régi kert régi föld régi gyep

Pap Edina Szaktanácsadó

A legsikeresebb megoldás, ha felássa vagy felrotálja a területet, és a nyár folyamán több alkalommal öntözéssel kikeleszti a gyomokat, és totális gyomirtó szerrel leirtja. A tarackgyökereket le is kell hordani a területről. Az utolsó gyomirtása után 2-3 héttel a talaj el kell egyengeti, és aug. közepe után, novemberig elvetni a fűmagot. Ez kissé macerásnak tűnik, mert nyárra már mindenki szép gyepet szeretne, de a tavaszi fűmagvetés kevésbé sikeres, mert mindig lehetnek elfekvő gyommagvak a talajban (főleg, ha még födet is hoznak valahonnan), és mindig a gyom győz. Ennek ellenére meg lehet próbálkozni vele, de akkor el kell viselni, hogy természetes gyomflóra tagjai is teret kérnek magunknak benne.

#42217
Zsuzsanna Hevér

Üdvözlöm! A következőben kérném a tanácsát: Tavaly vásárolt házunk kertjében részben fű,részben vetemény és virágok voltak,na meg persze gaz. Az ősz folyamán a füvön kívül mindent legyomírtóztunk,de már bújnak elő a tavaszi virágok és a gyom. Mi a későbbiekben füvesíteni szeretnénk. Kérdésem az lenne,hogy hogyan tudnánk a földből mindent kiirtani,hogy aztán szép füvünk lehessen. Válaszát előre is köszönöm!

#42198
Pap Edina Szaktanácsadó

El kell távolítani maradéktalanul a gyomokat, a talajt el kell egyengetni, jó porhanyós és asztallap simaságú legyen legyen. Ha túl agyagos a talaj, homokkal kell lazítani.

#41695
Miklós Debreczeny

Nagyon köszönöm.
Szombaton érkezi 3 munkásember felásni. Nem szetetném permetezni előtte... Ha felásták mit tegyek?

#41110
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Miklós. Nem tudom, hogy mennyire gyomos a terület, vagy inkább az ősgyep jött vissza, amelyben előfordul minden környékbeli vadnövény, ami nem feltétlenül gyom? Ha öko szemlélettel szeretné felújítani, akkor alapos, mégy talajszellőztetést végezze. Ha kötött a talaj, komposzt-homokszórás javasolt. Nem öko, de környezetkímélő a lassú lebomlású burkolt starter műtrágya (Landscaper Pro New Grass). Ezt közvetlenül felülvetés előtte szórja ki, majd szórja ki a füvet, sport jellegűt, ne pázsit jellegűt, majd kelésig öntözzön. Rendszeres nyírással, megfelelő öntözéssel és táplálással megerősödik a fű. Ha nagyon gazos és hepehupás a terület, a legjobb az egészet Glialkával legyomirtani, 2-3 hét után fölszántatni, elegyengetni és újratelepíteni, lehetőleg még ősszel.

#41089
Miklós Debreczeny

Kedves Hozzáértő!

Régi családiházunk megújítása közben a kertre nem maradt idő. Pár év alatt a fű felgazosodott, foltos lett. Felfrissíteném. Előzmény: Veszprém, kertváros. Barna talaj. 70 éve komoly talajbeavatkozás nem történt. Jövő tavaszra, nyárra szeretnék használható állapotot teremteni. Amit nem szeretnék: Sok költséget, nagyon mérgező szereket használni. (kicsi gyerekek + őko), nem szeretnék talajt cserélni.
Egy rövid de átlátható sorrendet kérhetnék?
Egy laikus példa : )
1. Most permetezés xxx' Gyomirtóval. Nem levágott gyommal/ fűvel? (persze a gyerekek amig nem ajánlott, nem mennek rá...)
2. Felásás N' Hét múlva. Zöld kiszed? Nem szed?
3. Újabb gyomirtás ... Tipus
4. Műtrágy X" Héttel utána. K" Tipussal
5. Téli semmittevés...
...

(Kertépítős segítség van. Permetezéshez stb...)
Előre is köszönöm.

#41079