sárkányfa betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves K. Zsuzsa!
  Nem kell ásványvízzel öntözni. Elég, ha közvetlen csapvízzel nem öntözi.

 2. Kovács Zsuzsa

  Kedves Katalin!  Köszönöm szépen a válaszát! Még él a növény, elhullajtotta ugyan néhány idősebb levelét, de mintha most megállt volna az állapotromlás. Vettem egy páratartalom mérőt, 45% az átlagos páratartalom a szobában, ahol él, úgyhogy vettem egy ultrahangos párásítót is, hogy legalább 50-60% között tartsam + kavicságyra állítottam a cserepét és nagyon óvatosan, ásványvízzel öntözöm csapvíz helyett. Bízok benne, hogy jobban fogja érezni magát.  Üdvözlettel: Zsuzsa

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves K. Zsuzsa!
  Amikor megvette akkor már át kellett volna ültetnie. A levél végek száradása a száraz klímától van. Nem megoldás a levelek vízzel való fújkálása. Én egyáltalán nem javaslom, mivel nagyobb problémát lehet okozni a növénynek. Ha időben nem szárad meg a növény, akkor kaput nyit a kórokozóknak. Több módja is van a párásításnak.

 4. Kovács Zsuzsa

  (Ezen a képen talán látszik valamennyire, hogy milyen magasságig volt a növény eredetileg ültetve.)

  thumb
 5. Kovács Zsuzsa

  Ezután azonban úgy két nap elteltével a növény kókadni kezdett. Nagyon kevés vízzel megöntöztem, de nem segített, majd néhány nap elteltével egyre több sárguló levél jelent meg rajta a kókadás mellett. Jelenleg ezek száma napról napra nő, így a növény lassan "kopaszodik" :(

  Furán hangozhat, de kötődök hozzá, szeretném megpróbálni megmenteni bármilyen módon, de be kell látnom, nem tudom, mi lenne számára a legjobb a jelenlegi helyzetben. Hálás lennék bármilyen hozzáértő tanácsért, el vagyok keseredve miatta :( Az igényesebb Krotonom gyönyörű színekben pompázik a szoba másik sarkában, míg ez a kis Dracéna nem érzi jól magát és nem hagy nyugodni a gondolat, hogy én rontottam el valamit, de nagyon... :(

  Előre is nagyon köszönöm a segítségét/tanácsait!

  Üdvözlettel: Zsuzsa

  thumb
 6. Kovács Zsuzsa

  Kedves Katalin!

  Megérzésem szerint talán utolsó esélyként szeretném a segítségét kérni. Néhány hónappal ezelőtt vásároltam egy Dracénát. Választás előtt igyekeztem elolvasni a különböző növények igényeit és próbáltam kezdőbbek által is könnyebben nevelhető, lakást jól toleráló növényt választani. Az első hetekben a növény gyönyörűen növekedett, a lakás világos, de ő a szoba fényszegényebb pontján van. Majd sajnos pajzstetű fertőzés jeleit mutatta. Három alkalommal ismételt lemosás és rovarölő szeres kezelés után (felszívódó szer) a fertőzés szépen elmúlt. Ezt követően a talajba kombinált rovarölő+táprudat is helyeztem a kiújulást megelőzendő.

  Néhány héttel ezután újabb probléma jelentkezett: a növény leveleinek vége barnulni, majd száradni kezdett a változatlan hely és öntözés ellenére. Próbáltam óvatosabban bánni az öntözővízzel, és inkább vízzel naponta egyszer lepermetezni, de a helyzet nem javult. A sorra félig elszáradó levelek miatt úgy döntöttem, átültetem a növényt, hátha túlöntöztem/nem megfelelő számára a tápközeg. A gyökerei szépek, egészségesek voltak, a cserép alján túlnőttek, rothadást nem észleltem, de észrevettem, hogy a növény törzse kicsit mélyen volt, 5-7 cm-re a talajban, így magasabbra ültettem. Átültetés során ügyeltem, hogy a talaj ne legyen túl nedves és táprúd is került bele.(folyt.)

  thumb
 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Sz.-B. Zoltán!
  Ha eléggé szűrt fényt kap, akkor megfelelő lehet. De ezt ön látja. Változik a klímánk így az igényeik is változnak. A párásítás elengedhetetlen.

