Leyland ciprost. Sajnos az idén őszre kettő elkezdett ságulni és a nyáron nem nagyon fejlődött. Próbálok képet felrakni a beteg növényekről. Kérem, hogy ha tudja mi a bajuk írja meg nekem.

  thumb
 7. Pap Edina Szaktanácsadó

  Az örökzöldeket akkor is célszerű nyáron, májusban-júniusban egy alkalommal megmetszeni (főleg a laza ágrendszerű Leylandii-t), ha még nem nőtt össze a sövényfal. Nem fogják egymást elnyomni. A csúcshajtást a kívánt magasság elérése után csípje vissza.

 8. Naár Dénes

  Tisztelt Szakértő!

  Sorosan, sövény-sűrűségben ültettem másfél éve Leyland ciprusokat. Csak embermagasságig szeretném majd őket nyírni, a tetejüket "elengedném".
  Felmerült bennem a kérdés, hogyan tudnám megakadályozni, hogy a jövőben esetlegesen elnyomják egymást?
  Lehetséges módszernek tartja, hogy a szomszédjainál gyorsabban növő példány nagyon friss, 10-15 centis csúcshajtását lecsípjem? Ekkor az oldalhajtások át tudják venni a lecsípett csúcshajtás szerepét, és folytatódhat a magassági növekedés?

  Köszönettel;
  Naár Dénes

 9. Pap Edina

  Most célszerű nekik káliumús lombtrágyát adni, hogy a hajtások beérjenek, és jól teleljenek. Tavasztól őszig fenyő tápoldattal öntözzék kéthetente.

 10. Fedor György

  ...

  thumb
 11. Fedor György

  ..

  thumb
 12. Fedor György

  még 1

  thumb
 13. Fedor György

  Kedves Edina

  tavaly ősszel ültettünk 33db 120cm-es leylandi ciprust. Sajnos a februári -18 fok 10 napon át megviselte őket. Azóta végig csepegtetővel vannak öntözve, de sajnos alig fejlődnek.
  kérdésem lenne, hogy mit tegyek velük, hogy beinduljanak?
  Betegek lettek? vagy csak a fagy miatt ilyenek?

  Milyen típusú/márkájú trágyát javasolna?

  Mellékelve küldök pár képet a növényekről.
  Köszönettel
  György

  thumb
 14. Dr. Varga Mária

  Kedves Váncsa Mária. Az biztos, hogy a sárgulás oka betegség. Ellene az Amistar Top- két különleges hatóanyagot tartalmaz- két alkalommal történő felhasználását javaslom. Az atkák meghatározása hogyan történt? Szerintem inkább tetvek a kártevők, az Amistar-hoz keverjen Mospilant az első alkalommal. A két permetezés között 10-14 nap legyen.

 15. Dr. Varga Mária

  Kedves Juhász Péter. Véleményem szerint a szúbogár kártétele felfedezhető, tehát kizárható az alábbi megfigyeléssel: a száradó hajtásrészek alsó részén bemeneti nyílást kell találni -kör alakú, 2-3 mm nagyságú. A száradó rész könnyen letörik, törése mentén a farészben lyukat találunk, esetleg bogárlárvával. Ha ilyent felfedez, sürgősen permetezzenek felszívódó rovarölő szerrel pl. Mospilan vagy Actara.

 16. Váncsa Mária

  Elnézést, ha túl sok képet töltök fel, ezen a fotón talán jobban látható, mi is gond.

  thumb
 17. Váncsa Mária

  A második kép.


  thumb
 18. Váncsa Mária

  Kedves Edina!

  Két, tíz éve ültetett ciprusunk pár hete a képen látható módon elkezdett sárgulni, először a növény alsó ágain kezdődött a sárgulás, de szemmel láthatóan gyorsan terjed kifele és felfele a növényen. Ha lehúzom a megsárgult leveleket, fekete koromszerű por marad a kezemen. A másik gond, hogy néhány napja apró szürkésfehér atkák (?) is megjelentek az egyik cipruson, ezúttal a levélcsúcsokon. Egy gazdaboltban Fulmite 200 illetve Quadris nevű szerekkel való permetezést ajánlottak. Jó lesz az rá? Kérem segítsen, mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm szépen!

  thumb
 19. Pap Edina

  Kedves Atila. lehet így is, úgy is. Gyökéren keresztüll táplálja a növényt elsődlegesen, lombtrágyázni is lehet, nagyobb töménységgel időszakosan, kizűrólag a hajnali órákban, ne nagy melegben.

 20. Juhász Péter

  És itt még egy kép, ahol meg nem a tetején szárad. Igazából nincs sablon, az egyik itt, a másik ott.

  thumb