Platánlevelű eperfa (Morus kagayamae Bombycis) betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Ha az ominózus fa okozott kárt a csővezetékben, akkor azt ki kell vágni. Elképzelhető, hogy a magas sótartalmú, illetve túlzott mennyiségű víz okozta a levélelváltozást. A kemény víz akadályozza a káliumfelvételt, ami levélszélelhalást okoz.

 2. Tibor Kovács

  Kedves Szakértő!

  2014. nyarán írtam az első hozzászólásomat ehhez a topikhoz. A hozzászoláshoz csatolt fotón látható levélbarnulás 2015 és 2016 nyarán is megjelent, most is ilyen a fa levélzete. Most már nem hullott a levél, csak bebarnult.
  A napokban csőtörés volt a fa közvetlen közelében. A vízművesek és én megállapítottuk, hogy a fa gyökérzete okozta a "csőtörést". A csőtörés ne jó kifejezés, mert a fa gyökérzete tágította ki hosszú idő alatt a víz nyomócsőgerinc és a leágazás közötti csatlakozást. Mostanra ez a tágulat olyan mértékű lett, hogy a víz megjelent a felszínen. A csatlakozás 1,4 méter mélyen van.

  A kérdésem az lenne, hogy van-e összefüggés a gyökérzetet érő nagy mennyiségű klóros nagyon kemény (Mg és Ca) 27nK csapvíz túladagolás és a július közepétől rendszeresen megjelenő levélbarnulás között. Talán mikroelem egyensúly megbomlás okozza a barnulást?

  Jövő júliusban biztos meglátom, de talán Önök a növénybiológia ismereteikre támaszkodva meg tudják adni a választ számomra.

  Válaszukat várva,
  Köszönettel:
  Tibor

 3. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A sebzések helyén a fa természetes védekező mechanizmusa a mézga-folyás. Ha lehet, a sebzés bármilyen formáját kerülni kellene, a sebkezelés előtt kenje be a sebzéseket rezes péppel, mely az esetleges baktériumok és gombák megtelepedését megakadályozza /pl rézszulfát, Champion WG, Cuprosan 50 WP, stb./ Befejezésül, néhány nap múlva használja a fasebkezelőt.

 4. Tibor Kovács

  Tisztelt Szakértő!

  Segítségét szeretném kérni. Kb. 3 hete elkezdett nedvedzeni a fa törzse. Ha jól olvastam a mézgásodás a fa természetes reakciója a sérülésre.
  Hogyan lehet kezelni a fát hogy a mézgásodás megszűnjön. Úgy tűnik mintha már kevésbe folyna a mézga. A fa egyébként gyönyörű egészséges hajtásokat kezd hozni.

  Több ilyen "sérülés" is van a fa törzsén, én így vásároltam 1,5 éve. Múlt év őszén minden ilyen sérülést beleérte a most mézgásodó sérülést is lekezeltem Bicera méhviasszal.

  thumb
 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  A sárguló levél, ha nincs belőle túl sok, akkor természetes módon elöregedő levél. A hajtásokon viszont pajzstetvek vannak, amit Mospilannal való többszöri permetezéssel lehet kiírtrani.

 6. Tibor Kovács

  Új hajtásról fotó

  Tisztelettel
  Tibor

  thumb
 7. Tibor Kovács

  Elszáradt, lehullott levél fotó

  Tisztelettel
  Tibor

  thumb
 8. Tibor Kovács

  A fa lombozatáról fotó

  Tisztelettel
  Tibor

  thumb
 9. Tibor Kovács

  Tisztelt Szakértő!

  Segítségét szeretném kérni, hogy a 2013 őszén ültetett platánlevelű eperfámon látható levélelváltozásokat mi okozza, hogyan lehet védekezni ellene.

  Múlt nyáron nem tapasztaltam ezeket az elváltozásokat. Most hatalmasat nőtt a fa lombozata, de sajnos három hete jelent meg és egyre rohamosabban kezd elterjedni a levélbarnulás. Mára egy sárga barna levél le is hullott a fáról.
  Valamint az új zöld hajtásokon barna pontok/foltok találhatók, ezek valamilyen kórokozó jeklenlétére utal vagy csak fásodik az új hajtás?

  Csatolom a fotókat a fáról, levélről és az új hajtásról.

  Tanácsát megköszönve,
  Tisztelettel
  Tibor

  thumb