 8. Székely- Benke Zoltán

  Köszönöm a segítséget!!!  A törzse jó kemény, a párásítást valahogy megpróbálom megoldani.

  Tápoldatot vettem hozzá levél dísznövénynek valót, ahogy olvastam a régebbi tanácsokat pótolni fogom a mulasztásaimat!

  - Még egy utolsó kérdés: Az hogy ablak előtt van (dél-nyugati fekvés) de ott van egy függöny (Nem sötétítő) ami elválasztja a közvetlen fénytől az megfelelő lehet? Korábban egy évet ott volt és semmi baja nem volt.

  Köszönöm szépen!! :)

 9. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Sz-B. Zoltán!
  Finoman tapogassa meg a törzsét. Amennyiben nem puha, akkor nincs baj.

 10. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Sz-B. Zoltán!
  Napégés, nagyfokú párahiányra utaló jeleket is látok rajta. Olvasson utána a tartásának.
  A tápoldatra pedig szüksége van.

 11. Székely- Benke Zoltán

  A törzs közelebbről.  Nem tudom hogy egészséges-e tényleg kezdő vagyok :(  Szerk.: az utolsó képen a vaku miatt fehérebbnek látszik a törzs de csak egy árnyalat a különbség az aljához képest.

  Illetve nem tudom miért fordulnak el a feltöltött képek nálam nem ilyen.
  - Köszönöm szépen a segítséget!

  thumb
 12. Székely- Benke Zoltán

  Ez a fa egészben. A kaspó kicsi, a nagyobb beszerzés alatt, illetve plusz info hogy nagyjából másfél éve volt átültetve utoljára.

  thumb
 13. Székely- Benke Zoltán

  Elnézést ugyanazt a képet küldtem el még egyszer.
  Ez már másik

  thumb
 14. Székely- Benke Zoltán

  Van néhány helyen (remélem) csak sérült levél is ami nem romlik tovább az idő folyamán.

  thumb
 15. Székely- Benke Zoltán

  Kedves Katalin!

  Nagyon kezdő sárkányfa tartó vagyok. Kb 3 éve kaptam ajándékba egy kicsi fát ami mostanra szépen megnőtt, és túlélt két költözést is, viszont a legutóbbi után (2 hónapja) kezdenek a levelei sárgulni illetve mintha kunkorodnának is. Hozzátartozik a dologhoz hogy költözés után nagyon kevés tápszert kapott és a szokásos helyet (legvilágosabb pont ami nem huzatos és nem közvetlen napfény) nehezen találtuk meg neki.
  - Azért szeretnék segítséget kérni mert úgy érzem hogy nem úgy sárgulnak a levelei mint amikor megsérül egy, vagy huzatot kap stb
  - mellékelek pár képet mind a törzsről mind pedig a leveleiről is.

  - U.I.: Az öntözési módszert betartom (sajnos a tápszert eddig hanyagoltam), elvileg nincs túlöntözve sem.

  thumb
 16. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves R. Klára!
  Mennyire van ablak előtt? Levéldísznövény tápot kell folyamatosan adagolni tavasztól- őszig. A levelet tilos spriccelni! Ezt több szempontból sem javaslom, még akkor, sem ha mások igen! A párásítást más formáját javaslom.

 17. Révay Klára

  Kedves Katalin!
  A növénykém ablak előtt van, átültetve tavaly lett. Tavasztól őszig időnként volldüngert kap. Télen a száraz levegő miatt néha spriccoltuk szűrtvízzel.
  Klára

 18. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves R. Klára!
  Hogyan neveli a növényt? Átültetés, tápoldatozás, öntözés, pára biztosítás, stb. …

 19. Révay Klára

  Kedves Szakértők!
  Tanácsot szeretnék kérni a képen látható betegség orvoslására.
  Köszönettel: Klára

  thumb
 20. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Zsuzsa!
  Az ön növénye a Dracaena marginata.