citrom metszése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Tóth Imre

  Szeretnék tanácsot kérni, mit tegyek.... Lehullajtotta a citromfám a leveleit, szinte teljesen kb. 4-6 maradt a leghegyén. Most vettem észre, hogy az ág hegyei kezdenek száradni, (bebarnultak már kb 3-4 cm hosszan. Ebben az esetben mit tegyek,
  Köszönöm a választ ha kapok.

 2. Schadl György

  fénykép alapján lehetne konkrétan hozzászólni.

 3. Antics Katalin

  Kedves Szabó Andrásné!

  Természetesen igen!

 4. Puskás Ilona

  Citromfát szerető társaimat tájékoztatom, hogy 15 éve cserépben nevelt, most 3 m magas,lombkorona átm.3 m.2011-ben 180 citromot,2012-ben 70 érettet szedtünk, jelenleg kb 100 db tojás nagyságú zöldcitromot nevel. a mellékelt fényképen még csak 5 éves. (60 cm-es csemete volt Ausztráliából) mindenkinek sok sikert.

  thumb
 5. Szabó Andrásné

  T. Hölgyem/Uram.!
  Az érdekelne,hogy ősszel lehet-e citromfát metszeni? Egy. kb. 10 éves citromfáról van szó.

 6. K. Dóra

  Köszönöm a választ!

 7. Antics Katalin

  Az természetes, hogy nem egyformák a növények. Ahány mag, annyi tulajdonság. Ezeket a növényeket még nem szabad, metszeni.

 8. K. Dóra

  Tisztelt Szakértők!

  Érdeklődni szeretnék, hogyan kell metszeni a fiatal, kb. féléves citromnövényeket. Öt darab magról ültetett citromon van és legtöbbjük már rendelkezik min. 9 db. levéllel. Teljesen ugyanolyan körülmények között nevelkednek, viszont rengeteg különbség van közöttük. Egyiken van elágazás, sok elvékonyodó levele van, míg a másik ritkább levelű, sokkal sötétebbek és nagyobbak. Kettő növényem pedig mintha megállt volna a fejlődésben, mivel míg a többi 15-20 centiméteres, ezek kb. 7 cm magasak. Mi lehet ezeknek az okuk?
  Válaszát előre is köszönöm!

  thumb
 9. Antics Katalin

  Mibe ültette át, mekkora edénybe? Ha nagy az edény, akkor most gyökerét fejleszti. Nyugodtan vágja vissza és tápoldatozza mediterrán tápoldattal. Rendbe fog jönni a fája.

 10. mészáros julianna

  kérek segitséget,termő fám volt még 4éve átnem ültettem ,gyönyőrü egészséges hajt ,de virág nincs kérem seitségüket mielőtt vissza metszeném. köszike

 11. Pap Edina

  Kevés a kálium, illetve nem porzódik be a virág, nem kedvezők a megporzáshoz a körülmények.

 12. Gagyi Ildiko

  Mi az oka annak , hogy a virágok minden évben lehullanak ,nem fejlődik ki a gyümölcs?

 13. Pap Edina

  Kedves András. A tálkájában ne álljon meg víz. Télen csak akkor adjon neki, ha a talaj felszíne száraz.

 14. Pap Edina

  Kedves Pisti. Tavasszal, amikor a bővebb öntözés hatására beindul a nedvkeringés a ceruzavestagságú hajtást maga is beszemezheti egy termő citromról vágott rüggyel (szemmel). A magcsemete (az Ön növénye, azaz az alany) tövéné, vagy ha fácskát akar, akkor a kialakítandó korona magasságában kell a kéregben egy T-alakú bevágást ejteni, és a rügyet (a szemet) a levágott háncsréteggel a vágásba csúsztatni. A szemet a nemes vesszőről alulról (a levél alatt indulva) fölfelé, laposan, kis szempajzzsal kell megvágni, és a levelet levágni úgy, hogy 1 cm-s levélnyél-darabka maradjon. Az oltás helyét raffival szorosan körbe kell kötözni, öntözés mellett párás meleg helyen, félárnyákban 3-4 hét alatt megered. Amikor a nemes kezd hajtani, akkor lehet az anyagt visszametszeni közvetlenül a nemes rész fölött. Az interneten citrom szemzés címszó alatt képekkel illusztrálva is megtalálja a módszer leírását.

 15. András

  Tisztelt Cím!
  Hogyan mennyire lehet öntözni egy citromfát?Mennyi víre van szüksége?

 16. Pisti

  Szeretném megkérdezni hogy citromfát mikor lehet oltani ?

 17. Pap Edina

  Inkább ne. A metszéssel új hajtás képzésére serkenti a növény. Most inkább pihentesse, és tavasszal metssze.

 18. Varga Istvánné

  kérdezném hogy ősszel is lehet-e metszést végezni?

 19. Pap Edina

  Minél nagyobb a citromfa, annál nagyobb edény kell számára. Célszerű bélelt fadézsába ültetni, amit nem dönt el a nagy fa. Tavasszal, mielőtt kiviszi a szabadba vissza kell metszeni a növényt. a sűrű, akkor ritkítani ( a belső részeket tőböl kivágni úgy, hogy formás maradjon).

 20. Kálmán Árpádné

  Meddig lehet a citromfát cserépben tartani?Nem öregszik ki?HOgy szabad és mennyire visszametszeni,hogy elférjen a lakásba.