Habanero betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az idősebb leveleken a foltokon túl levélszél száradást is tapasztalok. A paprika kifejezetten nitrogén-igényes növény, annak hiánya fedezhető fel a tünetekben. Megerősíti a feltételezést, hogy a tő felső levelei egészségesek, de nem kifejezetten zöldek. Ezért rendszeres nitrogénes tápanyagpótlást - talajba vagy levélen keresztül - célszerű alkalmazni.

#44878
Zoltán Hajdu

ez még viszonylag egészséges

#44591
Zoltán Hajdu

ez is

#44590
Zoltán Hajdu

eldobálta leveleit

#44589
Zoltán Hajdu

Tisztelt Szaktanácsadók!



Habanero típusú chili paprikám elkapott valamiféle betegséget amelyre nem tudunk rájönni mi az okozója, ezért kérném az Önök segítségét.



Még nyár vége fele észrevettem, hogy levelein fura barna pöttyök/foltok jelentek meg, de akkor még nem tartottam fontosnak, mivel még sosem foglalkoztam növényekkel gondoltam nap miatt lehet vagy egyéb nem veszélyek okból. Aztán ahogy teltek múltak a hónapok egyre jobban terjedt a betegség, az alsó levelektől kezdve felfelé. Már azokat az alsó leveleket el is dobálta, és dobálja folyamatosan, némelyik tövön már csak a növény tetején van pár levél. A növények tövein/szárán nem látok különösebb elváltozást, talán annyit, hogy a betegebb növényeké (melyeken már alig van levél) kezd szikkadni, kihalni. Élősködőket, tetveket nem láttam sosem a leveleken. Kérem vizsgálják meg csatolt képeimet, és amennyiben lehetséges így távolról diagnosztizálják a betegséget, majd ajánljanak védőszert kínálatukból.



Köszönettel:

Hajdu Zoltán

#44588