Fügefák metszése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Judit, Kedves Tünde!
  Tudom, hogy a kérdéseikre adott válaszom már nem teljesen időszerű, de hátha segítséget nyújt.
  Tapasztalataim szerint a fának nevelt fügék kicsit jobban átvészelik a magyar teleket, mint a bokor alkatúak. Másrészt talán a termőidőszakuk is hosszabb, már júliusban elkezdődhet. Érzékeny növények, nagyon nem szeretik a bolygatást. Bármilyen elhalt rész eltávolításánál mindenképp megvárnám, hogy bőven legyen életképes hajtás a növényen.
  A fügét, ha bokor alkatú, nem igazán kell metszeni. A füge az előző évi hajtásokon hozza terméseit, ezért a téli metszéssel a terméskezdeményeket távolítanánk el. Ha alakításra van szükség, akkor inkább azt a termésszedést követően érdemes elvégezni.
  Fa termetű fügénél a korona kialakítása során van szükség metszésre, a törzs feltisztogatására,a sarjak eltávolítására, illetve a törzsmagasság meghatározására. A koronás fa kialakítása hosszú idő, min. 4-5 év. A füge a metszésre erős és hosszú hajtások nevelésével reagál, amin abban az évben biztosan nem érnek be a gyümölcsök. Tavasszal az elfagyott részeket viszont le kell metszeni. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

 2. Judit Zágon

  Jó napot! Elhalt a hároméves fügefánk, de nem vágtuk ki. Most vettem észre, hogy közvetlen mellette több kis hajtás bújt elő a földből, az egyik már egy méteresre nőtt. A halott fa törzse tőben karvastagságú. Mi a teendő, hogy az új hajtásokból termő fügefa vagy bokor váljon? Mit és hogyan tegyek a halott fával? Köszönettel: Judit

 3. Csehné Kiss Tünde

  Üdvözletem! Pár hete kaptam egy fügebokorroll gyökeres hajtást. 2,5 méter magas, el is lett rögtön ültetve. Viszont nincs friss hatás rajta, kopasz, olyan életlennek tűnik... Meg lehet nem fog megmaradni?
  Köszönöm válaszuk!

 4. Pap Edina Szaktanácsadó

  A félfás részekből igen.

 5. Tóth Györgyné

  Munkahelyemen a kivágott fügefából, amit a vihar megtépázott, lehet-e a letört ágakból valahogy új növényt gyökereztetni?
  Köszönöm!

 6. Pap Edina Szaktanácsadó

  A füge alapvetően bokortermetű, ezért tőből mindig elágazik. ha fának akarja meghagyni, akkor a tö9ből növő vesszőket vágja ki. A füvét most ne metssze, mert már hajt. Kihajtás előtt, tavasszal is csak ritkítani kell a koronát.

 7. Piroska Holdosi

  Üdvözlöm! Van egy fügefám,ami nemrég van a tulajdonomban.Kb 2-2,5m magas,fa formája van, de a földből sok új hajtás jön,kb.1m magasak.Az előző tulaj már nem foglalkozott vele,régen nem volt metszve.Tavaly sokat termett:több hónapon keresztül 3-4 szem volt egyszerre ehető.
  Az lenne a kérdésem, hogy hogyan metszem meg?A földből jövő hajtásokat ki lehet ásni és újabb termő növényt létrehozni?előre is köszönöm.

 8. Pap Edina

  Tavasszal az idei hajtásoknak csak az elfagyott csúcsát vágja le, az idősebb vesszőket, ha túlságosan sűrű a bokor, tőből távolítsa el. A füge nem igényel erős metszét, igazából csak a gyenge, beteg, sérült vesszőket kell eltávolítani a bokorból.

 9. Stuber György

  Bokros fügét kell-e tavasszal metszeni, ha az előző évben letermettek a második kötésű gyümölcsök is?

