tavirózsa kártevő

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Renáta. A tündérrózsa-levélbogár lehet. A fekete lárvák messziről úgy tűnnek, mintha apró madárürülék lenne a leveleken? A nagyobb halak (koik) szívesen fogyasztják a lárvákat, ezért elegendő, ha erős vízsugárral rendszeresen belemossa őket a levél felületéről a tóba. A károsított leveleket távolítsa el. Súlyos kártétel esetén a tündérrózsát emelje ki a tóból, helyezze egy vízzel telt vödörbe, és kezelje burgonyabogár ellen használatos készítménnyel (Mospilan+Karate Zeon).

 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Szilvia. Ez az ültetési sokk, amit a meleg "felerősített". Az idősebb leveleket érinti, ezeket el kell távolítani.

 3. Branyiczki Renáta

  Segítségét szeretném kérni.  A tavi rózsán levéltetvek vannak és valami számomra ismeretlen világos barna fél centis bogár ami lárváival úgy eszi a levél felületét mint ha csiga rágná.Mivel tudom kezelni?  Előre is nagyon köszönöm!  Renáta.

 4. Jencsók Szilvia

  Kedves Pap Edina,
  Úszú tavunk pár hónapja készült el. Ez idáig a hordóba ültetett tavirózsánk nagyon jól érezte magát, gyönyörűen fejlődött. Pár napja azt vettem észre a levelein, mintha kiégett volna, pöndörödik, szárad a levele.
  Esetleg tápanyaghiányra gondoltam, de a többi tavi növény remekül van, szépen nőnek.
  Mi lehet a baj?
  Előre is köszönöm a válaszát, szép napot!

  thumb
 5. John Ede

  Kedves Pap Edina! Köszönöm, megteszem. Üdv. JE

 6. Pap Edina Szaktanácsadó

  Legjobb lenne a növényt kiemelni a dézsából, átrakni egy vödörbe. A nagyon károsodott leveleket eltávolítani, és a növény 5-6napos időközzel 2x lepermetezni a szerrel.

 7. John Ede

  Kedves Pap Edina! Köszönöm gyors válaszát. Hogyan kell használnio az Amistar Topot? A levelek már a vízben -kifejlődésük során is - pöttyösek. Ki kell vágni valamenyi levelet, s megvárni, amig újak jönnek? Üdvözlettel JE

 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kolletotriumos levélfoltosságnak tűnik, ami ellen az
  Amistar Top hatásos. A károsodott levelek meg kell semmisíteni. A növényt célszerű jó minőségű tóföldbe ültetni.

 9. John Ede

  Dézsatavunkban tartunk tavirózsát. A növény sorra hozza leveleit, de a leveleken pirosas pöttyöcskék jelentkeznek, s a levél néhány nap után besárgul. Már hozza a bimbót, remélhetőleg kinyílik, tavally is volt hasonló jelenség, a kinyílt virág csak egy-két napig élt. MIt lehet tenni? Mit javasolnak? Előre is köszönöm válaszukat.

  thumb
 10. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Képet kérünk. Mospilan, Illetve Laser (II. kat) lehet hatásos.

 11. Lakatos Tamás

  A segítséget szeretném kérni.Az én tavi rózsa leveleimen olyan állatok vannak mint a pióca csak egy cm hosszú és barna.de csak az egészséges leveleken ami sárgul azon már nincs.és az új levelek mennek tönkre ..Mit lehetne Velük kezdeni tönkre teszik az egész levelet.Válaszát előre is köszönöm..

 12. Pap Edina Szaktanácsadó

  A tavat azonnal le kell üríteni, és ki kell tisztítani az alját, és újratölteni. Lehet, hogy túl sok az üledék. Azt is szokták porszívózni? Kis tónál nagyon hamar bekövetkezik a baj. A legjobb, ha tóépítő szakembert keresnek fel.

 13. Balogh Éva

  Az előbbi kérdésemhez szeretném írni, hogy közben leellenőriztük a víz minőségét. Klór nincs benne, a ph. értéke pedig : 7,3.  Éva

 14. Balogh Éva

  Tisztelt Edina!
  Az a tiszteletteljes kérdésünk Ön felé, hogy a kerti tavunk vize a nagy meleg után szinte 2-3 nap alatt befeketedett, zavarossá vált. A benne lévő diszhalak 90%-ban kipusztultak. Most még egyet kimentettünk. 7 évig a tóval nem volt semmi gond. Nagyon sok tavirózsa van benne. A leveleit ritkítottuk. Ez is lehet a baj oka? Semmilyen vegyszert nem használtunk. Tavi algaölő szert kb. másfél hónapja használtunk. háromlépcsős épített vizszűrőt használunk, amivel kb. 3 naponta forgatjuk a vizet. A szűrőrendszer tavaly lett átmosva. 3 napja vvolt helikopteres szúnyogírtás. Ez talán nem befolyásolja.
  Kedves Edina! nagyon várjuk segítő válaszát. Mit tegyünk?
  Köszönettel: Éva

 15. Pap Edina Szaktanácsadó

  Elnézést a késedelmes válaszért. A Laser biológiai készítményt javaslom.

 16. László Beiermeister

  Köszi a "gyors" segítséget....

 17. László Beiermeister

  Hivatkozva a 2015.06.11.i hozzászólásra(Szőcs-András Mária) és képekre,ugyanaz a problémám azzal kiegészítve,hogy a tó sokkal nagyobb,-gazdag élővilággal,halakkal-, és a fertőzött terület kb.4 négyzetméteres. Az ettől távolabb eső rózsalevelek-10-15 méter- nem érintettek Kérdésem: van - e hatékony , az élővilágot nem kárositó permetszer ezen "ormányosbogarak"(????) ellen?

 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  A Dipel inkább molylepkék ellen hatásos. Le kell csípni a károsodott leveleket. Kézzel összeszedni a bogarakat. Sajnos más bio módszer nem nagyon létezik. A hatásos Mospilan és Acata kockázati besorolása szerint vízi szervezetekre kifejezetten kockázatos.

 19. Faluvégi Sándor

  Sajnos ugyan ez a proglémám nekemis .Valami bogarak lepték el a leveleket de nem tetvek és sokkal nagyobbak és sárgák . Van egy fajta vegyszerem aminek a neve Dipel DF és kiváncsi vagyok hogy nem-e ártalmas a halakra mert nem szeretném ha elpusztulnának . És ha nem jo ez a szer akkor mivel lehetne kiirtani ezeket a bogarakat hogyne tegyek kárt a halakban ??? Előre is kőszőnőm !!!

 20. Pap Edina Szaktanácsadó

  Spinozad hatóanyagú Laser használható (II.kat.), de nagyon drága szer.