citromfa betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves G. Emőke!
  Ez a fotó homályos. Kérek nagy felbontású jól nagyítható felvételeket. A fonáki részről is.

 2. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves K. Kitti!
  Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindig megbízható helyről szabad csak vásárolni. Az újonnan hazavitt növényt pedig minden esetben, karanténba kell helyezni.

 3. Emőke Granyák

  Kedves Katalin! Mi lehet a baj?

  thumb
 4. Kovacs Kitti

  Kedves Katalin!

  A nagyáruházban vásárolt mandarinfáim valamilyen betegságet kaphattak, amikor a nyaralásunk idejére elköltöztettük. 2 hét alatt teljesen lehullott az egyiknek a levele, leszáradtak az ágai. Most a másik növény, ami visszahozatala után még virágzott, kezd el száradni egyik napról a másikra. Mit tudok tenni, hogy ne menjen tönkre ez a virágom is? Próbáltam pár fotót készíteni.

  thumb
 5. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves S. Mónika!
  Először is a tápoldat a szobanövényeknek való! Gyümölcsfákat nem lehet vele nevelni. Ahogy a leveléből kiolvastam semmi megelőző talajmunkát nem végeztek! Nem felvételezték a talajt! Nem töltötték fel szerves trágyával, stb. Ha nincsenek meg az alapok akkor sikertelen a növénytermesztés is.
  A citromfa egyáltalán nem tűri a tűző napot. Az a ruha féle, amit alkalmaznak nem megfelelő. Nem segít semmit.
  A rovarokat nem lehet látni! Erről semmit nem mondhatok! Kérek róluk egy nagy felbontású jól nagyítható felvételt.
  Javaslom, hogy olvassa el ezt a cikket (sok mindent írtam bele):
  http://www.gazdazona.hu/2013/07/22/a-citromfa-nem-disznoveny/

 6. Süli Mónika

  További képek :

  thumb
 7. Süli Mónika

  További képek :

  thumb
 8. Süli Mónika

  További képek :

  thumb
 9. Süli Mónika

  További képek :

  thumb
 10. Süli Mónika

  Tisztelt Katalin,

  Szerbiabol, Vajdaság - Zenta, írok Önnek. A segítségére és a szakértelmére lenne szükségünk.
  A képeken át küldtem Önnek a banánfáinkat, illetve a citromfát. Nagyon aggódok értük. Múlt év októberében vettünk egy 2,5 méter banán fát. Akiktől vettük azt mondták, amint elültetjük, pár hét múlva téliesítést csináljunk. Szárig vágjuk le, szalmázzuk be, és fedjük le. Így is tettünk. Majd február végén kibontottuk, és be volt peneszedve, vizes volt es elhalt. Ameddig bírtuk kivagtuk. Majd meglepő módon, 3 hét mulva a földből kibujt a banán fa. Hirtelen gyorsan kezdett nőlni. Rá 4 hétre mellette kibujt még egy hajtás. Azóta a kepen látható nagysagura nőttek, de kb 2 hete nem nőnek tovább. Es elkezdtek nagyon szaradni. Napjaban 3 x öntözzük a párommal, es 5 napja csinaltunk nekik egy terasz szeruseget... Mert direkt a napon vannak, semmi árnyék. Es valami fekete bogarak is vannak rajtuk, es a citromfankon is. A citromfa is tele van ezzel a fekete bogarral. Tapoldatot heti 1x adunk nekik. De így is a citromfa egyik resze vilagos levelű, a masik nagyobb resze sötét zöld es nem viragzik. Múlt evben 40 citromot adott. 8 eves volt a fa amikor 2 eve megvettuk egy idos nenitől, aki mar nem tudta gondozni.
  Kérjük a segítséget, amennyiben lehet, hogy mi tevők legyünk a fákkal kapcsolatban.
  Ön mit javasol? Szeretnénk Őket megmenteni.
  Előre is köszönöm a segítséget.
  Tisztelettel
  Süli Mónika

  thumb
 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Bozsik Nóra!
  A növényeket nem spriccelve párásítjuk, van arra számos kevésbé ártalmas lehetőség. Tudom, hogy több helyen ezt javasolják. Növényorvosként, nem javaslom ezt az eljárást. A kórokozók bejuttatásához az egyik legnagyobb segítség, úgy hogy a jövőben ezt ne tegye!
  Mennyire van a növény a napon? Fogjon egy nagyítót és alaposan vizsgálja át a növényt. Kérek, egy nagy felbontású, jól nagyítható felvételt a fonákról is.

