A kortefa vedelme

Dr. Varga Mária

Kedves Fidel úr! Lepketojás. Meghatározni a kikelt lárvát, illetve lepkét lehetne. A lepkék mértani rendben rakják le nagyon ellenálló tojásaikat - véletlenszerűen kiválasztva a majdani tápnövényt.

#28789
Vétek Gábor

Kedves Fidel úr!

Ilyet még én sem láttam, kérdését továbbítottam kolléganőm felé!

#28719
Fidel István

Kedves Vétek úr ismét megpróbálom a kép csatolását.

#28676
Fidel István

Kedves Vétek Úr!
Nem tudom emlékszik-e még, régebben is gondjaim voltak az egyetlen körtefámmal a rengeteg levélbolha meg darázs miatt, amik néha-néha csökkennek, (főleg ha erős vízsugárral lemosom…) de igazából nem akar-nak véglegesen elmúlni, pedig az egyszeri helyett már tavaly is kétszer, az idén már egyszer megpermeteztem Mospilannal, ennek ellenére már megint zümmögnek…

De most még valami olyan is történt, amit nem hinnék el ha más mondaná!
Mégpedig egy erős vízsugaras mosás után a feleségem szedte össze a lehullott leveleket, és egy olyat talált, amit még én sem láttam vénségemre…
Megpróbálom a képeket átküldeni, remélem sikerül, és elmondom a számomra hihetetlen lényegét:

A levélen egy kb 4 mm-es átmérőjű, szinte feketébe hajló sötétbarna színű gömböcske köré, körszerűen, töké-letes mértani pontossággal 6 db, valamivel nagyobb, talán úgy 5-5,5 mm átmérőjű, narancsszínű, teljesen műanyag szerű, gömbök voltak felragasztva.
Nagyon látványos volt, de mégis gusztustalan, és némi undorral megpróbáltam hegyes, erős fogpiszkálóval megszurkálni, de mégcsak bele sem tudtam szúrni olyan kemény és műanyagszerűen rugalmas volt, és hihetet-len, de még az egyébként éles horgászkésemmel sem tudtam sem belevágni,sem a levélről lemetszeni.
Ezután leborítottam a kövezetre, hogy rátaposva a 12o kilómmal vessek véget a találkozásnak, és még hihetet-lenebb, de még szét sem tudtam öket taposni!
Teljes súlyommal ránehezedve próbáltam görgetéssel szétnyomni, de csak annyit értem el, hogy 1-2 golyó le-fordult a levélről, amit még egyenként sem tudtam széttaposni, aztán egy vastag fadarab végével próbáltam szétverni, de hiába, mert úgy pattant ki alóla, mintha valami bivalyerős műanyag lett volna, aztán végül egy vaspájszer hegyes, de már kitompult végével is csak 6-8 ütéssel tudtam csak úgy, ahogy szétverni…

Nem tudom mi lehet, de az is meglehet, hogy csak nekünk újdonság ez az ijesztő valami, és a szakembereknek csak egy tünet a sok közül, de én eddig még ilyen szívós valamiről mégcsak nem is hallottam.
Köszönöm a türelmét, jó egészséget és jó nyaralást kívánok Gödről tisztelettel:

a gödipapa

ha nem menne át a kép, majd még próbálom, mert igen látványos

#28640
Dr. Varga Mária

Két-három alkalommal permetezzék le a körtefákat magnézium-tartalmú
lombtrágyával az előírt dózisban /keserűsó, Fitohorm Mg/. A körtefa magas Mg-igénnyel rendelkezik.

#24599
Vétek Gábor

Tisztelt Péter Andor!

Ezek a hajtások meggörbülnek? Esetleg nyálkacsepp is látható helyenként rajtuk? Javasolnám, hogy mielőbb metssze le a károsodott részeket jóval (legalább 30 cm-rel) az elhalás alatt, az egészséges részen, és minden metszésnél fertőtlenítse a metszőollót! A nagyobb sebeket zárja le sebkezelő anyaggal (pl. Biocera). Érdemes a nyugalmi időszakban, illetve most is, a metszést követően rezes permetezést végezni (pl. Cuproxat FW).

#24163
Pap László

Nálam is megbarnultak a levelek, mivel kisfákról van szó levágtam a leveleket ollóval. De most nagyon sok van rajta???????? Nem tudom mit csináljak?? A segitséget elöre is köszönöm.

#24413
Peter Andor

a vekonyabb agakon a levelek barnulnak, majd az agak elszaradnak

#24021