Gömbjuhar törzs probléma

Pap Edina Szaktanácsadó

A fiatal fa hamar rendbe jön.

#40621
Róbert Nagy

Kedves Edina!

Köszönöm válaszát, a leírtakat elvégeztem, remélem a fa átvészeli a sérülést.

#40611
Pap Edina Szaktanácsadó

A baj oka régebbre vezethető vissza, nem most alakult ki hirtelen. Egy korai fagyléc a növekedés során kiszélesedett, és kéregkártevők telepedtek meg (pl. szú, farontó lepke-hernyója stb.) A lyukakat a fakopáncs tovább mélyítette. Sajnos, előbb kellett volna beavatkozni. A kéregrepedést egészséges részig ki kell metszeni, A lyukakat kitisztítani, betömni (vigyázzon! Lehet, hogy madár költözött bele!), pl. pur habbal. Az egészet fasebkezelővel lekezelni, és fáslival bekötözni a törzset!

#40582
Róbert Nagy

Tisztelt Szakértő!

2 éve ültettem 3 db gömbjuharfát, s az egyik törzsén a képen látható sérülésre lettem figyelmes. Elég megdöbbentő, s nem tudom mi okozhatta ezt a jelentős rongálást. A "seb" alsó része eredetileg egy kéreg alá vájt járatszerűség volt, onnan a kéregmaradványt már én vettem le. A fa lombjának a színe is láthatóan halványabb a másik kettőnél, gondolom ez is a sérüléssel van összefüggésben...
Kérem szépen tanácsukat, hogy mi okozhatta ezt a törzsön, s mi lenne a további teendőm a sebbel, hogy tudom segíteni a fa regenerálódását?

Köszönettel,
Nagy Róbert

#40547
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: A kép alapján a jelenlegi állapot: a seb begyógyításán fáradozik a fa a kalluszképzéssel. A seb lehetett mechanikai úton keletkezett elváltozás, esetleg egy letört ág körül kezdődhetett . Ajánlatom: rezes készítményből sűrű pépet kikeverve, a sebfelületre vastagon fel kell vinni és laza szövésű anyaggal /rachel háló/ átkötni, ezzel segítjük a gyógyulást és a másodlagosan megtelepedett korhasztó szervezetek ellen is védelmet biztosít. A bordóilé előkészítés nélkül használható.

#33020
Emil Jülling

Tisztelt Szakértő!

Talán öt-hat éves gömbjuharfánk törzsén jelent meg a képen is látható betegség. Mit tehetünk, félő hogy a törzse is eltörhet, ha ez így marad.

Köszönettel:

Jülling Emil Gyula



#32921