vadkakaó levélsárgulás

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. T. Kinga

  Kedves Katalin!

  Vadkakaófám néhány levele az elmúlt napokban elkezdett sárgulni a képen látható módon. Mi okozhatja ezt?
  Válaszát köszönöm!

  thumb
 2. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Gy. Máté!
  Túlöntözte a növényét. Ezért jelentek meg a rovarok is. Elrohadt a gyökere és most pusztul az egész növény.

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves K. Istvánné!
  Átültetni lehetőleg tavasszal, B típusú virágföldbe, úgy kell beültetni, ahogy eddig is volt.

 4. György Máté

  Kedves Tanácsadó! 1 éve kaptunk egy kb fél méter magas vadkakaó növényt, amely átültetést követően szépen megnőtt. Egy jó 2 hét után észrevettem, hogy apró muslinca szerű kis bogarak laknak a földjén és a törzsein. Azokat mivel ajánlja eltávolítani? Valamint mostanában rohamosan elkezdtek elsárgulni és összegyűrődni a levelei. Fentebb láttam hogy nem bírja a csapvizet, desztillált vizet használjunk? Köszönöm a segítségét.

  thumb
 5. Kecskés Istvánné

  Kedves Tanácsadó!Érdeklődni szeretnék,hogy a vadkakaó fát milyen fajta földbe kell átültetni,és a gumója félig a föld felszíne felett legyen e mint ahogy azt kaptam?Előre is köszönöm!

 6. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Ny. Nikolett!
  Ezeket a kérdéseket a termesztőnek tegye fel (fonni vagy ne fonni)! Egyébként is fotó nélkül milyen választ adhatnék?

 7. Nyári Nikolett

  Kedves Szaktanácsadó!
  Kb. 3hónappal vásároltam egy 40cm-es,fonott törzsű vadkakófát. Nagyon szépen fejlődik, nő és nyílnak a levelei. A kérdésem az lenne hogy a törzsét tovább kell fonnom? Amikor megvettem a törzse össze volt kötve, szemmel láthatóan azóta a kötéstől kb 10cm nőtt felfele, fonás nélkül.
  Köszönöm előre is a segítséget!
  Nikolett

 8. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Z. Balogh Szabolcs!
  A növény levelét nem szabad locsolni, mivel több betegség forrása is lehet. Javaslom a kavicságyon tartását. Közvetlen csapvízzel nem öntözhető. Folyamatosan tápoldatozza, és közben figyelje meg, hogy mennyire változik az állapota.

 9. Z. Balogh Szabolcs

  Kedves Tanácsadó!
  Párom kapott a munkahelyén névnapjára egy kb. 30 cm-es vadkakaó fát. Miután hazahozta pár hétig szépen fejlődött, jöttek rajta az új pici hajtások,levelek.
  Néhány hét elteltével azonban elkezdtek leszáradni a régi, nagy levelei, 1-2 nap alatt le is dobálta ezeket.
  Ezután elkezdtem utána járni a nevelésének. Sok helyen azt olvastam, hogy szereti a vizet, a párás légkört. Vettem neki új, nagyobb cserepet, átültettem friss földbe, kapott tápoldatot és elkezdtem 2-3 naponta spriccelővel locsolgatni a leveleit. Ez után még rosszabb lett a helyzet, elkezdtek fonnyadni a levelei, szinte az összes, régi levél lehullott, teljesen lekopaszodott, azonban az új hajtások most is jönnek rajta a tetején. Mióta haza került ablak közelében van, fény folyamatosan éri.
  Ön szerint mit tegyek vele, hogy ismét régi fényében pompázzon?
  Már azon gondolkodtam, hogy visszavágom a szárát és megvárom, hogy az új hajtások ismét megjelenjenek rajta. Viszont attól félek, hogy ezzel még jobban ártanék szegénynek.
  Mit javasol milyen gyakran locsoljam, hogy ne jöjjenek elő ismét ezek a gondok? Illetve használhat neki a vissza vágás?
  A gyökereivel és a törzsével nincs probléma ugyanolyan szép és egészséges, mint mikor hozzánk került.
  Köszönöm segítségét!
  Üdvözlettel: Szabolcs

 10. Pap Edina Szaktanácsadó

  A vadkakaó érzékeny a túlöntözésre, illetve huzatra. Ha túlöntözés a gond, át kell ültetni, a beteg növényt kiemelni, sarjakat külön elültetni.

 11. Gyöngyi Kolenák

  Kedves Tanacsado!
  1-1,5 eve dedelgetem a vadkakao fat. Kb 150 cm nagysagu es lent a torzsenel uj hajtasokat hoz 1-2 honapja. Azota hullajtja a levelet , a torzse 4 hajtasbol van osszefonva es abbol egy szarad, fonnyad. Mi a teendo? Valamint a hajtasokkal mit csinaljak? Levehetem oket? Megsinyli a noveny? Valaszat elore is koszonom.
  Udvozlettel Gyongyi

 12. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tolnai Tibor!
  Sokszor elcsábulunk ezektől a növényektől, de mielőtt megvásárolnánk, őket meg kell ismernünk az igényeiket, és hogy valójában biztosítani tudjuk-e a számukra a megfelelő környezetet, klímát. De otthonunkba való hazavitellel különböző kórokozókat és kártevőket is behurcolhatunk, ezért célszerű eleinte az új növényeinket elkülönítve tárolni és megfigyelni.
  Nem tartom jó ötletnek, hogy a leveleket spriccelte, főleg ha nincs megfelelően meleg az otthonában. Folyamatos és állandó melegről kell gondoskodni és a magas páratartalomról. Tegye az edényét például kavicságyra és azt spriccelje, tartsa nedvesen. A száraz levegőjű környezetben elpusztul a növény. Ne hagyja, hogy a talaja kiszáradjon, de óvakodjon a túlöntözéstől. Ne használjon csapvizet.
  Ha biztosítja számára ezeket a feltételeket, akkor remélhetően hamarosan rendbe fog jönni a növénye.

