Tiszafa betegsége

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A tiszafa erős visszametszés után is jól újul, de nagyon lassan nő. Türelem kell hozzá, illetve megadni mindent, amire szüksége van. Az öntözésre oda kell figyelni ó, mert a pangóvizet nem szereti. A tápanyag-feltöltés nagyon fontos nagy adagú tartós hatású örökzöld táppal.

#54838
Péter Gyenei

Üdv! Van egy tiszafa sövényünk, amit az előző gazdája nagyon elhanyagolt, néhol 3 méter magasan járt már és 2 méter széles, de nem szél sövény volt, erősen vissza vágtam, kb. 1.5honapja, hogy majd szép sövényt tudjak nevelni belőle. A probléma az, hogy elkezdett kb. 2hete előbb világosodni, néhol fehéredni majd sárgulni itt-ott, de mostanra egyre romlik a helyzet, a szárazságra gyanakodtam, azóta locsolva van, de továbbra is negatív irányba változott..
Kérem segítségüket

#54832
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Túlöntözés lehet az ok. Vágja le a károsodott részeket. A tiszafa viszonylag szárazabb körülményeket kedvel.

#54120
Ákos Brunner

Tisztelt Szakértők! Tiszafán tapasztalok elszáradásra emlékeztető megbetegedést, amely egy nagyobb alsó ágat, de a szomszédos ágak közeli hajtásait is érinti. A levelek előbb sárgultak, 1 hónap után már bronzos árnyalatúak, nem potyognak, a hajtásvégek kezdetben még zöldek maradtak, mostanra azok is sárgulnak, száradnak. Segítségüket előre is köszönöm.

#54092
Vincze Gábor

Kedves Papp Ediba!
Köszönöm a segítséget.

#53318
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A tiszafa nem szereti a túlöntözést, a pangóvizet. Az okozhat ilyen tüneteket. Illetve a mostani csapadékos, hideg tavasz "előcsalogathatott" egy gyengültségi kórokozót, a Phyllosticta concentrica-t, ami az árnyékoltabb részeken jelenik meg. Az életerős, jól karbantartott, nem túlöntözött és tápanyaggal is ellátott (tartós hatású örökzöld táp) növény kinövi az elváltozást és a betegséget.

#53298
Vincze Gábor

Távolabbi fotót is csatolok.

#53269
Vincze Gábor

Tisztelt Gazdabolt!
A mellékelt képen látható sárgulás és levélhullás a problémám. A jelenség a növény belsejében jelentkezik és főleg középtályon. Van ötlete mi lehet? Kártevőt nem látok.

#53268
Zsuzsa Kajdyné

30-40éves tiszafánk foltokban sárgulni kezdett. Nem új hajtások sárgulnak. A levélkék fonákján sem. Látunk élősködőt. Mi lehet a baj?

#50241
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tiszafát a gyapjas pajzstetű támadta meg. Az egyes tűlevelek is ettől fehérednek ki és hullanak le. A fertőzés a képen súlyosnak látszik. Minél előbb permetezni kellene. Javasolt felszívódó rovarölő szerek: Mospilan- szabad forgalomban vásárolható, az Actara és Calypso pedig feltételes - vásárlásához igazolvány, ún.zöld könyv - szükséges. A permetezést 7-10 napon belül meg kell ismételni!

#43809
Ágnes Bonnyai

Köszönöm a gyors válaszát. Tüzetesen átvizsgáltam és nincsen kártevő a tiszafán, a fehér foltok a lehullott levelet csonkjai, a barnák pedig a levélen található elszineződések. (a pajzstetű a leandereken meg szokott jelenni, azt felismerem)

#43765
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Bonnyai Ágnes!

A képeken pajzstetű kártevők láthatók. Felszívódó rovarölőszerrel kell kezelni (pl. Mospilan) a növényeket, valamint tápot is kapjanak.

#43691
Ágnes Bonnyai

Tisztelt Szakértő,
A 20-30 éves tiszafa sövényünk tavasz óta foltokban szárad és kopaszodik. A levelek vége kifehéredik, majd leszárad és kopaszodik. Tavasszal gombaölőszerrel permeteztük, de a folyamat nem állt meg, sőt egyre több területen megjelenik. Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel, Bonnyai Ágnes

#43682