Paradicsom betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sajnos a tünetet betegség idézi elő. Többféle kórokozó válthatja ki, a felhasadt szárat, annak belsejét kellene látnom. Bármelyiktől elpusztul a növény, hiszen megszűnik a víz-és tápanyag-szállítás. Védekezni lehet egy biológiai szerrel, aminek kijuttatása elég nehézkes. A paradicsomot évről-évre egy helyre ülteti?
Ha a szárban fekete, kemény, apró képződmények találhatók, a Koni-t kell használni. Ha ilyen nincs, a Trifender-t ajánlom. A készítmények felhasználáésának módja a csomagoló-anyagon van leírva. Minden esetben a paprika tövek köré, a földbe dolgozva ajánlott bejuttatni. A legjobban a kipeláéntázás vagy a magvetés előtt lehet a készítményekkel eredményesen dolgozni

#43398
Anita Kálnás

Tisztelt Szaktanácsadó!
Paradicsom megbetegedésével kapcsolatban lenne kérdésem. A keresett betegség/hiány már az elmúlt évben is jelentkezett és elpusztította csaknem a teljes állományt. A paradicsom szára megvastagszik,, majd megbarnul, elcsattan és a száron másodlagos gyökérzethez hasonló gyökerek jelennek meg. Ekkor a szár belseje már teljesen elhalt. Ezzel egyidőben megjelennek a tünetek a leveleken is. A levél szélétől kezdődik az elhalás, majd végül a teljes növény elpusztul.
Sajnos a mai nap is felfedeztem az első tüneteket és nem tudom mi okozza és hogyan védekezhetek ellene.

Előre is köszönöm válaszukat:
Üdvözlettel: Kálnás Anita

#43242