 13. Tolnai Tibor

  Kedves Tanácsadó!

  Végső elkeseredésében fordulok Önhöz.
  Vásároltam két hete egy 170cm-es vadkakaó fát.
  Nagyon megtetszett ez a típus, de rengeteg dolgot olvasni és hallani róla.
  Már magam sem tudom mi az igaz..
  Valahol azt írják sok a folyadék igénye , valahol azt hogy kevés..
  Tényeket tekintve, világos helyen van a lakásba közvetlen napfény nem éri.
  Eddig kb. heti egyszer öntöztük és néha lespricceltem a leveleit vízzel, ekkor kapott pici tápot is direkt ajánlották hozzá a következőt "pálmáknak és zöldnönyényekhez ez a felirat díszeleg a dobozán.
  A levegő viszont inkább száraz mint párás..Huzatot nem kapott.
  Csatolok képet a leveleiről, hogy még mielőtt beüt a nagy krach megtudjuk előzni a bajt a segítségével.
  Kérdéseim amikre fontos lenne, hogy valós választ kapjak végre valahol. azok lennének:
  -mennyiszer öntözzük és mekkora mennyiséggel? desztillált vízzel? csak a földjét?
  -hogy teremtsünk neki párás légkört, hogy az egész lakás ne ússzon párába? (dugjunk be mellé valami kisebb teljesítményű párásítót?)
  -amik a levelein látszanak mitől jöhettek elő?

  thumb
 14. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Máté!

  Több dolog is okozhatja ezeket a tüneteket. Hol tartja a növényét? Hogyan locsolja? Tudja, hogy a meleget és a nagy páratartalmat kedveli? Ne használjon csapvizet. Használt-e tápoldatot? Mikor és mibe ültette át? Évente egyszer igényli az átültetést.

 15. M H

  Kedves Tanácsadó!

  Egy éve kaptam egy 5 ágú fonott törzsű, 160cm körüli kakaófát. Szépen fejlődött, azonban kb 2 hete az egyik ágáról az összes levele leesett, de előtte teljesen elsárgultak. Mostanra az az ág felülről elkezdett puhulni (úgy elválik a bőre és a kemény közepe, mintha összement volna a belseje a törzsnek), most már a fonott részen is puha, de a legalja még nem az.
  Érdeklődnék, hogy mitől lehet ez és tudok-e valamit tenni még vele, illetve hogy a többi fonott törzs ne járjon így?
  Illetve még egy kérdésem lenne, a fonott törzs részen időről időre hajtások jelennek meg, amiket leszedek, de így a lombkorona nem igazán hajt.

  Köszönettel:
  Máté

 16. Antics Katalin

  Kedves Anita!


  A kakaó a meleget és párát igényli. Ha megfázott, akkor könnyen el is pusztulhat. Mivel a növényeknek van egy jó regenerálódásuk, így ezután tartsa be a számára megfelelő igényt, és remélhetően ki fogja heverni.

 17. Antics Katalin

  Kedves Varga Márta!


  A kakaó a meleget és a párát igényli. Óvja a hidegtől, mert nem bírja! Helyezze fényes, de közvetlen naptól védett helyre. Állandó meleget tartson a számára és nagyon magas a páratartalom igénye. Ne helyezze közvetlen fűtőtest közelébe! A túllocsolást ugyan úgy nem bírja mind a kiszáradást. Évente egyszer ültesse át, amíg kisebb a növény. Amikor már nagy akkor elegendő, ha a felszínét cseréli a talajnak! Fontos, hogy tavasztól heti rendszerességgel tápoldatozza, egészen őszig.

 18. varga márta

  kedves tanácsadó!

  valamikor a nyár folyamán vettem egy vadkakaófát, kb. 50 cm magas. eddig kint volt a félig nyitott lépcsőházban, a nyitott ablak alatt. remekül érezte magát, árnyékos hely, edény nem volt alatta így a fölösleges víz kifolyt a cserépből, hozta az új leveleket.
  ma a locsolásnál vettem észre, hogy néhány levele barnul, de nem a szélén a száradásos barnulás, hanem a levél felülete egyenletesen. lehet ez attól, hogy már hűvös van neki külső térben? a 2. kérdésem, hogy a törzse fonott, tovább lehet fonni?
  a 3. kérdés, hogy át kell-e ültetni ha igen milyen földbe.
  a 4. kérdésem puszta kíváncsiskodás. mindenütt azt írják, hogy nem bírja a túllocsolást, pedig azt olvastam, hogy eredeti élőhelyén mocsári fa.
  köszönettel: v. m.

 19. Anita

  Tisztelt Szakértő

  Van egy kb 120cm kakaófám és új leveleit eléggé érdekesen hajtsa.eldeformáldotak és nem tudom mi okozza!!eddig kint volt az udvaron fedett helyen de nemtán megfázott mert most hűvös volt az éjszaka!??
  féltem nagyon remélem nem fog el pusztulni!?
  előre köszönöm a választ

  thumb
 20. Pap Edina

  A levélsárgulásról képet kérünk! A vadkakaó az egyenletes meleget és a párát, fényt szereti, de a tűző napot nem. Mésrékleten öntözze, a túlöntözéstől körkörös, rothadt foltok jelennek meg a levélen, páraszegény környezetben pedig a levélszél szárad.