Áfonya betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  A forróság, légszárazság okozhat ilyen gondot...az áfonya alapjában véve erdei növény, félárnyékot, párás klímát kíván.

 2. Fekete Ilona

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  Szeretném megkérdezni,hogy ha szárad az áfonya levele, vajon miért? Locsolom rendesen, minden évben szoktam tőzegkockát tenni hozzá. Eddig nem is volt semmi baja, de ebben a nagy melegben az összes levél megszáradt, megbarnult és összepöndörödött.. Mit kellene vele csinálni? Valami jó tanácsot églegesen tönkre menne.
  Köszönettel:
  Fekete Ilona

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Egyértelműen látszik, hogy a növények tápanyaghiánytól szenvednek, aminek oka a magas pH. Az áfonya a 4 körüli pH-t kedveli, ezért tiszta tőgegben, a pH-t és a sótartalmat nem emelő tartós műtrágya bekeverésével nevelhető. pl. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T10450-Biopon-mutragya-afonyahoz-1-kg

 4. Soltész Titanilla

  Mind ilyen

  thumb
 5. Soltész Titanilla

  Ilyenek a friss hajtások

  thumb
 6. Soltész Titanilla

  Rakok fel képeket róla

  thumb
 7. Soltész Titanilla

  Tisztel Szaktanácsadás!

  Vettem áfonya bokrot amit egy nagy cserépben ültettem el, és a teraszon teljes napsütésben tárolom!

  Az áfonyát azálea és rohdodenrom föld (garri márka ph:6,8) natur fehér tőzeg (ph 2,8-3,5 ez is garri) és érlelt szarvasmarha trágya keverékébe ültettem, a virágföld és a tőzeg 1:1 arányúan kevertem és raktam bele kb 30% érlelt marhatrágyát! Az áfonya nagyon jól érezte magát nagyon sok friss kis hajtást hozott (tényleg sokat), de kb 2 hét után észrevettem, hogy rozsda barna pöttyök jelentek meg a levelein, sajnos már az új leveleken is jönnek a pöttyök! Vajon mi baja lehet, nem tápoldatoztam gondoltam még friss a föld/trágya keverék nincs rá szüksége! Reggel este locsolom (néha napközben is) szóval mindíg vizes a földje, a víz az nem csapvíz, szóval nem klóros, fúrott kút vízzel locsolom! A gazdaboltban nem tudtak segíteni, mert nem értenek hozzá, de azt tippelték hogy gombás, mivel a muskátlim levele barnul és fekete pöttyös az ágai, meg mert az egyik golgotám ledobálta az összes levelét, így azt mondták valószínű elkapta tőlük! Ajánlottak egy szert, amivel le is kezeltem őket 1 hete (CHAMP DP), de az új hajtások is pirosak és pöttyösek! Mit csináljak vele? Tényleg ilyen nehéz az áfonya tartás? Megmenthetem még? Előre is köszönöm a válaszát!