pálma betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves L. Orsolya!
  Sajnos, nagyításra homályos a felvétel. Kérnék nagy felbontású jól nagyítható fényképet. A kártevőkről is.

 2. Lázár Orsolya

  Tisztelt Antics Katalin!  A tanácsára volna szükségem. Néhány hete elkezdtek a pálmám levelei barnulni, már az új kis hajtások is. Évek óta meg van és eddig semmi baja nem volt. A növény körül észrevettem már több kis fekete kártevőt is. Remélem tud segíteni, hogy mivel és hogyan "gyógyítsam" meg. Előre is köszönöm!

  thumb
 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves P. Miklós!
  Sajnos a fotók nagyításra, nagyon homályosak. Így sok minden nem derül ki belőlük. A leírása alapján gombabetegségre gondolok, ami végig fertőzi a teljes növényét. Vásárláskor mindig fontos alaposan átvizsgálni a növényt. Csak egészséges növényt érdemes megvásárolni.
  A párásítást, hogyan oldja meg? Mivel öntözi? Fényre szüksége van, csupán a tűző naptól védje. Milyen tápoldatot alkalmaz?

 4. Pethes Miklos

  és még egy

  thumb
 5. Pethes Miklos

  Egy további kép

  thumb
 6. Pethes Miklos

  Kedves Katalin!
  Nyár végén vettem egy szobapálmát. Négy tő pálma volt benne, ebből az egyiknek az egyik szára már eleve el volt száradva, de nem törődtem vele. Amikor hazavittem, azt tapasztaltam, hogy erről a tőről elkezd sárgulni-barnulni-száradni az egyik szár levelekkel együtt, majd a másik, és a harmadik, stb. A négyből egy tő tehát teljesen elszáradt, le is vágtam a szárakat. Egy ideig megynugodtam, mondván, hogy csak az egyik tőnek lett annyi, a másik hárommal semmi gond, de most egy újabb tő kezd elszáradni, egyeséel. Hagyományos módon öntözöm (nem a beépített öntözőrendszer segítségével), általános virágföldet használok (a Fitolandban mondottak alapján), direkt napfény szinte sosem éri. Mi lehet a baja?

  thumb
 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves L. István!
  Javaslom, hogy első lépésként alaposan, erősebb vízsugárral (zuhany) mossa le a növényt. Így a rovarok többsége, a viaszos váladék és a ragacsos ürülék nagy része máris eltávolítható. Ezt követően a védettebb részeket (levelek töve, ágelágazások) még tisztítsa le szappanos vizes szivaccsal is.
  Végül kezelje le a dísznövényt Mospilannal (kizárólag szabad térben!). Ha a későbbiekben esetleg újra megjelenne a rovar, ismételje meg a kezeléseket.

 8. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves T. János!
  Borzasztóan homályos és használhatatlan a fotó. Ez nem segít.

 9. Labancz István

  Kedves Katalin!

  Készítettem egy nagyítást a képről.

  Üdvözlettel,
  Labancz István

  thumb
 10. Labancz István

  Kedves Katalin!

  A Dracánánkat valami fehér tetű szerű dolog támadta meg. Nem mozognak, nem repülnek. Azon levelek amelyiknek a szárán rajta vannak ezek az élősködők, azok elfonnyadnak és leesnek. Kérdésem lenne, hogy hogyan védekezhetek ellene?


  Köszönettel,

  Labancz István

  thumb
 11. Takács János

  Kedves Tanácsadó! Küldöm a fotót a pálma fonakjaról! A sárga foltok ileginkább akkor láthatóak amikor fény felé tartom a leveleket! Ahol a sárga foltok vannak, a fonák részénn a most küldött fotón látható sötétbarna foltok vannak.

  thumb
 12. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves T. János!
  Helyezze karanténba, ha még nem tette volna meg. Eléggé vírusnak néz ki, amire nincs megoldás. Kérek a fonákról is jól nagyítható, éles felvételt. Írja, le hol tartja, milyen körülmények között, hogyan ápolja, tápoldaztozza stb.? Én valószínű, hogy vissza vinném ahol vettem.
  Nagyon fontos, hogy mindig megbízható kertészetekben vásároljunk. Még akkor is, ha egy kicsit drágább.

 13. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves T. Gábor!
  Sajnos nem lehet nagyítani a fotót, mert homályos. De valószínű, hogy k. pajzstetű. Kérek jól nagyítható, éles felvételt. Ön egyébként rendelkezik ’zöldkönyvvel’? Mivel az Actara II. kategóriás?

 14. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves T. János!
  Van egy egyszerű megoldás, ami nem kerül pénzbe. Többnyire én azt alkalmazom. Műanyag palackba engedjen csapvizet, hagyja állni pár napig és felrázás nélkül öntözze vele a növényeit.

 15. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves T. János!
  Kérek a fonákról is jól nagyítható, éles felvételt.

 16. Takács János

  küldök egy közelebbi fotót

  thumb
 17. Takács János

  Tisztelt szaktanácsadó!
  Még egy dologban szeretném segítségét kérni!
  Öt napja vásároltam egy kencia pálmát, amelyiknek pár levelén a mellékelt fotón látható sárgás foltok vannak. Leginkább a levél fonákán láthatóak ezek a foltok. Mi lehet ez?
  Válaszát köszönöm!
  Takács János

  thumb
 18. Toth Gabor

  Betelpalma betegseg 3. Kep

  thumb
 19. Toth Gabor

  Betelpalma betegseg 2. Kep

  thumb
 20. Toth Gabor

  Jo napot kivanok! Mellekelek par kepet egy betelpalmarol. A levelein, torzsen, feher lisztszeru "valamik" vannak, de nem mozognak. Egy hagyomanyos tetirto utan egy reszuk bebarnul, de nem mulik el. Most erosebb vegyszereket alkalmaztam, (mospilan, decis, actara) de nem latszik javulas. Milyen betegseg lehet? Koszonettel, Toth Gabor

  thumb