Meggyfa

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves GergŐ. Inkább a hideg hatása, illetve a virágfertőző monília lehetett a gond. Bimbós állapotban, virágzás kezdetén, teljes virágzásban és elvirágzás idején a kezeléseket feltétlenül el kell védekezni, mert ez az időszak a legkritikusabb a betegség elleni védelemben. Még akkor is célszerű megtenni ezt, ha a permetezési fordulók nagyon rövidek. Javasolt fungicidek: Luna Privilege, Mirage, Orius, Signum, Systhane Duplo, Switch, Talentum, Teldor, Topsin feltételes, a Chorus és a Topas szabad forgalomban vásárolható felszívódó készítmények, amíg a makoceb hatóanyagú szerek (pl. Vondozeb, Manco, Dithane stb.) kontakt hatásúak. A felszívódót kontakttal célszerű kombinálni, és ugyanazt a kombinációt egyszer megismételni.

#43094
Gergely Dr. Orsi

Tisztelt szakértő!

4-5 éves korai pipacsmeggy fánkon virágzáskor furcsa jelenséget tapasztaltunk. A virágok egy része nem nyílt ki, egy része torz vagy hiányos sziromlevelekkel virágzott (hiányzó termőlevelek, vagy kanalas csészék előfordultak) és a rügyek egy része felpattanás előtt elhalt. A tavalyihoz képest nagyon erős terméscsökkenést tapasztalunk ( kb. a tavalyi 1/10-e van a fán). A virágzás nagyon elhúzódott és már akkor a virágok furcsa alakja miatt vírusbetegségre gyanakodtunk. Azóta ezt nem sikerült más bizonyítékkal alátámasztani és aggódunk a gyümölcsösünk többi fája miatt. Van valamilyen biztos módszer, hogy megállapítsuk a vírus jelenlétét?

Amennyiben nem tudjuk megállapítani teljes bizonyossággal a vírus jelenlétét, ön szerint is a fa kivágása a legmegfelelőbb lépés?


Köszönettel,

Gergő

#43013
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Látatlanban bizony nehéz korrekt választ adnia kérdésre. Elsősorban fagyra, nagy hidegre gondolok, mely megakadályozta a virágzást. A mellette lévő meggyfa más fejlődési szakaszban lehetett /koraibb vagy későbbi fajta/ vagy kevésbé fagyzugos a mikroklímája. Próbálja meg az Atonik növekedésszabályozó permetszert - talán még segít.

#42955
Ferenc Simonyi

Üdv! Mitől lehet az hogy a még tavaly virágzó és terméshozó meggyfám idén nem hajtott ki? Rajta vannak a bimbók és zöldek is nincsenek elhalva de nem nyíltak ki. A mellette lévő azonos korú meggyfa meg tele van terméssel..

#42828