sövény telepítés

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Most már csak tavasszal ültessen. A gyomirtózás tavasszal nem annyira hatásos. Inkább jól ássák fel azt a sávot, ahová ültetni szeretnének. 60 cm-s ültetési távolságot javaslok. Lomblevelű örökzöld a babérmeggy nagyra növő fajtája, pl. Prunus laurocerasus 'Herbergii', vagy szóba jöhet a Smaragd tuja, a Spartan boróka, oszlopos tiszafa (ezek a tujánál szárazságtűrőbbek) vagy a Leyland hibridciprus.

 2. Kovács Dóra

  Tisztelt Gazdabolt!

  Családi házunk felújítás alatt áll és a kerten is bőven van mit csinosítani. Mérete 1370m2, a hátsó kertszomszédok felé szeretnénk gyorsan növő és lehetőleg örökzöld sövényt telepíteni. Fontos szempont lenne a jó ár-érték arány is, illetve, hogy lehetőleg minél hamarabb eltakarja a területet a kíváncsi szemek elől. A talaj fekete, nem homokos, vagy agyagos, jelenleg azonban nem igazán művelt, csak gyomok vannak a kerítés közelében. A kert többi része lucernával van bevetve, amit szándékaink szerint ősszel beszántatunk.
  Kérdésem:
  - érdemes-e gyomirtózni, majd utána megpróbálni kézzel kitisztítani a sövény telepítésére szánt területet? Vagy csak ez utóbbi?
  - mikor érdemes ültetni?
  - milyen növényt javasolna, ami megfelel a fenti elképzeléseknek?

  Köszönettel:

  Kovács Dóra

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  A betegségekkel szembeni ellenállóságot a talaj- és környezeti adottságoknak megfelelő növény megválasztásával, illetve megfelelő ápolással (öntözés és tápanyag-utánpótlás) érhetjük el. Az Alföldre semmikképpen nem javaslok tuiát, inkább borókát, tiszafát...persze, a tiszafa termését nem kell megenni, de vannak hím ivarú oszlopos fajták is, amelyek sövénynek megfelelőek.. Közeli árudában, faiskolában kellene érdeklődni, hogy az Ön kertjének adottságaira mit ajánlanak.

 4. Ibolya Rinagel

  Köszönöm a válaszát, de ha másfajta növényt szeretnék ültetni sövénynek, mit ajánl? Örökzöld legyen, betegségekkel szemben ellenálló, ha lehet ne nagyon mérgező. Üdvözlettel: Rinágel Ibolya

 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  A 22 éves tujasövény már valóban megérett a kivágásra. Ha szereti a tuját, akkor bátran ültessen egészséges, fiatal, legalább 1 méteres példányokat tavasszal. A talaj jól készítse elő, töltse föl szerves trágyával, és keverjen bele tartós műtrágyát: ültetés előtt a talajba: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T08285-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-tragya-buxus-fenyofelek-es-sovenynovenyek-szamara-0-75-kg. Ez a mennyiség 10 db növényhez elegendő.

 6. Ibolya Rinagel

  Tisztelt Gazdabolt!
  Idén a sövénynek ültetett összes tujám (22 évesek) kipusztult, tanácsukat szeretném kérni, hogy melyik örökzöld, télálló növényt ajánlják sövénynek, ami a betegségekkel legjobban ellenálló.
  Segítségüket előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:

  Horváthné Rinágel Ibolya

 7. Pap Edina

  Most nyáron semmiképpen se telepítsen, inkább tavasszal. Ültetési távolság 80 cm. 2-2,5 méter magasságnál kezd a sövény összezáródni. Ekkor magasság elég is, akkor lehet tetejezni.

 8. mjózsef

  Tujából kívánok sövényt telepíteni a szomszéd oldalkerítés mellett.
  Milyen távolságra szabad telepíteni és milyen magasra szabad felengedni?