Mitől ilyen a gyepem?

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Most, a nagy kánikulában nem nő a fű, de a gomba is eltűnhetett. Célszerű volna stresszoldó műtrágyát kijuttatni ( http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06189-Scotts-Everris-Stres-Control-Stresszkontrol-16-05-22-2-3-honap-15kg), és hajnali órákban mélyrétegű öntözést alkalmazni (heti 2 alkalom, egy alkalommal 40 mm víz. hagyni kell, hogy a talaj felső rétege kiszáradjon. A gyakori öntözés a gombát tovább neveli.

 2. Hornyák Attila

  Kedves Edina!
  A következő Kérdésekre szeretnék választ kapni.Az előtem kérdezők,és az arra kapot válasz alapján,valoszínüleg nekemis hópenész problémám van.
  A fű 2015 öszén lett ültetve (wolfgrten sport). tavasszal nem let gyepszellőztetve.Májusig elejéig szép dús .Május végefele kezdet sárgulniLevágtam a fűvet nagyon rövidre majd.megszortam 100 napos
  hatású wolfgaten trágyávalsemmi javuás.
  A fű egyáltalán nem nől,három vagy négyhete nem vágtam mert nem nől,és egyre jébban sárgúl
  Ilyenkor lehet még gépi gyepszellőztetést végezni?
  Mi a teendő?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Üdv:Attila

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Alapvetően tápanyaghiány az ok. A gyökeresedés, a zöldülés és a hőstressz tűrés érdekében ezt a típust használja: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06189-Scotts-Everris-Stres-Control-Stresszkontrol-16-05-22-2-3-honap-15kg
  Nyáron kicsit magasabb tarlóval nyírjon, és a legnagyobb melegben is elég heti 2X-i öntözés, alkalmanként 30-40 mm egyidejű kijuttatásával. Ha a fű megerősödik, kinyomja magából a gyomokat.

 4. Hajagos Lilla

  Meg egy kepet kuldok

  thumb
 5. Hajagos Lilla

  Mellékelem képeket is.

 6. Hajagos Lilla

  Kedves Gazdabolt!
  Április végén füvesítettünk, azóta eltelt 2 hónap és a gyep sárgás erőtlen, a fűszálak vékonyak..sok gyom található benne, a terület nagysága miatt sajnos lehetetlen a kézi gyomirtás. A kertünk teljes egészében újra lett telepítve, így jelenleg teljesen napos, az újonnan telepített fák árnyéka jelentéktelen. Kérdéseimm az lennének, hogy van-e esély hogy gondozással öntözéssel elnyomja majd a fű a gazt, illetve milyen sűrűn kell öntözni ilyenkor a gyepet? Lehet-e tápanyaggal, műtrágyával elősegíteni a növekedést? Mi a teendő a fű növekedése érdekében? köszönöm a válaszát!

 7. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Alena és Violetta. Önöknél is a hópenész a gond. Javaslatokat lásd a korábbi válaszokban.

 8. Nemeth Alena

  Meg egy harmadik kep

  thumb
 9. Nemeth Alena

  Tovabbi kepek

  thumb
 10. Nemeth Alena

  Tisztelt Gazdabolt!

  Gyepteglankat tavaly novemberben, es iden aprilis vegen fektette le a kertesz. Ontozorendszerrel ontozzuk, egy hetvege alatt kialakultak sarga foltok. Ha meghuzom a fuvet a kezembe marad. Bevizsgaltattuk, de konkret valaszt nem kaptunk. Gombaolovel mar lekezeltuk, de a foltok folyamatosan nonek. Van esetleg valamilyen otletuk?

  thumb
 11. Bajnai Violetta

  Közelebbről

  thumb
 12. Bajnai Violetta

  A kialakult folt

  thumb
 13. Bajnai Violetta

  Az ép gyep

  thumb
 14. Bajnai Violetta

  Üdvözlöm! Áprilisban füvesìtettünk. Rendszeresen locsoljuk, gondozzuk. Most egy helyen megjelent egy kb fél négyzetméteres folt a gyepen, szeretném ezt megszüntetni, mellékelve küldök képet az ép gyepről, és a kialakult foltról is. Várom válaszát. Előre is köszönöm!