 12. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves F. Máté!
  Magyarországon nem létezik és nem is engedélyezett ez a szer. Semmiképpen sem javaslom. A Sanmite 10 SC viszont gyümölcsökre nem engedélyezett! Ne felejtse el, hogy a citromfa nem dísznövény.

 13. Bozsik Nóra

  Kedves Szakértő!
  A kínai mandarinfám levelein 2-3 hete foltok jelentek meg. Szélvédett helyen van. 2 heti szinten tápozom. Tavasszal nagyon sok új hajtást hozott, a friss világoszöld levelei sötét zöldek lettek. A növekedése megállt. A párásítást spricnivel oldom meg, minden nap lefújom vízzel a leveleit.
  Aggasztanak a foltok. Mit lehet tenni?
  Köszönöm válaszát!
  Üdv: B. Nóra

  thumb
 14. Dr. Fehér Máté

  Tisztelt Szakértő!

  Először is nagyon szépen köszönöm a tanácsát. Sanmite nevű szerem van itthon atka ellen, ezzel a kezelés megtörtént. Fogok Mospilant is beszerezni és váltogatva ismételni a permetezést.
  Ugyan a képen nem látszik, de amikről szó van, az fiatal citrusfélék, termés sajnos még nincs, ami kötött, azt levettem, mert nagyon visszafogná a növényt a kiérlelésük.
  A BI 58-at nem pontosan írtam. Ez nem a pincében apáink idejéből megmaradt. régi flakon. Bi 58 Nowy 400EC néven az EU-ban van egy utódja, ami szabadon, vizsga nélkül beszerezhető, erre gondoltam. Nem találtam olyan megszorítást, ami alapján gyümölcsben nem volna bevethető, bár alapvetően a kaktuszgyűjteményem karban tartására és ősszel a lemosó permetezéshez adalékként használom. Ha azt gondolja, hogy ez így is aggályos, akkor természetesen innentől nem teszem.

  Köszönettel,

  Fehér Máté

 15. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Sz. Dávid!
  A fotó nem megfelelő, nem nagyítható és homályos! Kérek nagy felbontású, jól nagyítható felvételt.
  Valamint egy jó nagyítóval vizsgálja át a növényt, a levelek fonáki részét is. Írjon le mindent a tartásukról és hogy milyen növényvédelmet alkalmaz .

 16. Szirtes Dávid

  Tisztelt szakértő!

  Van egy nem egészen két éves citromfám, amit ősszel földlabdával együtt átültettem.A képen látható elváltozások jelentek meg rajta. Mit tegyek fám gyógyulása érdekében? A napokban szerettem volna beszemeztetni. Jó ötlet-e ilyen állapotban végrehajtani a műveletet?
  Előre is köszönöm a segítséget!

  thumb
 17. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves F. Máté!
  A képen látható élőlények, atkák. A szívogatásuk miatt (nyáluk), keletkeznek a világosabb foltok!
  A Karate Zeon 5 CS atkákra nem hatásos.
  Érdekelne viszont, hogy a BI 58-at honnét szerezte? Mivel 2015-12-31-vel lejárt az érvényessége! Tilos a használata, büntetést von maga után! Ez nem játék!
  Ráadásul a gyümölcsösben már régóta nem is volt engedélyezve. Ne hogy egyenek a termésből.
  Javaslom például a felszívódó szerek közül a Mospilant. Nagyon nehéz kiirtani őket a rejtőzködő életmódjuk miatt. A kezelést legalább 3-4 szer meg kell ismételni.

 18. Dr. Fehér Máté

  Kedves Szakértő!

  Néhány hete észlelem a citrusféléken ezeket a mákszemnél kisebb, bordó/barna kártevőket. A grapefruiton, citromon, narancson is van, érdekes, a mandarinon pl nincs. Eleinte nem foglalkoztam nagyon vele, de kb. 2 hete a levelek is foltosan kivilágosodtak, ami gondolom szintén ehhez köthető (valamennyire ez is látszik a képen remélem). Sem a BI58, sem a Karate Zeon nem irtotta le őket teljesen.
  Minek tartja a kártevőt és milyen kezelést javasol?

  Köszönettel,
  Fehér Máté

  thumb
 19. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves K-P. Angélla!
  Írja le A-tól Z-ig, hogy hogyan neveli, klíma, öntözés, pára, tápoldat, szerves trágya, mindent!

 20. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves K. Attila!
  Éppen azért küldtem a cikket, mert, hogy tőlem van! Én írtam. Benne van minden. Amennyiben azon felül még marad, kérdése azt tegye fel.