 10. Pap Edina

  Ajánlom figyelmébe szakártőnk blogját! http://www.gazdabolt.hu/Blog

 11. Kovács Attilla

  Szeretném látni a fúgefáról készült fényképet.
  Hogyan neveljem , ill metszem fügefává?
  Köszönöm
  Attila

 12. Dalmy János

  Neveld fának, könnyebb lesz vele a dolgod a kéaőbbi években és több lesz a termésed is.
  Ha a hajtások elfagynak a töve nem és indul a minden tavasszal a növény, de a fa nehezebben fagy ki, azonban mint jeleztem a tő nem fagy el,

 13. Dalmy János

  Nem. Nem jól végzed a metszést. Ha mindig visszavágod, akkor végig bokor marad.
  Csak az elfagyott hajtások végét kell levágni, de Neked kell eldönteni, hogy fává akarod e nevelni a Fügét, van e hely e a lombkoronának stb.
  Én általában májusban a rügyfakadás után metszem .
  Akkor már lehet látni mit kell, mit lehet eltávolítani.
  Ha fává neveli az ember, ellenállóbb a fagyoknak
  , de mint fent jeleztem, akkor az első években - azután később is - el kell távolítani a gyökérről történő elő bújó hajtásokat. Egyébként ezeket a hatásokat, ha gyökérrel együtt veszed ki a talajból, tovább ültetésre azok alkalmasok.

 14. Dalmy János

  Igen. Lehet fává nevelni a fügét. Ismeretes, hogy bokrosodásra hajlamos, de ha a gyökerekről s hajtásokat az első két év folyamán eltávolítod és az egyenes hajtást csak100 - 120 cm magasságban metszed vissza, ott ágazik el a fa és szép törzset lehet nevelni. Az én fügefám már 10 éves, 4 - 5 méter magas és szép nagy a lombkoronája. Ha érdekel, küldök fotót róla.
  Szentendre, 2012. D.J.

 15. Pap Edina

  Nem, nem! Csak az elfagyott ágvégeket szabad tavasszal visszavágni, mert egyéves vesszőkön terem. Csak rítkítás céljából szabad tőből eltávolítani idősebb ágakat.

 16. Sziráki Lászlóné

  Több éves fügefám van most hozott l db füge termést. Úgy kaptam nem tudom fa vagy bokor? Eddig bokros volt. minden évben visszavágtuk. Most is visszavágtam 2 szemre jól csináltam?

 17. Pap Edina

  Ki kell válaszatni egy viszonyalg egyenes vesszőt, karózni, a többi vesszőt mindig eltávolítani. a törzset feltisztogatni. Csak fiatal, legetőség szerint nem elágazó tövű növényből próbálkozzon.

 18. Szilvia

  Szép napot!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e a fügebokorból fügefát "csinálni". Ha ige, hogyan kell metszeni?
  Köszönettel, Szilvi

 19. Egyedi Ernõ

  Még csak 2-3 éves a fügefám,a májusi fagy az ág végeket egy kicsit megfogta de kiheverte,viszont állandóan növekednek az ágak és rajtuk fejlődik a termés.
  Ha az ág hegyét vissza vágnám nem lenne nagyobb esély ,hogy legalább egy részét a gyümölcsnek beérlelje ?

 20. Pap Edina Szaktanácsadó

  A fügét, ha bokorteremtű, nem kell metszeni, legfeljebb nyugalmi időszakban a gyenge hajtásokat eltávolítnai. A füge az előző évi hajtásokon hozza terméseit, ezért a téli metszéssel a terméskezdeményeket eltávolítanánk. Ha alakításra van szükség, akkor inkább azt a termésszedést követően tegye meg. Fa termetű, törzses fügénél a koronaalakítás során van szükség metszésre, a törzs feltisztogatásra, illetve a törzsmagasság meghatározására. A koronás fa kialaktása 4-5 évet is igénybe vehet. Ebben az esetben az első években a sarjak eltávolítása is feladat. A füge a metszére erős és hosszú hajtások nevelésével reagál, amin abban az évben biztosan nem érnek be a gyümölcsök. Tavasszal az elfagyott részeket viszont le kell metszeni.