Diófa betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Varga Akos Szaktanácsadó

  Tisztelt Jámbor Zita!

  Az összes termés fekete kívül belül? Nem hinném, hogy a tüzelés az oka. Lehet betegség is. Tudna csatolni fényképet a termésről valamint a fáról?

 2. Varga Akos Szaktanácsadó

  Tisztelt Sári Krisztián!

  Emlősök/rágcsálók - pl. mezei egér/pocok, mókus - tudnak ekkora lyukat rágni a dió termésén talajszinten.

 3. Jámbor Zita

  Tisztelt szakértő,
  A mi diófánknak fekete a burka s belül is feketés színű a dióbél. Még csak a most lett a miénk, így az előzményeit csak a hátsó szomszéd elmondása alapján tudom. Anno egyszer vmit tüzeltek, amitől beszennyeződhetett a fa. Ebben az esetben hogy lehetne gyógyítani hogy 'rendes' termést hozzon? Köszönettel.

 4. Sári Krisztián

  Tisztelt szakértő,

  Mi tud ekkora lyukat rágni/ütni a dió csonthéján? egyetlen diófám van, de rengeteg ilyen lyukas dió van rajta és a fa alatt.

  thumb
 5. Varga Tamás

  Sorry: Az "István által küldött linkben"

 6. Varga Tamás

  Sziasztok!

  Szerintem esetemben nem a dióburoklégy lesz a károkozó, mivel 4-5 diót is összetörtem, de egyikben sem találtam lárvákat vagy hernyókat. A Péter által küldött linkben pedig a lárvák szabad szemmel is jól láthatók.

  Üdv.
  Tamás

  thumb
 7. Varga István

  Nem torpedozni szeretnek, de mas magyarazat is lehet ra.., pl: dióburoklégy
  http://www.dioskonyv.hu/09-08/1.htm#

 8. Varga István

  Kedves Kerteszek, dio kedvelok!

  Kornyekunkon, szomszed faluban is ezt latni latni a diofakon....

  Alabbi oldal 5. abraja errol szol:
  https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/a-dio-betegsegei-es-a-vedekezes-lehetosegei-27163-001

  Istvan

 9. Pintér Tibor

  Tisztelt Szakértő!
  Sajnos az a gyanúm,hogy nekem is hasonló problémám van mint Varga Tamásnak. Küldök pár képet legyen szíves nézze meg és válaszoljon mit lehetne ez ellen tenni, mert ugyan tavaly még nem volt ilyen rossz a helyzet,de az idén már nem is tudom érdemes,e ezzel a terméssel foglalkozni.
  Tisztelettel: Pintér Tibor

  thumb
 10. Varga Tamás

  Tisztelt Szakértő!

  Van kb.egy 30 éves diófa a kertünkben. Sajnos most már második éve jelentkezik a termésburok feketedés. Júliusban még zöld volt a termésburok, valamikor augusztus folyamán kezdődött a burok feketedése. A termés 95%-a ilyen, alig van pár szem dió, ami egészséges. Pár szomszéddal odébb ugyanaz a probléma a diófával.

  Mit lehet tenni ez ellen? Illetve milyen szerrel, mikor kell védekezni ellene? Csatolok fényképet is az ide „termésről”. Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.
  Tamás

  thumb
 11. Benko Daniel

  Kedves Varga Mária,

  köszönöm válaszát. Ha jól értem, az érintett ágat teljesen vágjam le, ha jól értelmezem azt a mondatot hogy "a metszési felület a törzsnél legyen"?

  Üdv
  Dániel

 12. Czifra Gergő

  Üdv!

  Én érdeklődtem a kis túlöntözött palántával kapcsolatban... (bal szélső kép) Az kimaradt, hogy sajnos nem kertben, hanem egy külön álló "cserépben" van elültetve a dió palánta! (jobb oldali kép)

  Ebben az esetben is avarral takarjam be, vagy elég ha beviszem a lakásba a hideg elől?

  Illetve a levél elfeketedés el fog múlni ("kiheveri a palánta idővel") vagy ha lehullajtja a levelét, akkor jövő tavasszal, majd hajt újakat? (És ha beviszem lakásba, ott is le fogja hullajtani a leveleket?)

