Műtrágya

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Nagyon ügyeljen a kelesztő öntözésre a nagy melegben. Hajnalban öntözzön.

 2. Kemenár Attila

  Kedves Edina!

  Köszönöm a válaszát!
  Idő közben elvetettem a magot, starterrel együtt!
  4napja történt a dolog és már 1cm a fű, jelenleg szép egyenletesen kel!
  Köszönöm!

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Igen, lehet...de a fűvetéssel már inkább várja meg az augusztus végét. A nagy meleg nem kedvez a csírázásnak.

 4. Kemenár Attila

  Tisztelt Címzett!

  Annyi lenne csak a kérdésem,hogy a fűmag vetésével együtt lehet szórni az indító műtrágyát is?Egyszerre gereblyézhetem be mind a kettőt?
  Köszönöm válaszukat!

 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Anita! Az Amalgerol kitűnő talajkondicionáló, egész éven át használható. Ha jó a talaj szerkezete (vízelvezetése) és tápanyagellátása, akkor a moha kevésbé üti fel a fejét. A tanácsom elején a moha elleni technológiát, közte a magas káliumos műtréágyát meglévő gyep fenntartása esetére írtam.
  Kis kiszerelésben kapható árnyéktűrő fűmag: http://www.gazdabolt.hu/mag/fumag/hazikerti-fumag/T07680-Fumag-Lugas-Arnyekturo-keverek-Agro-Largo-1-kg
  Magas káliumos gyeptrágya kis kiszerelésben: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T09847-Florimo-Oszi-Pazsit-mutragya-5-kg

 6. Borbély Anita

  Elnézést az előbb rosszat írtam: a BORA-t használnám talajfertőtlenítésre!

 7. Borbély Anita

  Kedves Edina! Nagyon köszönöm a válaszát! Utána olvasgattam a dolgoknak, de még mindig lenne kérdésem, mert nem teljesen világosa trágyázás. Ami biztos: Először Force-t használok március közepén, végén és május elején fűmagot vetek starter trágyával együtt. A magas kálium tartalmú gyeptrágya akkor a kettő között kerüljön e földbe vagy csak majd ha már kinőtt a gyep? Tudna nekem ilyen típust ajánlani? A fűmag ajánlást köszönöm, viszont pazarlásnak tartom (nem is az ára miatt) mert nekem csak max. 2 kg fűmagra lenne szükségem és ha jól láttam csak 5 kg-os kiszerelésben van... mit csináljak a többi 3 kg-al, nincsen esetleg kisebb kiszerelésű alternatívája ennek a keveréknek? Ezenkívül mi a véleménye az Amalgerol készítményről? egy ismerősöm nagyon ajánlja és ő is vetés előtt is után is használta talajjavítóként, állítólag neki segített a mohásodásban is... hát nem tudom, meghallgatnám az Ön véleményét is. Nagyon köszönöm, Anita

 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Anita. Sajnos az árnyék miatt a moha mindig elő fog jönni, főleg akkor, ha nem jó vízvezetésű a talaj. A mohát folyamatosan le kell gereblyézni a területről, a nyesedéket (főleg árnyékban) nem szabad rajta hagyni a gyepen. Műtrágyázni mértékkel kel, akkor is magas káliumos tartós gyeptrágyával. Árnyékban soha ne nyírja a gyepet 5-6 cm-nél alacsonyabbra. A talajfertőtlenítéssel kellene indítani, Force-al vagy biológiai szerként Bora-val, de ez csak 1-2 hónap múlva kezd el hatni, és a kezeléseket meg kell ismételni. Pajorprobléma miatt a szerves trágyát nem javaslom. Ha ezt a készítményt használja, ne használjon a moha ellen vasgálicot, sem mohairtós gyeptárgyát, inkább meszet. Az újravetéshez mindenképpen jó minőségű árnyértűrő fűmagot válasszon, pl. http://www.gazdabolt.hu/mag/fumag/professzionalis-fumag/T06193-Scotts-Everris-fumag-Sun-Shade-arnyekturo-10-kg?filter_name=sun%20and%20shade vetés előtt, ha tömörödött a talaj, vetés érdemes szellőztetni, akár kézi gyephasogatóval keresztirányban többször megjárni a területet, ezzel a mohát is lehúzza.

 9. Borbély Anita

  Tisztelt Szaktanácsadó!

  Segítségét szeretném kérni, mikor mit tegyek! Adott egy 75 m2-es kert. Tavaly nyáron eltűnt a fű. Már 10 éves ültetés volt, közben megnőttek a fák, fele állandó árnyékban van és gyerekek játszanak fociznak rajt folyamatosan! Pár éve küzdünk a mohával (vasgáliccal). Gyom sosem volt igazán! minimális ami kézzel kiszedhető. Jelenleg fel van ásva. Szeretném talajfertőtleníteni, sok pajor volt tavaly a földben : mikor, mivel? Gondoltam talán jó lenne a hengerezés, tereprendezés előtt trágyázni, de nem tudom mivel kellene, gondoltam mohairtós gyeptrágyára, vagy inkább szervestrágya vagy műtrágya? Április végén starterrel vetném a magokat! Kérdés a mohák ellen hogyan védekezhetnék előre, mivel javítsam a földet még időben magvetés előtt? Válaszát előre is köszönöm!

 10. Pap Edina Szaktanácsadó

  Van erre lehetőség: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T08845-Scotts-Everris-Shade-Special-Mohasodas-csokkento-11-5-5-8Fe-2-3-Ho-15-kg (Kb. 500 nm-re elegendő egy zsák), vagy kisebb területre, esetleg foltszerűen 2-3 kezelésre. használhat 2-3 hónapos gyepfenntartó műtrágyát is, ennek magasabb a hatóanyagtartalma: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06209-Scotts-Everris-Maintenance-Rovid-hatastartamu-gyepfenntarto-25-05-12-2-3-honap-15-kg, a mohás foltokat pedig vasgáliccal beszórja, majd beöntözi: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/mikroelem-mutragya/T02687-Vasgalic-1-kg?filter_name=vasg%C3%A1lic

 11. Ackermann - Sántik Gabriella

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  Érdeklődni szeretnék gyep műtrágyázással kapcsolatban,hogy ilyenkor tavasszal indító műtrágyát vagy melyik típust célszerű használni ? Valamint olyat szeretnék amelyik lassan felszívódó és a talaj mohásodását is gátolná. Köszönettel: A.S.G.

 12. Pap Edina Szaktanácsadó

  Március végén, az első nyírás után. Célszerű olyan, kifejezetten gyepre javasolt műtrágyát adni, ami nemcsak nitrogént tartalmaz.

 13. F. Szilvia

  Tisztelt Szakértő!
  Érdeklődni szeretnék, hogy tavaly tavasszal vetett fűre mikor szórjam ki a nitrogén tartalmú műtrágyát? Válaszát előre is köszönöm!