klorózis áfonyán

Pap Edina

Az 5-6 pH magas az áfonyának, 4 pH kell. Az 1 l cserépben továbbértékesítésre nevelik, vagy termőnek? Az Osmocote mellé kellett volna Osmocote Vas is. Vastartalmú lombtrágyával (pl. Fitohorm Vas) lehet kezelni az enyhe vashiányos tüneteket. Az öntözőviz pH-ját savazással kell beállítanai.

#24552
Szabó Csilla

Tisztelt Hölgyem /Uram!

Tavasszal vásároltunk 1000 db Bluejay fürtös áfonyát (Vaccinium L. spp. )5X5-ös cserépben. Átültetéshez PH 5-6 –os tőzeget használtunk, 6 hónapos osmocote-ot, és 1 literes cserepet.
Gyönyörűen kihajtottak, mostanra sok tőhajtás elérte a 60-80 cm-t is. Bár a szakirodalom szerint nincs Európában betegsége tetű és kukacok ellen 2-3 hetente permetezni kell, valamint egyszer gombaölő szerrel is kezelve lettek. A felhasznált szerek: Teppeki, Karate, Amistar. Ha van lehetőség esővizet használok az öntözéshez, ha nincs kútvizet. Ezen öntözővizek PH-ja sajnos 8 vagy kicsit a fölötti (az esővízé is!!). Mivel semelyik készítményre nincs ráírva, hogy az áfonya hogyan reagál rájuk, van egy 15 növényből álló kontroll csoportom, amin mindent előzetesen kipróbálok. Ebben az elkülönített csoportban 2 növényen is véleményem szerint klorozisos tünetek vannak. Mind a 15 növény erős-egészséges növényként lett kiválasztva.
Önök szerint valamit rosszul csinálok? Várható, hogy ez a probléma az egész állományban jelentkezni fog? Szükség van valamilyen megelőző lépésre? Meggyógyítható a 2 gyengélkedő áfonya?
Remélem minden körülményt leírtam, ami segítségül szolgálhat a probléma megoldásában!

Előre is nagyon köszönöm a segítségüket!
Sok szép napot kívánok!
Üdvözlettel: Szabó Csilla

#24446