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Czifra Gerő

  thumb
 13. Molnár Miklós

  Kedves Szakértő

  A napokban találtam a képen látható repedést és levedzést a diófámon. Meg tudná mondani mi okozhatja és mi a kezelés? Előre is köszönöm

  Tisztelettel

  Molnár Miklós

  thumb
 14. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Czifra Gergő! A palánta megmaradása a közelgő hideg miatt kérdéses. Ajánlom, a hideg beköszöntése előtt avarral takaja le, de a csúcsa szabadon maradjon. Ha az el is fagy, tavasszal visszametszheti.
  A jelenlegi tünetet a sok víz okozhatta. Eső nélkül is kevesebbet öntözze!

 15. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Kubik Ferenc. A kezdetben gomba eredetű sebet a fa önerőből gyógyítja. Örömhír ez. azt jelenti, hogy a fa életképes. A gyógyulás jele a sebkörnyék kalluszosodása. Ha a sebbe lyukat lát, azt injektálással kezelni kellene /pl.Apacs feltételes forgalomban vásárolható/. Kezelés után a sebet le kell zárni pl erős sebtapasz/
  A Bordóileves kenést is érdemes bevetni,az egész elváltozás helyét tömény Bordóilével.

 16. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Nikoletta! A fa sajnos "több sebből vérzik". Az ágvilla bemélyedt részén baktériumos - esetleg gombás - betegség mellett kártevő pl. farontó lárva is garázdálkodik. A fa - koránál és a hozzá fűződő emlékek miatt is - nagyobb gondoskodást is megér. Sajnos, a törzsnél is látható hasonló elváltozás, ami még sokkal veszélyesebb. Itt ugyanis - mivel nem látjuk - mélyebbre is hatolhatnak a kórokozók és a kidőlés lehetősége is fennáll. Ajánlott kezelés: Bordóilevet vastagon a károsodott részekre kell kenni, a lyukakba mélyre hatoló rovarölő szert injektálni / Apacs+Bulldock a permetezésre engedélyezett töménységnél nagyobb mennyiségben/. Utóbbi rovarölő szert kell először beinjektálni, majd ezt jól bezárni /parafilm, sebtapasz, stb/ A baktériumos rész egészére vékony anyagot kell kötni, hogy a Bordóilé érvényesüljön. A földfelszín felett a törzsön hasonlóan kell eljárni!Ott nem látok lyukat, tehát csak Bordóileves kezelésre lesz szükség. Sajnos, a törzs fertőzésének mértékétől függ a fa megmaradása - amiről nincs információnk. Létezik favizsgáló, aki műszeres méréssel tudja megvizsgálni a fa belső állapotát. http://fakopp.com/hu/

 17. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Tisztelt Benkő Dániel. A képről úgy látszik, hogy az épület nagyon közel van a diófához. Így biztos, hogy a gyökérzet sem talál megfelelő helyet, a föld feletti rész pedig fényt és elegendő teret. Mivel a ház helye meghatározott, Ezen csak drasztikus megoldással - visszametszéssel - lehet javítani. A metszési felület a törzsnél legyen, sebkezelőt is ajánlott használni. A visszavágásra alkalmas időszak most van.

 18. Czifra Gergő

  Üdv!

  Még tavaly ültettem el Édesapámmal egy dió-t, ami idén ki is hajtott.. Eddig szépen növekedett de úgy 2-3 napja látom, hogy hajlik le minden levele és valami fekete színű dolog lepte meg a levelek végeit... Önök szerint ez mi lehet? És mivel tudom orvosolni? ("metszés"? növényvédő szer?) 2 napja kb volt egy nagyon ködös reggel és pont előtte való nap volt megöntözve... lehet hogy így túl sok nedvességet kapott? Nem vagyok szakértő! Abszolút laikusnak való választ szeretnék kérni :)
  (a palánta kb-3-3,5 cm magas...)

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlett:
  Czifra Gergő

  thumb
 19. Molnár Miklós

  Kedves Szakértő
  A napokban találtam a képen látható repedést és levedzést a diófámon. Meg tudná mondani mi okozhatja és mi a kezelés? Előre is köszönöm
  Tisztelettel
  Molnár Miklós

  thumb
 20. Szankovitsné Elsik Nikoletta

  4. kép

  thumb