sövény telepítés

Pap Edina Szaktanácsadó

Most már csak tavasszal ültessen. A gyomirtózás tavasszal nem annyira hatásos. Inkább jól ássák fel azt a sávot, ahová ültetni szeretnének. 60 cm-s ültetési távolságot javaslok. Lomblevelű örökzöld a babérmeggy nagyra növő fajtája, pl. Prunus laurocerasus 'Herbergii', vagy szóba jöhet a Smaragd tuja, a Spartan boróka, oszlopos tiszafa (ezek a tujánál szárazságtűrőbbek) vagy a Leyland hibridciprus.

#41710
Dóra Kovács

Tisztelt Gazdabolt!

Családi házunk felújítás alatt áll és a kerten is bőven van mit csinosítani. Mérete 1370m2, a hátsó kertszomszédok felé szeretnénk gyorsan növő és lehetőleg örökzöld sövényt telepíteni. Fontos szempont lenne a jó ár-érték arány is, illetve, hogy lehetőleg minél hamarabb eltakarja a területet a kíváncsi szemek elől. A talaj fekete, nem homokos, vagy agyagos, jelenleg azonban nem igazán művelt, csak gyomok vannak a kerítés közelében. A kert többi része lucernával van bevetve, amit szándékaink szerint ősszel beszántatunk.
Kérdésem:
- érdemes-e gyomirtózni, majd utána megpróbálni kézzel kitisztítani a sövény telepítésére szánt területet? Vagy csak ez utóbbi?
- mikor érdemes ültetni?
- milyen növényt javasolna, ami megfelel a fenti elképzeléseknek?

Köszönettel:

Kovács Dóra

#41111
Pap Edina Szaktanácsadó

A betegségekkel szembeni ellenállóságot a talaj- és környezeti adottságoknak megfelelő növény megválasztásával, illetve megfelelő ápolással (öntözés és tápanyag-utánpótlás) érhetjük el. Az Alföldre semmikképpen nem javaslok tuiát, inkább borókát, tiszafát...persze, a tiszafa termését nem kell megenni, de vannak hím ivarú oszlopos fajták is, amelyek sövénynek megfelelőek.. Közeli árudában, faiskolában kellene érdeklődni, hogy az Ön kertjének adottságaira mit ajánlanak.

#38473
Rinagel Ibolya

Köszönöm a válaszát, de ha másfajta növényt szeretnék ültetni sövénynek, mit ajánl? Örökzöld legyen, betegségekkel szemben ellenálló, ha lehet ne nagyon mérgező. Üdvözlettel: Rinágel Ibolya

#38314
Pap Edina Szaktanácsadó

A 22 éves tujasövény már valóban megérett a kivágásra. Ha szereti a tuját, akkor bátran ültessen egészséges, fiatal, legalább 1 méteres példányokat tavasszal. A talaj jól készítse elő, töltse föl szerves trágyával, és keverjen bele tartós műtrágyát: ültetés előtt a talajba: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T08285-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-tragya-buxus-fenyofelek-es-sovenynovenyek-szamara-0-75-kg. Ez a mennyiség 10 db növényhez elegendő.

#38308
Rinagel Ibolya

Tisztelt Gazdabolt!
Idén a sövénynek ültetett összes tujám (22 évesek) kipusztult, tanácsukat szeretném kérni, hogy melyik örökzöld, télálló növényt ajánlják sövénynek, ami a betegségekkel legjobban ellenálló.
Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Horváthné Rinágel Ibolya

#38300
Pap Edina

Most nyáron semmiképpen se telepítsen, inkább tavasszal. Ültetési távolság 80 cm. 2-2,5 méter magasságnál kezd a sövény összezáródni. Ekkor magasság elég is, akkor lehet tetejezni.

#24555
mjózsef

Tujából kívánok sövényt telepíteni a szomszéd oldalkerítés mellett.
Milyen távolságra szabad telepíteni és milyen magasra szabad felengedni?

#24524