  thumb
 15. Pap Edina Szaktanácsadó

  Hópenész a gond! Nagyon káros a naponta és este történő rövid idejű öntözés!!! Ez a gombák melegágya, amire rásegített az áprilisi tél is. A legnagyobb hőségben is elég heti 2x öntözni, de egy alkalommal 30-40 mm is kiadható. Az alábbi tanácsok megszívlelendők:
  Ne adjunk túl sok nitrogént a kórokozó számára kedvező a környezeti viszonyok között. Ősszel magas K-tartalmú és alacsony N-tartalmú műtrágyát használjunk.
  A visszafogott N-adagolás (elsősorban szabályozott tápanyag-leadású műtrágya formájában) segít megelőzni a buja fejlődést, a laza levélszövet kialakulását.
  Törekedjünk a filcesedés megakadályozására.
  Csökkentsük a felszíni nedvességet. Öntözzünk hajnalban. Tegyük lehetővé a jobb légmozgást a gyepfelszínen.
  Levegőztessük a talajt.
  Műtrágyának most inkább egy káliumosabb stresszoldó típust javaslok: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06189-Scotts-Everris-Stres-Control-Stresszkontrol-16-05-22-2-3-honap-15kg

 16. Kuti Andrea

  Udvozlom! Mellekelten kuldok egy kepet a gyepunkrol. Segitseget szeretnek kerni. Az elmult honap alatt lett ilyen a fu. 1-2 honapja meg lett szorva indito gyeptragyaval majd 2 hete szortuk meg masik gyeptragyaval amit a helyi mezogazdasagi boltban adtak. majd ra egy hetre megint, mert kevesnek tunt a mennyiseg a negyzetmeterhez kepest. Az utobbi ota eltelt mar egy het, de meg nagyon sok helyen foltos a fu es vannak reszek ahol ugyan nem telejsen persze, de szaraz is nagyon. Locsolva van napi 1x reggelente 20-25 percet es par napja mar estere is be lett allitva igy mindket alkalommal kb 18 percet locsoljuk, de semmi. Az addig is jo fu eleg szepen no, ahol szep zoldnek latszik, de a tobbi sajnos nem. Aki tavaly elvetette ajanlotta azt a fajtat aminek nagyobb a vitamin tartalma nitrogen stb., de erre csak most jottem ra osszehasonlitva konkretan az adott termekkel. Onoknel megrendelheto a Basatop Fair compost, de mivelott megrendelnem kerdezem en, hogy a legkozelebbi nyirasnal ezt meg lehet ismetelni? Persze csakis a foltos helyeken? Nem lesz belole nagyobb baj? Mit tanacsol? Egy reszet atgereblyeztuk a gyepszellozteto gereblyevel hogy latjuk e a kulonbseget, ugyan talan jobb lett, de meg ott sem allt egyanltalan helyre az allapot. Varom mielobbi valaszat. Nagyon koszonom elore is.! Udv. Andrea

  thumb
 17. Kuti Andrea

  Ilyen kozelebbrol a fu. Udv. Andrea

  thumb
 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  Valószínű, hogy az áprilisi hideg kedvezett a hópenész betegséget okozó gombáknak. A gyepszellőztetés és a gombaölő szeres kezelés helyes volt. Mostantól azonban figyeljen az öntözésre, inkább kevesebbszer nagyobb vízadaggal öntözzön. A nyírásnál ne hagyja a nyesedéket a gyepen, és használjon tartós hatású gyepfenntartó műtrágyát.

 19. Janos Kis

  Tisztelt Gazdabolt.hu!  Tanácsot szeretnék kérni, mert nem boldogulok a tavaly vetett füvemmel. Csatoltam egy fotót, sajnos sok helyen ilyen a fű, sárgásabb és nem akar nőni, más helyen szép dús és nő mint a gomba. Idén már a következőket csináltam meg, de nem nagyon javultak a foltok:  - tél elmúltával gyepszellőztetés (Bosch rugóssal)

  - szórókocsival műtrágyázás

  - 2 féle gombaölővel permetezés (2-3 hét eltéréssel)

  - felülvetés (ez alakulóban van, a kép óta azért minimális dúsulás van, a felülvetés miatt)

  -folyékony műtrágya+víz elegyével megöntöztem (kézi permetezővel)

  - rendszeres nyírás és öntözés  Sajnos alig akar beindulni, a foltok jelenleg is megvannak, nem indul meg a fű a foltokban.  Mit kellene már tennem?  Üdv,  János

  thumb