tavirózsa kártevő

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  A tavirózsa levélbogár károsítja a leveleket. Ellene használható Laser (II. kat.) biológiai készítmény.

 2. Gyüre Hella

  Mi eheti meg a tavirózsa levelét? Mi a teendő ilyenkor?

  thumb
 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Képet kérnék.

 4. Gyula Kerekes

  Tisztelt Címzett!
  A tavaly vásárolt tavírózsák egyike miután felhozta pár levelét, összezsugorodott. Azután már összezsugorodva hozta az új leveleket is. Az őszibarack tafrinás levélbetegségére hasonlítanám. Kivettük a vízből és átültettük. A leveleit eltávolítottuk, ami üvegszerűen tört. Nem találtunk rajta sem rágásnyomot, sem petét, lárvát. Kérem segítsen milyen betegség okozhatja ezt, és hogy esetleg átterjedhet-e a többi tavirózsára? Ha van rá valamilyen szer, kérem írja meg a nevét! Előre is köszönöm!

 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kérem küldjön képet. Hogyan kezdődött a leszáradás? Koncentrikus körök, vagy kacskaringós rágások voltak-e esetleg a leveleken. Mekkora a tó? Milyen mély, nem melegedett át túlzottan? Ki kell emelni a töveket, és meg kéne nézni a tövet is, nincs -e kártételre utaló nyom.

 6. Borzási Anikó

  Tisztelt Címzett!
  Egy-másfél hét alatt teljesen leszáradtak a tavirózsáink levelei. Több éves tövek, tavaly szinte teljesen beárnyékolták a levelei a tavat, Ön szerint mi okozhatja ezt a jelenséget?
  Várom válaszát.
  Köszönettel: B. Anikó

 7. Dr. Varga Mária

  A csigák elleni védekezésben a csigatestet kiszárító anyagok felhasználása áll rendelkezésünkre. Ez azonban vízben nem működik /Metaldehid, égetett mész/. Leghatásosabb a csigák összeszedése lehetne.

 8. Szabó László

  Sikerült meglátnom, hogy a kis 1-2 mm-es csigák is rendesen eszik a leveleket. Ezek ellen mit lehet tenni, van olyan permetszer ami megöli őket?

 9. Dr. Varga Mária

  Az ormányosbogarakkártétele nem ilyen, mindig a levél szélén károsítanak. A Mospilan biztosan jó a kártevő ellen, kérdés: hogy a vízben mennyire higul fel. Vizekre szinte veszélytelen, próbálja ki a levelekre permetezve.

 10. Szabó László

  Kedves Vétek Gábor!

  A medence nincs kapcsolatban élővízzel, még a közelében sincs. A könyvben a rovar csak weevils -ként van megemlítve, azaz ormányosbogár/zsizsik, több információt nem találtam róla. Nézegettem angol nyelvű honlapokat, valahol Donacia-ról is írtak.
  Elég érdekes, de még sosem láttam a rovarokat/lárváikat a leveleken. Nagy a valószínűsége, hogy este aktívak, mert reggel szoktak újabb rágások megjelenni.

  Szabó László

 11. Vétek Gábor

  Kedves Szabó László!

  Meglehetősen érdekes, speciális és nem utolsósorban nehéz kérdés, amit írt.
  Magát a kártevőt sikerült esetleg megfigyelnie? Ahol olvasta, ott szerepel a faj tudományos neve? Jó lenne, ha tudna róla képet küldeni (akár a bogárról, akár lárvájáról).
  A termesztési hely kapcsolatban van bármilyen módon élővízzel, vagy teljesen izolált (pl. medence)?

 12. Szabó László

  Tisztelt Cím!

  Egy ideje eléggé elszaporodtak az ormányosbogarak avagy a lárváik a tóban és elég nagy kárt okoztak a levelekben. Egy angol nyelvű könyvben olvastam arról, hogy a levelek rágását (kép) ez a rovar okozza, amit leghatásosabban a rágott levelek levágásával és eltávolításával lehet megszüntetni avagy mértékét csökkenteni.

  A kérdésem az volna, hogy tudnának-e valamilyen permetszert ajánlani, ami hatásos e rovarok irtására?
  Tavirózsa termesztéssel foglalkozok, sok időt igényelne az összes levél levágása, ez nem igazán megoldható.

  Köszönöm:
  Szabó László

  thumb