cseresznyefa betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Jelenleg a gyümölcsös valamennyi fájára rezes készítményt érdemes kipermetezni lombhullás idején és ezt követően a fagyok beálltáig 1-2 alkalommal. A sok eső - ha a talajba is nagy mennyiség jutott - problémát jelenthetett.

 2. Vetráb Magdolna

  Tisztelt szaktanácsadó!  Az 1 ėve ültetett cseresznyefa megbetegedet. Mostanság nagyon sok eső esett ės gyanítom,hogy valami gomba vagy talàn tetű támadta meg. Szeretnèk segítsèget kèrni. Mivel kellene permeteznem? Mindenesetre most gyorsan Topas 100 EC vel probálok segìteni rajta.  Előre is köszönöm válaszát!

  thumb
 3. Pap Annamária

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  Társasházunk kertjében tavaly tavasszal elültettünk egy cseresznyefát. Szépen fejlődik, az idén volt rajta egy szem gyümölcs. Ma délelőtt az egyik kisfiú lement a kertbe, és unalmában letépett a fa kérgéből egy kb. egy centi széles csíkot, vízszintesen, majdnem teljesen körben. Nagyon szeretném tudni, kell-e valamit tenni és ha igen, milyen szert ajánl? Nagyon köszönöm!

  thumb
 4. Berta Adrienn

  Utolsó kép

  thumb
 5. Berta Adrienn

  Köv. Kép

  thumb
 6. Berta Adrienn

  Köv. Kép

  thumb
 7. Berta Adrienn

  Köv. Kép

  thumb
 8. Berta Adrienn

  Köv. Kép

  thumb
 9. Berta Adrienn

  Köv. Kép

  thumb
 10. Berta Adrienn

  Tisztelt Szaktanácsadó!

  4 éve ültetett Szomolyai cseresznyefánk idén hozott először pár szem termést. Most ősszel levelei foltosak és mintha a törzse sem lenne teljesen egészséges. Ággódom érte nagyon, kérem adjon tanácsot mit tehetnénk, hogy rendbejöjjön. Sajnos elég agyagos a talajunk, talajvíz is viszonylag magas. Talán át kéne ültetni a kert egy másik részébe? Küldök néhány képet róla. Köszönöm segítségét!

  Berta Adrienn

  thumb
 11. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Gergely. A tünetek elsősorban tápanyag problémára utalnak. A rézhiány esetében a levélerek kivilágosodnak, elhalások mutatkoznak a levélszélen. Az erek mentén gombabetegség is mutatkozik /blumeriella/ A lombhullás idején már célszerű a rezes permetezés /1%-os Bordóilé/ még akkor is, ha ezzel a kezeléssel foltosodást idézünk elő. A permetezést még ősszel ismételni kell és tavasszal folytatni rügyfakadásig 2 alkalommal.

 12. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Pest Zsolt. A látható tünet nem száradás, hanem bekanalasodás, majd a levélkocsányok meggyengülése. Lehet, hogy öntözte a fát? A cseresznyefa nem szereti az öntözővizet. A foszfor hiánya is hasonló tünetekkel jár. Ez a hiány talán nem is abszolút, lehet egyensúly-zavar, mely a forró, aszályos meleg következtében a tápanyagok felvételét korlátozta.

 13. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Tisztelt Szabó László. Most is kellene permetezni réztartalmú gombaölő szerrel /Rézoxiklorid, vagy Champion vagy Cuproxat/. Semmilyen kárt nem okoznak, a cseresznyefa egyébként sem rézérzékeny. A Bordóilé rézszulfát+mész, elég töményen kell alkalmazni - már lombhullás idején /1%/.

 14. Csonkaréti Gergely

  Előző kérésemhez még egy képet mellékelek.

  thumb
 15. Csonkaréti Gergely

  Kedves Mária!

  Luxemburgban élünk. Tavaly ültetett cseresznyefánk idén a permetezés ellenére úgy néz ki, mintha haldokolna. Képeket mellékeltem. levelei elfeketedtek és leestek nagyrészt, mire hazajöttünk a nyaralásból. Nagyra értékelném tanácsát és előre is nagyon köszönöm!

  thumb
 16. Szabó László

  Tisztelt Dr. Varga Mária! Köszönöm a cseresznyefa elszáradására adott tanácsát. Azt írta azonnal réztartalmú szerrel permetezni. Az Ön válaszát még nem ismerve kertészetekben járva kérdeztem milyen megoldások lehetnek. Ott bordói levet ajánlottak, azt tancsolták, hogy tavasszal vagy ha már nincs levél mert megégeti. Most még az egészséges részén a fának van levél. Jelenleg is nyugodtan permetezhetem így nem teszek kárt az élő részben? Köszönettel: Szabó László

 17. Pest Zsolt

  Szép Napot!

  Cseresznye fám a kertbe elkezdett száradni, mintha nem lenne elég víz a számára - készítettem egy pár képet, kérem ha tudnak segítsenek milyen problémája lehet? Esetleg permeteznem kéne?

  thumb
 18. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Mindenképpen tápanyagprobléma következménye, mely lehet hiány vagy egyensúlyzavar. Az erek kivilágosodása a vashiányra jellemző, de a levélszélnekrózisok még csak alig láthatók - ezért a hiány nem mondható súlyosnak. Ha a talaj mésztartalma magas, fordulhat elő a tünet - különösen az idei év száraz forróságában, amikor a tápanyag-felvételek erősen korlátozottak voltak.

 19. Tajti Róbert

  A második kép.

  thumb
 20. Tajti Róbert

  Az én cseresznyefám is hullatja a leveleit, de nem fonnyadnak el előtte és a kinézetük is más. Csatolok két képet. Kérem szíves tanácsukat.
  Köszönettel:
  TR

  thumb