cserebogár pajor

Vétek Gábor

Kedves Halász Márta!

A pajorok az utóbbi években számos kerttulajdonosnak, de nagy termesztőnek is súlyos problémát jelentenek, ugyanis az egykor a lárvák ellen használt hatékony növényvédő szereket mára kivonták a forgalomból. Jelenleg a Force 1,5 G az a szabadforgalmú szer, mely a kijuttatást követően a talajba dolgozva képes gyéríteni bizonyos fokig a pajorok egyedszámát. Ez a növényekben nem tesz kárt, azonban csodát sem szabad várni, tökéletes hatás aligha elképzelhető. A Basamid az előbbi szerrel szemben egy általános talajfertőtlenítő, azaz a rovarokon kívül a talajban lévő valamennyi élő szervezetet pusztítja, így a kultúrnövényekre is veszélyt jelent. Éppen ezért csak üres felületek kezelésére szokták használni (főként növényházi termesztésben), kerti kijuttatása kockázatos.
A hársfák kivágásával semmire sem mennének, mert ezek hiányában a cserebogarak más növényeket lepnének el. Viszont a kifejlett bogarak tömeges megjelenési idején pl. Decis Megával vagy Mospilan 20 SP-vel történő kezelés segíthet a tojásrakásra készülő egyedek gyérítésében. A permetezés azonban csak a kertben végezhető! Ha a fák az utcán (közterületen) vannak, számos hivatalos hatósági engedély birtokában és szigorú további előírások betartásával lehet csak permetezést végeztetni. Ennél egyszerűbb, ha a bogarak tavaszi megjelenésének idején a kora reggeli órákban megrázzák a fákat, és a dermedten, egy előzőleg leterített ponyvára vagy rossz lepedőkre lepotyogó egyedeket összegyűjtik és azonnal megsemmisítik.

#25524
Halász Márta

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretném megkérdezni, hogy a sziklakertünkben lévő óriási mennyiségű cserebogár pajortól hogyan tudnánk megszabadulni. A hagymás növényeket rendszeresen elpusztítják. A kerítésünk előtt van két óriási hársfa, amelyek azonkívül, hogy betegek (tetvesek), valóságos cserebogár fészkek. A városi önkormányzatot megkértük,hogy csináljanak valamit, nem is foglalkoznak vele. Felajánlottuk, hogy kivágatjuk és ültetünk helyette mást, nem engedik. Marad a mérgelődés és szitkozódás. A Basamid nevű szer hatásos lehet anélkül, hogy a növényekben kárt tenne? Várjuk mielőbbi válaszát. Köszönettel Halász Márta

#25467