Buxus

Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Konczné Kovács Zsuzsanna!

A lenti képen kecskerágó növény látható. A kép alapján a kártevőt kecskerágó pajzstetűnek vélem. Ez a kártevő csak a kecskerágó féléken károsít. Ha van lehetőség akkor az erősen fertőzött növényi részeket el kell távolítani majd azt megsemmisíteni. Védekezni ellenük lehet mechanikai (erős vízsugár, szappanos vizes szivaccsal ledörzsölni) és vegyszeresen is (pl. mospilan - felszívódó szer, olajos készítmények - a lárvák testfelületére jutva elzárja az oxigéntől). A mechanikai védekezés bár munkaigényes, az elhalt egyedeket is eltávolítjuk, míg a kémiai védekezéssel csak az egyedek felszaporodását korlátozhatjuk.

#43472
Zsuzsanna Konczné Kovács

Elnézést, rossz helyen tettem fel a kérdést. Cserjés pimpó név alatt is feltettem a kérdést.

#43459
Zsuzsanna Konczné Kovács

Tisztelt Szaktanácsadó! A cserjés pimpóm alig virágzik. A bimbói elszaradnak és olyan, mintha megrágná vmi őket. Ha mégis hoz egy virágot, azt is mintha megtépték volna, szakadozottak a szirmai. Mi lehet a baj? Mellékelem a fotókat. Köszönöm a választ.

#43455
Zsuzsanna Konczné Kovács

Tisztelt Szaktanácsadó! A fiatal buxus novenyem csúcsán az új levelek megbarnulnak, mintha kis pontszerű réteg lenne rajtuk. Mi lehet a gond? Köszönöm a választ. Kép mellékelve.

#43427