fikusz betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves N. Nóra!
  Letörölhetőek ezek a foltok? Kiemelkedik a levél felszínéből? Letudja, kaparni?

 2. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves H. Tamás!
  Ó, a padlófűtés! Nem igazán megfelelő a növények tartásához. Egyáltalán nem javaslom. A langyos csapvíz, szintén csak árt a növénynek! Nagyon egyszerű megoldás, ha egy palackba vizet enged és hagyja napokig, hetekig állni. A lényeg, hogy a szobában álljon a palack. Így a hőmérséklete is megfelelő, szobahőmérsékletű lesz. Az átültetésnél az OSMOCOTE- tápanyagot javaslom.
  Igen, nem szabad permetezni (víz) őket. Mivel ha sötétedésig nem szárad meg, akkor a kórokozóknak kaput nyit vele. A párára már pedig szüksége van, több megoldás is van erre.

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Gy. Lilla!
  A száradást okozhatja, a túlszáraz levegő is. Első körben azt javaslom, hogy nagyon gyorsan oldja meg a párásítást.

 4. Nagy Nóra

  A fonák.

  thumb
 5. Nagy Nóra

  Talan ezek jobban sikerültek

  thumb
 6. Nagy Nóra

  Talan ezek jobban sikerültek, a fonák.

  thumb
 7. Nagy Nóra

  Kedves Katalin!

  Ajándékba kapott fikuszom levelén apró sárgásfehér pöttyöket fedeztem fel. Igyekeztem éles fenykepeket készíteni.

  Nem vagyok tapasztalt fikusz tulajdonos, de jól gondolom, hogy ez valamilyen kártevő lehet?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel,:
  Németh Nóra

  thumb
 8. Hoffmann Tamás

  Kedves Katalin!

  Köszönöm szépen a válaszát!
  A növény a szobámban van, 20,5 fokot tart nagyjából a padlófűtés, de nyilván néha hullámzik. A talaja általános virágföld, nem emlékszem, hogy pontosan milyen márkájú, hetente locsolom kb, amikor meg tudom oldani akkor forralt vízzel (mármint kihült, de korábban felforralt), de sokszor csak sima csapvízzel (langyos), tápoldatozni szoktam kb havonta substral Vital Aktív szerrel, nem került semmilyen tápanyag a földjébe az átültetésnél.
  Az eredeti helyén egy jó darabig semmi gondja nem volt, meg fogom próbálni párásítani, de a többi fikuszomnak ilyen gondja nincs (van amelyiken sárgul a levél és hullik, de ez a barnulás nem megfigyelhető). Jól értem, hogy nem szabad vízpermetezni őket?

  Üdv:

  H. Tamás

 9. Gyüre Lilla

  Kedves Tanácsadó!

  Kb 2 hete van egy ficusunk, aminek 3 levelén foltok jelentkeztek, az egyik már teljesen száraz, a másik kettőn sötétbarna, és úgy tűnik kezd száradni. Nem éri közvetlen napfény (szórt fény igen), tápoldatot még nem használtunk, a pára helyzetet nem tudom megítélni, de valószínűleg nem elég neki (ezen természetesen változtatunk). A kérdésem az lenne, hogy ezeket a leveleket el kell-e távolítani, illetve mivel kell kezelni?

  Válaszát köszönöm előre is

  thumb
 10. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves T. János!
  Kérek egy nagy felbontású jól nagyítható fényképet! Ez a nagyításra, nagyon homályos.
  A fonáki részről is.

 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves A. Attila!
  A növények a költözést nehezen bírják. Néha még az áthelyezéstől is képesek elpusztulni. Agyon időt a növénynek. Helyezze a legalkalmasabb helyre és igyekezzen az igényeinek megfelelő klímát, kialakítani. Egyelőre ez a legtöbb amit megtehet.

 12. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves I. Á. Edit!
  A válaszhoz szükségem van további információkra. Milyen hőmérsékleten telelteti? Mivel és milyen gyakorisággal öntözi? Milyen tápoldatot alkalmaz, … stb?

 13. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves H. Tamás!
  A levél végek száradása a túlszáraz, levegőre utal, párásítson. A fotók alapján nem látok gombáselváltozást. A növényvédő szer maradék viszont jól látható.
  Milyen talajba ültették át? Milyen tápot helyeztek a talajába? Milyen vízzel és milyen rendszerességgel öntözik? Milyen tápoldatot használnak? Hány fokon telelteti a növényt, … stb.

