Vérszilva

Vétek Gábor

Kedves Szabó Sándorné!

Ezek pajzstetvek, méghozzá igen sokan. A csöpögő, ragacsos anyag pedig cukorban gazdag ürülékük.
Most egy Reldan 40 EC-vel való kezelés segíthetne valamelyest, de ez II. forg. kat. szer, és nem is kifejezetten környezetbarát. Részlegesen a Mospilan 20 SP is segíthet, mely hatékony a levéltetvek ellen, de a fás részeken lévő pajzstetveket kevésbé gyéríti. Következő tavasszal, közvetlenül a rügyfakadás előtt Agrol Plusszal kellene lemosó permetezést végezni. Az erősen pajzstetves ágrészeket pedig érdemes (akár már most is) lemetszeni és azonnal megsemmisíteni. A probléma gyorsan sajnos nem oldható meg ilyen mértékű kártétel esetén.

#23494
Szabó Sándorné

A vérszilvafámon csúnyaság jelent meg.
Mi ez???
Mivel kezeljem???

#23217
Salánki Attila

Kedves Edina!

Válaszát köszönöm.

#13504
Pap Edina

A vérszilva 5-8 méter magasra is megnő, ezért légvezeték alá nem ajánlott ültetni. A Prunus cerasifera HESSEI fajta viszont gyengébb növekedésű, nagy bokor vagy kis fa. Apró vörös leveleinek szélét rózsaszín és sárga foltok tarkítják. Virága halvány rózsaszín, egyszerű. Ültetési távolság 10-12 m

#13476
Salánki Attila

Tisztelt Tanácsadó!

Az út porától, zajától szeretném védeni a házam. A járda és az út között lévő széles zöld sávot szeretném befásítani.
A talaj rég nem művelt sárgás homok, mivel az utcán van, nem volna baj, ha nem lenne nagyon nagy vízigénye. Nemigen értek a növényekhez, ezért valami igénytelen fajtát keresek. Szeretnénk, ha gyorsan nőne, lombosodna, viszont 5-6 méternél nem nőne nagyobbra, mivel elektromos vezeték van fölötte.
Tudom, nem egyszerűek a kritériumok, de remélem, azért tud segíteni!

Elmúlt ősszel már kértem tanácsot ez ügyben Önöktől, de sajnos az ültetés mostanra tolódott. Akkor voltak szívesek több fafajtát is megadni, de valahogy egyik mellett sem tudtunk dönteni. Most nagyon megtetszett a vérszilva. A következők lennének a kérdéseim:
-a vérszilva megfelelne-e a fenti kritériumoknak?
-most tavaszi ültetés megfelel-e a fajtának?
-milyen közökkel ültessem?
-mennyire gyors növésű fajta?

Válaszukat előre is köszönöm.

Salánki Attila

#13402