Talajtakarás

Pap Edina

Kedves András. Az akácnak van némi csírázásgátló hatása, de gondolm, ez nem gond azokon a helyeken, ahol használná. A fenyők kérge savanyító hatású, így inkább rhododendronok köré érdemes szórni. Nem szabad hagyni, hogy a területen komposztálódjon, ezért célszerű tavasszal, de legalább kétévente letermelni, és cserélni
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=56

#31486
Papp András

Üdvözletem Mindenkinek!

Lehet, hogy nem jó topikban tettem fel a kérdésemet?
Ha esetleg tud valaki segíteni, akár abban, hogy szakirodalmat vagy más linket ajánl, azt nagyon megköszönném.

Az interneten sajnos sehol nem sikerült érdemi információkat találnom. Gyakorlatilag mindenhol csak a fenyő félék kérgéről van szó.
Esetleg az akácról, de annak a talajra gyakorolt hatásáról ott sem írnak, csak arról, hogy az élettartama hosszabb mint a fenyőkéregé.
Szóval minden segítségnek nagyon örülnék.
Köszönettel, Papp András

#31277
Papp András

Tisztelt Szakértők!

Fa aprítékot, kisebb nagyobb faforgács darabokat és fakérget (illetve ezek keverékét) szeretném talajtakarásra használni.
Szeretném tudni, hogy az alábbi fákból készített mulcsnak milyen hatása van az általa takart talajra, s hogy milyen növények környezetében javasolt és célszerű az alkalmazásuk.

Akác, tölgy, borovi fenyő, vörösfenyő, mogyoró, mandula, sárgabarack, körte, kőris, nyár, meggy, cseresznye.

Mindegyik természetes módon kivágott (kiöregedett és/vagy viharkár miatt sérült) fa, vagy régi épületek elbontásából származó, vegyszeres kezeléstől mentes épületfa.

- Nagy segítség lenne számomra, ha megírnák, hogy a fenti fák kérge, vagy a belőlük készített apríték, gyalu származék milyen hatással van az általuk takart talajra.
- S hogy esetleg van-e olyan fa fajta, aminek a kérgét és a fából készült aprítékát nem szabad talajtakarásra használni.
Köszönettel, Papp András

#31247