 14. Dr.Imre Ágota-Edit

  5 éves fikuszom levelei sárgulnak és lehullnak,nem látok rajta kórokozót,mit nem csinálok jól?A nyáron kinn volt, gyönyörüen fejlődött, 1 hónapja behoztam, és most hullatja az alsó leveleket.
  Köszönöm tanácsát Dr. Imre Ágota

 15. Hoffmann Tamás

  Ezek a levelek

  thumb
 16. Hoffmann Tamás

  Kedves Tanácsadó!  Van egy fikuszom, amit édesanyám már ki akart dobni, de ezt nem akartam hagyni, így inkább befogadtam (a növény kb 15 éves). A probléma vele elég súlyos, azt hiszem nem bírja már sokáig. A leveleinek kb a 70%-át ledobálta már és most is sok beteg van közöttük. A levél végei elkezdenek elszáradni, illetve ilyen barnásak lesznek, aztán bekunkorodnak és leesnek (mellékelem a képeket).

  Édesanyám sokmindent megpróbált, a nyáron lett átültetve és nem mozdította el a helyéről, tehát 15 évig élt ugyanott, ahol most megbetegedett.

  Én elvittem egy levelét egy gazdaboltba, elmondtam a tüneteket, azt mondták, hogy vélhetően gombás fertőzés és hogy permetezzem le Dithane M 15-tel. Ezt meg is vásároltam és azokon a gyönyörű októberi napokon a növény a kertben volt és kétszer lepermeteztem a szerrel 1 hét kihagyással (ezért látszik a képeken, hogy a levelek szürkések), aztán a hideg elől behoztam a lakásba. Ma levagdostam róla a beteg leveleket és az elszáradt részeket, ez látszik a képeken, szegény több helyen próbál hajtani, ezeket nem bántottam, de a pici hajtások nagyon gyakran lehullanak mielőtt levél lehetne belőlük.

  A tünetek sajnos a gombaölőtől nem enyhülnek, remélem még lehet rajta valahogy segíteni, nagyon szeretném megmenteni.  Köszönöm a tanácsait!  Üdvözlettel:  Tamás

  thumb
 17. Takács János

  Kedves Tanácsadó!
  Van egy kis fikuszom. Ma a képen látható, a levél színén elhelyezkedő, a levélből kidudorodó sárga apró pöttyöket vettem észre az új leveleken.
  Megnéztem nagyítóval a levél fonák részét, rovart, és rovarra utaló nyomot egyáltalán nem találok. Vírus okozhat ilyen tüneteket?
  Tisztelettel T. János

  thumb
 18. Angyal Attila

  Kedves Katalin!
  A segítségét szeretném kérni,van egy kb 4-5 éves fikuszom,ami ekezdte lehullajtani a leveleit. Eddig egy ÉNY-i ablakba volt tartva, pár hónapja költöztem,akkor kezdődött a sárgulás,hullás. Sajnos kb 2 napig a Déli fekvésű teraszon volt,mert a lakást rendeztük. Először arra gondoltam,hogy megégette a nap,de miután bekerült a helyére tovább folytatódik. Tápanyagot rendszeresen kap, túl öntözve nincs. Sajnos más virágomon is megjelentek valami foltok( levélkaktusz) , bár az lehet csak megsérült költözés közben :( válaszát köszönöm!
  Üdvözlettel: Angyal Attila

  thumb
 19. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves B. D. László!
  Sajnos ezek a növények többnyire a párás klímát igénylik. Mivel olyan területekről származnak, ahol ez adott.
  Ezért, egyre több üvegház, télikert épül hazánkban is. Ideig-óráig kibírják, de aztán rohamosan elpusztulnak.

 20. Béres Deák László József

  Kedves Katalin, az elmúlt pár hét alatt, miután nem tettünk semmit, a fikuszunk teljesen rendbejött és nő, mint az őrült. Nem értem viszont, miért nem lehet klímatizálni a helységet, mi nem bírjuk a pálmaházi klímát. Valamilyen normális határokat (hőmérséklet, nedvesség) tudna ajánlani, ami mindnyájunknak jó? Ha nincs ilyen, akkor elajándékozzuk a növényt, mégiscsak mi vagyunk fontosabbak. Üdv BDL