Tuja barnul szárad

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pintér Bálint

  Kedves Edina!
  Köszönöm a segítségét.
  Nagyobb edény beszerzéséig, valamint utána is mivel lehetne segíteni a helyzeten? Gyakoribb öntözés? Talaj felső rétegének cseréje? Más/többszöri műtrágya?

 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  A tuja nem bírja sokáig az edényes tartást...kiszáradás az ok...nagyobb edénybe kéne átültetni, hogy legyen elegendő talaj.

 3. Pintér Bálint
 4. Pintér Bálint
 5. Pintér Bálint

  Kedves Szaktanácsadók!
  Kérem segítsenek meghatározni, hogy mi okozhatja a tujáink képeken látható belső száradását, barnulását, valamint legyenek szívesek adjanak tanácsot a helyes gondozáshoz.
  A két növény budapesti 4. emeleti erkélyen van, 120x50x40cm ládában, nyugati oldalon, kicsit több mint egy éve ültettük őket tujaföldbe, a tetején mulccsal. Nyáron heti kétszer, télen heti egyszer öntözöm őket, márciustól szeptemberig kéthetente örökzöld tápoldattal kiegészítve, részben az öntözővízhez részben lombtrágyázással adagolva. A telet szépen átvészelték, tavasszal volt rajtuk néhány kisebb elszáradt ág, nyáron nem tapasztaltam problémát, azonban az elmúlt két hétben egyre jobban barnul, szárad a belső részük.
  Segítségüket előre is köszönöm,
  Pintér Bálint

  thumb
 6. Pap Edina Szaktanácsadó

  http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/mar-nem-vedett

 7. Andrea Torda

  Kedves Gánor! Igen, a telek Budapesten, Csepelen van. Köszönöm a kimerítő, szakszerű választ. Sajnos ez elég elkeserítően hangzik. A tápoldatozással még megpróbálkozunk.

 8. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Torda Andrea!

  A leírás és kép alapján ez igen nagy valószínűséggel a boróka-tarkadíszbogár kártétele lesz. Amennyiben a kert Budapesten van, úgy ez még biztosabbra vehető. A védekezés kapcsán a legfontosabb teendők a következők: a károsított növények, illetve növényi részek (ágak) mielőbbi eltávolítása és megsemmisítése, a növények jó kondíciójának biztosítása megfelelő öntözéssel és tápanyag-utánpótlással. Közvetlenül a rajzó (május-június) és petézni készülő bogár nehezen támadható, de a rajzás idején végzett szisztematikus gyűjtése (ágak fólia vagy ernyő feletti kopogtatása, megrázása a reggeli órákban) és eltávolítása szintén segítheti a védekezést. További (korábbi) információk erről a fajról pl. itt olvashatók: http://www.agroinform.com/szantofold/a-boroka-tarkadiszbogar-lamprodila-festiva-megjelenese-es-kartetele-budapesten-12529?gclid=CMinidyajs4CFcsK0wod1JkCcA
  (Megjegyzés: Védettségéről - mely a kémiai védekezés lehetőségét kizárja - pl. a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményének munkatársainál tud információt kérni.)

 9. Andrea Torda

  Igen a törzsön egyértelműen láthatóak a lyukak,1-2 mm átmérőjüel. A növények kb.10 évesek. A locsolásuk rendszeres, tápanyag utánpótlás tulajdonképpen nem volt. Előző években csak enyhén volt tapasztalható hasonló akkor Aktarával permeteztük.

  thumb
 10. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Torda Andrea!

  A tüneteket mutató növények fás részein kis lyukakat lehet találni? Korábbi években nem jelentkezett a probléma? Milyen idősek (kb.) a növények, mikor ültették őket, és milyen a talaj? Víz- és tápanyag-utánpótlásuk hogyan történt eddig?

 11. Andrea Torda

  Másik közeli kép.

  thumb
 12. Andrea Torda

  Közeli kép.

  thumb
 13. Andrea Torda

  Tisztelt Szakértő! Lehet valamit tenni hogy a tujáink ne pusztuljanak el. Az ágak sorban egymás után száradnak el. A szomsz telken lévőkön ugyan ezek a tünetek mutatkoznak.

  thumb